Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

test Oleje zobaczcie co lejecie do naszych aut

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 19.05.2011 13:04

Leszek Skupin napisał(a):
Semedi napisał(a):...10w40 może być również full syntetyk. ....

Rozmawialiśmy o Mobilu a który jest full synthetic :?:
Olej Mobil Super 2000 X1 10W-40 to najwyższej jakości semisyntetyczny olej silnikowy zapewniający wysoki poziom ochrony i sprawności silnika.

Mój OPELEK jest zalewany regularnie od 4 lat Mobilem 5W50 (pełny syntetyk). Zero dolewek - od wymiany do wymiany co 15 tyś.
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 19.05.2011 13:44

Semedi napisał(a):...10w40 może być również full syntetyk. ....

Rozmawialiśmy o Mobilu a który jest full synthetic :?:
Olej Mobil Super 2000 X1 10W-40 to najwyższej jakości semisyntetyczny olej silnikowy zapewniający wysoki poziom ochrony i sprawności silnika.

A tak tylko wtrąciłem, że 5w50, 10w40 mogą być pół i pełne syntetycznie. Nie żebym zarzucał niewiedzę. Ot dygresja.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.05.2011 13:58

Semedi napisał(a):A tak tylko wtrąciłem, że 5w50, 10w40 mogą być pół i pełne syntetycznie. Nie żebym zarzucał niewiedzę. Ot dygresja.

Nie no właśnie NIE WIEM które mogą być syntetyczne bo:
1. Castrol Magnatec 10W40 to znów semisynth :idea:
2. Elf COMPETITION DIESEL 10W40 to znów semisynth :idea:
3. TOTAL QUARTZ 7000 ENERGY 10W40 to znów semisynth :idea:

Dla mnie 0W40, 5W40 - syntetyki
10W40 semi syntetyk
pow 15W40 - mineralne

Ale mogę sie mylić jeśli tak to wyprowadź mnie z błędu :idea:
Semedi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Semedi » 19.05.2011 14:15

Dla mnie 0W40, 5W40 - syntetyki
10W40 semi syntetyk
pow 15W40 - mineralne

Ale mogę sie mylić jeśli tak to wyprowadź mnie z błędu :idea:

Podstawowa pomyłka, też tak kiedyś sądziłem. I np. pierwszy lepszy: MOTUL Power Quad 10W40 to full syntetyk, Shell Advance 10W40 ten także. Wyjaśnienie tutaj: http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oleje.html
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.05.2011 14:34

Hm.... Pierwszy który wymieniłeś jest
"Zalecamy do wszystkich quadów sportowych oraz przeprawowych eksploatowanych w ekstremalnych warunkach !",
drugi zaś
"- do smarowania wysokoobrotowych, czterosuwowych silników motocyklowych przy najwyższych obciążeniach,
- stosowany w rajdach motocyklowych,"

To gdzie silniki samochodowe :?: Nadal nie przekonanym :twisted:

Owszem są to oleje syntetyczne, ale żaden z nich mi się nie nada :roll:
adamk3
Cromaniak
Szef Castrola: wymiana oleju szkodzi silnikowi

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 27.05.2011 12:21

Szef Castrola: wymiana oleju szkodzi silnikowi

Henk de Groot zna się na rzeczy. Przez lata był dyrektorem holenderskiego oddziału Castrola. Dlatego kiedy powiedział, że "nowe oleje szkodzą silnikom", wybuchła afera.

Wymiana oleju szkodzi silnikowi

------------

- Przejechałem już swoim samochodem 350.000 km bez wymiany oleju - mówi Henk de Groot

- oszczędziłem na tym swój portfel i środowisko naturalne. Moja żona jeździ samochodem bez wymiany oleju już 20 lat.

http://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica

pozdrav.
tomasz781
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomasz781 » 27.05.2011 16:07

Bocian napisał(a):.....Jeżdżę na Mobilu 0W30 ....

Sławek Mobil jak Mobil, ale za rzadki na nasze warunki klimatyczne nie mówiąc już o jeździe w Bałkany 8) Sam do Lantry taki lałem.... no i skończyło się rumakowanie jak pojechałem do Grecji.... zachował się jak woda :? tak mi przynajmniej mechanik powiedział.... Zaczął brać delikatnie bo delikatnie, ale to proces postępujący....

Co to za różnica dla oleju ,Grecja czy Polska i tak temperatura w silniku jest zawsze wyższa niż temp .powietrza.(oczywiście jak się motor nagrzeje.)
Twój znachor coś chyba nie za bardzo z fizyką.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 27.05.2011 16:22

tomasz781 napisał(a):...(oczywiście jak się motor nagrzeje.)....

Widocznie musiał się nagrzać bardziej niż bardzo, a który to fakt przeoczyłem :(
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 27.05.2011 21:48

Ja tam nie wiem jaki mi dolewają (może będzie na fakturze) , przegląd po dwóch latach był miesiąc temu.
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

test Oleje zobaczcie co lejecie do naszych aut - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone