Mówisz i masz... Jeśli w tekście znajdziesz kilka literówek czy nieskładnie zbudowane zdanie, nie miej mi proszę za złe...późno i oczka mi się kleją...
Swoją debiutancką rolą oczarowała jury i publiczność Berlińskiego Festiwalu
Wspaniałą interpretacją roli dwunastolatki, która w filmie Grbavica odkrywa gorzką prawdę, że jej ojcem tak naprawdę nie był poległy bośniacki weteran, ale serbski żołnierz, który zgwałcił jej matkę, Luna Mijović je przyciągnęła uwagę i zdobyła sympatię bośniackiej publiczności.
Swoją debiutancką rolą oczarowała jury i publiczność Berlińskiego Festiwalu i tym przyczyniła się do tego, że kinematografia BiH znowu znalazła się w centrum uwagi europejskiej i światowej opinii publicznej. Dowodem na to jest pierwszy Złoty Niedźwiedź, którego reżyser filmu Jasmila Žbanić przywiozła do swojej ojczyzny.
Pomoc mamy
Luna, w rzeczywistości córka wybitnego bośniackiego dziennikarza Vlastimira Mijovića, jest uczennicą szkoły podstawowej imienia Isaka Samokovlija. Swój czas, oprócz szkolnym obowiązkom, poświęca grze w koszykówkę. Zimą, jak mówi sama, lubi jeździć na łyżwach. Gra także na pianinie i uwielbia fotografować. W obiektywie jej fotoaparatu najczęściej pojawia się przyroda, a zwłaszcza księżyc i słońce.
Na chwilę obecną, jestem pewna, że chcę być aktorką. Co będzie potem, czy stracę na to ochotę czy też nie, zobaczymy, mówi Luna.
W filmie Grbavica grasz 12-latkę o bardzo smutnym losie. Co myślisz o tym filmie i w ogóle o historii, którą przedstawia?
Uważam, że opowieść jest wstrząsająca. Dotyczy jednego z wielkich problemów naszej rzeczywstośći, który niestety stał się tematem tabu, nie tylko w BiH, ale i w znacznie szerszych kręgach. Uważam, że tym filmem otworzyliśmy zapomnianą i zagrzebaną w ziemi skrzynkę, która musiała wcześniej czy później wydostać się na światło dzienne wraz ze swoją zawartością. Myslę, że nasz film jest swoistego rodzaju pociecha dla kobiet, które są ofiarami tej zbrodni i że film ten przyczyni się do tego, by im pomóc.
Z uwagi na to, że jesteś dość młoda, i że najprawdopodobniej nie pamiętasz wojny i zdarzeń z tego okresu, powiedz, jak przygotowywałaś się do tej roli, kto Ci pomagał i co miało największy wpływ na to, że weszłaś w rolę dziewczyny o takim losie?
Bardzo pomogła mi moja mama Amra. To ona opowiadała mi o okropnościach wojny, podobnie jak i Jasmila, Mirjana Karanović, Oriana Kunčić. Ale sama historia zgwałconych kobiet nie była wystarczająca. Potrzebowałam czegoś więcej. Rozmawiałam z dziećmi, które dużo przeżyły. To od nich usłyszałam przerażające historie i odkryłam smak różnych emocji i uczuć, dotąd mi nieznanych. Chciałam to wszystko wchłonąć jak gąbka, tak bym mogła stworzyć dziewczynkę imieniem Sara bedącą ucieleśnianiem wszystkich tych dzieci. Dziewczynke przepełnioną wściekłościa i smutkiem, ale tez pełną życia i wesołą.
Jak w ogóle doszło do Twojej współpracy z Jasmilą i jak dostałaś tę rolę?
Oriana Kunčić organizowała i prowadziła casting do filmu. Objeżdżała szkoły i przeprowadziła interview z blisko 2 tysiącami dzieci, z których tylko 50 przeszło wstępną selekcję. W każdej z dalszych faz eliminacji odpadały kolejne dzieci. Na końcu zostało nas tylko dwie Dunja Pašić i ja. Rywalizowałyśmy o role Sary i ostatecznie ja zwyciężyłam.
Reakcje w BiH
Czy przed rozpoczęciem kręcenia tego filmu miałaś jakieś aktorskie doświadczenia?
Nie, choć przed czterema czy pięcioma laty uczęszczałam na zajęcia dziecięcego kólka dramatycznego Dubravki Zrnčić . Tam tez zdobyłam pewne doświadczenie w tej materii. Często tez brałam udział w szkolnych przedstawieniach.
Jak układała się współpraca z Mirjaną Karanović i jak oceniasz jej aktorski kunszt?
Praca z Mirijaną była przyjemnością. Pomogła mi wejść w rolę, by łatwiej było mi grać. Co do jej aktorstwa myslę, że jest fantastyczna. Zbyteczne jest o tym opowiadać.
Z uwagi na to, że grasz jedna z głównych ról w filmie, co dla ciebie znaczy nagroda, którą otrzymała Jasmila?
To wspaniale, że zdobyliśmy Złotego Niedźwiedzia i że film tak dobrze został przyjęty przez berlińska publiczność. Ale mam nadzieję na jeszcze lepsze reakcje bośniackich widzów..
Czy dostałaś może jeszcze jakąś propozycję roli w filmie czy serialu?
Na razie jeszcze nie.
Planujesz w dorosłym życiu wybrać aktorstwo jako swoją karierę zawodową czy tez myślisz zająć się czymś zupełnie innym?
Na chwilę obecną myślę, że będę kontynuować przygodę z aktorstwem. Może pewnego dnia spróbuję studiować w Akademii sztuk teatralnych. Jednakże wszystko może się jeszcze zmienić, zobaczymy.
Czy masz swój aktorski ideał?
Cóż, mogłabym wymienić Johna Travoltę i Jima Carrey'a
Jak najchętniej spędzasz wolny czas?
Uczę się, ale lubie tez sport. Najbardziej siatówkę i koszykówkę. Lubię też spotykać się z przyjaciółmi. Często oglądam filmy, a ostatnio dużo czytam.
Mam nawet chłopaka
Luna o sobie z uśmiechem mówi, że ma ognisty temperament, że zdarza jej się być spontaniczną. Nie rzadko bywa leniwa.
Jestem szczerą, oddaną przyjaciółką i zawsze mam czas dla tych, których kocham. Myślę, że jestem zwyczajną dziewczyną, która lubi towarzystwo. Można tez powiedzieć, że lubię przygody. Mam nawet chłopaka, z uśmiechem, mówi Luna.
Jej najlepszymi koleżankami są Dunja Pašić, która także grała w filmie Grbavica i Mebrura Smajlović. A najlepsi koledzy to Ismar Redžepagić i Kenan Ćatić, który także pojawia się w filmie.
Dużo czasu spędzam z siostrą Danjom. Razem serfujemy w Internecie.