Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tunele na autostradzie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krajanka
Autostopowicz
Tunele na autostradzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) krajanka » 08.07.2007 12:59

Witam wszystkich!
Pytanie do tych co ostatnio jechali autostradą Zagrzeb-Split - jaka jest obecna kondycja tuneli w ciągu ww. autostrady?
W zeszłym roku, z uwagi na to, że ruch odbywał się tylko jedną nawą, tworzyły się gigantyczne korki. Obawiam się, że w tym temacie niewiele się zmieniło, ale czy ktoś może to potwierdzić?
Czy ktoś zna, o ile takowe są, linki do kamer na feralnych tunelach?
pozdrawiam
AK
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 08.07.2007 13:23

toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 08.07.2007 17:36

Jechałem autostradą do Orebiča 17.06 - było OK.
Natomiast podczas powrotu 30.06 przed tunelem Sv. Rok mega korek 1,5 godziny poruszania się w żółwim tempie.
Przed Małą Kapelą bez problemów.
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 08.07.2007 19:34

Potwierdzam
wczoraj (sobota 07 07 07) wracałem przez św. Rok i minimum 2 godziny
Mała Kapela od dziwo bez problemu
następny korek tzw. CESTARINA - płatność za autostradę przed Zagrzebiem 0,5 godziny
później jeszcze Austria...
w sumie korków było 5 i jakieś 4 godziny w d... dobrym nastroju, że to nie ja miałem wypadek (Austria, Chorwacja)
uboot
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) uboot » 08.07.2007 21:11

Również wracałem 7 lipca i .. udało mi się !!! Bo tuż przede mną puścili ruch na Sv. Roku i Małej Kapeli w obu kieunkach więc raptem było to 30 minut. Ale jeśli chodzi już o kierunek nad morze to ruch był kierowany przez policję. Polegało to na tym, że jechał środkiem samochód policyjny a obydwoma pasami ciągnął się za nim sznurek pojazdów. I takimi falami odbywał się ruch w stronę Splitu. Ale mnie najbardziej ucieszył fakt, że nie musiałem objeżdżać górami obu słynnych tunelów. Ale to co zarobiłem w Cro... zabrała mi pierd... Austri z ponad godzinnym korkiem z powodu remontu austostrady - wyrzucone 7.6 euro... Przez Węgry i te ichnie mieściny byłbym szybciej....
Generalnie jeśli chodzi o korki przed tunelami w stronę Adriatyku to około 11-12 robią się coraz krótsze.... ale równocześnie wzrasta niebezpieczeństwo objazdu przez góry gdyż gwałtownie rośnie ruch od morza... Reasumując.. trzeba mieć szczęście :)
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 08.07.2007 22:48

uboot napisał(a):Również wracałem 7 lipca i .. udało mi się !!! Bo tuż przede mną puścili ruch na Sv. Roku i Małej Kapeli w obu kieunkach więc raptem było to 30 minut. Ale jeśli chodzi już o kierunek nad morze to ruch był kierowany przez policję. Polegało to na tym, że jechał środkiem samochód policyjny a obydwoma pasami ciągnął się za nim sznurek pojazdów. I takimi falami odbywał się ruch w stronę Splitu. Ale mnie najbardziej ucieszył fakt, że nie musiałem objeżdżać górami obu słynnych tunelów. Ale to co zarobiłem w Cro... zabrała mi pierd... Austri z ponad godzinnym korkiem z powodu remontu austostrady - wyrzucone 7.6 euro... Przez Węgry i te ichnie mieściny byłbym szybciej....
Generalnie jeśli chodzi o korki przed tunelami w stronę Adriatyku to około 11-12 robią się coraz krótsze.... ale równocześnie wzrasta niebezpieczeństwo objazdu przez góry gdyż gwałtownie rośnie ruch od morza... Reasumując.. trzeba mieć szczęście :)

Również wracałem 7 lipca bez żadnych korków,no może z 15 minut straciłem w Wiedniu,za to w tamtą strone w Słowenii był korek i dalej pewnie też,ale ja tego już nie widziałem.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 09.07.2007 13:55

Trzeba mieć szczęście albo wracać w piątek Wtedy korki przed tunelami :) nie grożą, nawet jeśli ruch jest jednym pasem. Austrię przejechałem w sobotę bez żadnych korków, tylko na remontowanym 6 km odcinku musiałem zwolnić do 80.
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 09.07.2007 22:30

Wracalismy 07,07 Sobota. Przed Sv.Rokiem byliśmy ok. 8 rano. Aby oddać cały tunel dla wiozących dewizy, wywalili nas z autostrady na zjeździe Maslenica. Objazd przez Gracac do węzła Sv.Rok zają nam 1h15min. Na Małej Kapeli bez problemów. podobnie Lucko. Za to na granicy 20min oczekiwania.

W Słowenji widzielismy sznur aut oczekujących na wjazd do Cro sięgający aż do okolic Ptuj. :cry:
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 18.07.2007 10:00

Wracałem 14 lipca Św rok bez problemów choć szykowali się do zamknięcia dla jadących od morza , Mała Kapela wywalili nas z autostrady i nikt nie powiedział przepraszam. Ciekawie też sterowali ruchem kilkanaście kilometrów przed tunelem jechał środkiem radiowóż na sygnale i przytrzymywał kolumnę wozów
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 18.07.2007 10:10

Wracałem 16.07 autostradą od Biogradu bez problemu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2007 10:35

profet napisał(a):Wracałem 14 lipca Św rok bez problemów choć szykowali się do zamknięcia dla jadących od morza , Mała Kapela wywalili nas z autostrady i nikt nie powiedział przepraszam. Ciekawie też sterowali ruchem kilkanaście kilometrów przed tunelem jechał środkiem radiowóż na sygnale i przytrzymywał kolumnę wozów

Przytrzymywali Was do wolniejszej jazdy, aby tunel opróżnił się z samochodów i abyście nie wjechali za szybko w w ogon kolejki.
Lepiej wolniej jechać niż stać przed tunelem.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 18.07.2007 11:18

ja jechałem w przeciwną stronę ale metoda sterowania ruchem na płatnej autostradzie ciekawa
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 18.07.2007 11:56

profet napisał(a): ale metoda sterowania ruchem na płatnej autostradzie ciekawa

Metoda powszechnie stosowana w innych krajach...
tomekj69
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekj69 » 18.07.2007 13:02

Jadąc do Cro w dniu 02.07.(poniedziałek) zero jakichkolwiek i gdziekolwiek korków.
Wracając do domu w dniu 12.07.(czwartek)-zero jakichkolwiek i gdziekolwiek korków.
Miałem szczęście :wink:
piotrek.k
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrek.k » 18.07.2007 13:12

tomekj69 napisał(a):Jadąc do Cro w dniu 02.07.(poniedziałek) zero jakichkolwiek i gdziekolwiek korków.
Wracając do domu w dniu 12.07.(czwartek)-zero jakichkolwiek i gdziekolwiek korków.
Miałem szczęście :wink:

Podobnie wyjeżdzałem czwartek 05.07 a wracałem w środę 12.07 żadnych korków minimum samochodów 8)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone