Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trstenik

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Sabina_wawa
Odkrywca
Trstenik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sabina_wawa » 26.03.2011 14:20

Od razu powiem, że użyłam wyszukiwarki żeby się czegoś dowiedzieć, ale... Żadnych szczególnych konkretów o tym miasteczku nie znalazłam, poza tym, że generalnie to jedno z mniejszych na Plejsacu, spokojne i że po 16 słońce chowa się za górę.
Z fotek miasteczko mi się podoba... Czy możecie mi coś więcej powiedzieć o nim - czy warto tam spędzić tydzień z dziećmi? czy są rzeczywiście znacznie lepsze miejsca na Plejsac (tak wiem Borak, no ale może jeszcze coś poza nim ;) ). No i czy to chowanie się słońca za górę ma oprócz braku zachodów słońca jakieś szczególne wady - czy np robi się nagle zimno i ciemno...
Będę wdzięczna za wszelkie informacje lub linki do miejsc na forum gdzie już było o tym, a ja nie umiałam znaleźć.
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 27.03.2011 09:00

Byłam tam właśnie po 16 i po upalnym Borku, Trstenik wydawał mi się ciemny i zimny właśnie. Miasteczko małe, przyjemne, ale:
*trafiłam na tabuny angielskich turystów (pijanych i głośnych)- pewnie miałam pecha
*dużo jeżowców w wodzie
*plaża w centrum (jest jeszcze jakaś inna?) kiepska (wąska, blisko parkingu)
ankaz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ankaz » 27.03.2011 10:01

Byłam kilka razy tam na koniec czerwca i było brudno na plaży - śmieci w morzu. Nie wiem czy póżniej sprzataja czy jak ale raczej nie zachęcało to do kapieli. Może jest tam jakaś inna plaża - tego nie wiem.
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.03.2011 11:21

Miasteczko średnio ciekawe i faktycznie po południu zacienione.

Ok. 15 - 20 minut spacerkiem od "centrum :roll: " jest jednak jedna z fajniejszych plaż na półwyspie (zatoczka z domkiem) - bardzo ciekawa (także dla dzieci), nie zacieniona :wink:

Pzdr
Sabina_wawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sabina_wawa » 27.03.2011 12:22

ok dzięki, to szukam innego miejsca, skłaniam się w chyba w stronę Podobuce, czy to lepszy wybór?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 27.03.2011 15:09

Tej ostatniej miejscowości nie znam. Dla rodzin niegłupim miejscem na Peljeszacu byłoby chyba Trpanj - mieścinka z klimatem, blisko do Divnej, można polecić 8)
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 29.03.2011 23:03

Hej Sabina !
Byłam nascie razy w Chorwacji, w roznych miejscach i kilkakrotnie wlasnie w trsteniku, zalezy czego oczekujemy, dla nas i dzieci bylo to cudowne miejsce, z kilkoma dzikimi plazami w poblizu, cisza, spokoj, piekne widoki... do pewnego momentu uwazalam nawet,ze to moje miejsce w cro,az trafilismy na hvar ;-)
slonca nam nie brakowalo, mieszkalismy przy glownej drodze( drozce), ktora nie jest ruchliwa, jest bezpiecznie, jeden sklep, kawiarnia, boisko ;-)
no i brudu innego niz w innych rejonach cro nie zauwazylam. Ja polecam!
jesli bedziesz chciala pisz, moge ew. przeslac ci zdjecia
Persa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Persa » 29.03.2011 23:09

Marisa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marisa » 04.04.2011 11:31

Ja oczywiście polecam Trpanji. Napewno będzie się podobało.
Sabina_wawa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sabina_wawa » 04.04.2011 11:49

Dzięki, właśnie na Trpanj się zdecydowałam.

Czyli mamy na wakacje 3 super miejscówki: Pakostane, Brela i Trpanj :)
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 05.04.2011 13:56

Trstenik jest fajny, byłem tam 3 lata temu, fakt zachodzące po 18:30 słońce troche wkurza, ale mozna iść na plaże obok w stronę Zuljany.

Mi się podobało tam 8)
Stanislav
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stanislav » 17.05.2011 20:40

Trochę późno ale przez wzgląd na sentyment do Trstenika (Trzystanika-jak mówił mój wówczas 5 letni syn) czuję obowiązek zabrać głos.
Polecam Trstenik. Trpanij jest ok, niepowtarzalna "dzielnica" rybacka, ale plaże i widoki (na stały ląd) nie równają się do Trsetnika. Sam Trestnik ma w sobie coś z atmosfery "Pikniku pod wiszącą skałą" - dosłownie. Zaznaczam, że choć byłem tam trzykrotnie za każdym razem na przełomie sierpnia i września. Wówczas było trochę pustawo (to zaleta), stąd Angole i Czesi, którzy przypływali stylizowanymi wycieczkowymi łabami byli atrakcją a nie utrapieniem. Z pozostałych atrakcji:
-piękna droga do Boraka-Dingaca (dalej Tunelu Dingac) - jogging po niej zostaje w pamięci (o jeździe samochodem nie wspominając)!
-klimat pod sklepem i rosnącym tuż przy nim platanem - jak pamiętam (niepowtarzalny)
-miniaturowość (po tygodniu zaczynasz poznawać pęknięcia w murze poszczególnych kamienic)
-mini-port (atrakcja dla dzieci i dorosłych bo jednostki zaprawdę różne cumują)
- możliwość wycieczki na Mljet (malutką łodzią motorową "Kaca" -kto płynął ten się usmiecha :) )
-plaża wcale nie jest zła (nie ma na niej jeżowców), a brudniej jest na legendarnej Vucine w Zuljanie (opinia z 2010)
Pozdrawiam (zwłaszcza wielbicieli Peljesaca)
Udanego pobytu!
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 08.01.2012 18:00

Rafał K napisał(a):Miasteczko średnio ciekawe i faktycznie po południu zacienione.

Ok. 15 - 20 minut spacerkiem od "centrum :roll: " jest jednak jedna z fajniejszych plaż na półwyspie (zatoczka z domkiem) - bardzo ciekawa (także dla dzieci), nie zacieniona :wink:

Pzdr

masz namiar na ten domek?
m@rek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m@rek » 15.01.2012 23:41

Kacper111 napisał(a):masz namiar na ten domek?

mówisz i masz :D

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne