Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

system eWUŚ

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
malina1959
Koneser
system eWUŚ

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 10.01.2013 11:25

Rodzice z młodzieżą do 26roku życia, uczącą się, radzę abyście się upewnili,
czy Wasze dzieci w dalszym ciągu są ubezpieczone.
System eWUŚ ma problemy i nie ujął tej młodzieży w tego rocznym ubezpieczeniu.
Wiem o tym, bo sama dzisiaj, zgłaszałam swojego syna, do ponownego ubezpieczenia.

Panie w moim biurze rachunkowym o tym nie wiedziały, ale ZUS ma takie informacje.

Życzę cierpliwości :wink:
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 10.01.2013 11:28

Spokojnie, wystarczy oświadczenie w przychodni i resztą martwią się oni a nie ty. Pierwszy raz zwalili papierkową robotę na siebie a nie na nas :) :mrgreen:
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 10.01.2013 11:32

To fajnie.
Ale w moim ZUS-sie, pani powiedziała, że w razie niejasności, trzeba
zgłosić się do nich osobiście.
Może nie wszędzie są biurokraci.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.01.2013 11:41

malina1959 napisał(a):Ale w moim ZUS-sie, pani powiedziała, że w razie niejasności, trzeba

Mam pracownika, którego eWuś nie zweryfikował pozytywnie (a sama go zgłaszałam i co miesiąc wykazuję w deklaracjach). Poszedł do lekarza na oświadczenie, a NFZ sam będzie wyjaśniał z ZUSem problem.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 10.01.2013 11:57

marze_na napisał(a):
malina1959 napisał(a):Ale w moim ZUS-sie, pani powiedziała, że w razie niejasności, trzeba

Mam pracownika, którego eWuś nie zweryfikował pozytywnie (a sama go zgłaszałam i co miesiąc wykazuję w deklaracjach). Poszedł do lekarza na oświadczenie, a NFZ sam będzie wyjaśniał z ZUSem problem.

Dokładnie tak to wygląda :) My mamy spokój a oni się dogadują kto dał... :devil:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.01.2013 12:00

nabuchodonozor20 napisał(a):

Dokładnie tak to wygląda :) My mamy spokój a oni się dogadują kto dał... :devil:

Gorzej będzie tylko jak się nie dogadają i obciążą pacjenta kosztami wizyty :lol: .
Wtedy wizyta w ZUSie będzie chyba nieunikniona. Tylko, że raczej pójdzie tam płatnik, a nie ubezpieczony.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 10.01.2013 12:00

malina1959 napisał(a):To fajnie.
Ale w moim ZUS-sie, pani powiedziała, że w razie niejasności, trzeba
Może nie wszędzie są biurokraci.

Nigdzie się nie zgłaszaj to nie twój problem tylko ich. Jedyne co mi przychodzi do głowy to sytuacja w której TY chcesz sprawdzić czy rzeczywiście twój pracodawca płaci podatek. Jeśli wiesz że płaci to siadasz przed TV w kapciach i wcale się nie denerwujesz :) :hut:
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 10.01.2013 12:01

marze_na napisał(a):
nabuchodonozor20 napisał(a):

Gorzej będzie tylko jak się nie dogadają i obciążą pacjenta kosztami wizyty :lol: .
Wtedy wizyta w ZUSie będzie chyba nieunikniona. Tylko, że raczej pójdzie tam płatnik, a nie ubezpieczony.

A nieprawda bo pracodawca który nie wywiązał się z obowiązku zapłaty :) Chyba że samozatrudnienie.... to problem :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 10.01.2013 12:03

nabuchodonozor20 napisał(a):A nieprawda bo pracodawca który nie wywiązał się z obowiązku zapłaty :) Chyba że samozatrudnienie.... to problem :)

No przecież napisałam, że płatnik.
I prędzej dlatego, że nie wywiązał się z obowiązku prawidłowego zgłoszenia niż z zapłaty.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 10.01.2013 12:19

Jeżeli chodzi o dziecko które ukończyło 18 rok życia i nadal się uczy to obawiam się że malina1959 ma rację.

Rodzice 18 latka który nadal się uczy mają obowiązek ponownego zgłoszenia go do ubezpieczenia. Ucząca się młodzież między 18 a 26 rokiem życia ma prawo korzystać z ubezpieczenia rodziców ale warunkiem jest ponowne zgłoszenie dziecka. Zgodnie z ustawą, pacjent do 18 roku życia jest uprawniony do świadczeń ale w centralnym wykazie ubezpieczonych przestaje istnieć w momencie, gdy ukończy 18 lat. Wówczas rodzic powinien powiadomić pracodawcę, że dziecko nadal się uczy i do ubezpieczyciela jest wysyłane ponowne zgłoszenie.

Oświadczenie pisze się wtedy kiedy pacjent jest ubezpieczony ale z jakiegoś powodu system pokazuje go na czerwono. W powyższym przypadku oświadczenie nie pomoże bo nie ma tytułu ubezpieczenia.
nabuchodonozor20
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nabuchodonozor20 » 10.01.2013 12:20

marze_na napisał(a):
nabuchodonozor20 napisał(a):A nieprawda bo pracodawca który nie wywiązał się z obowiązku zapłaty :) Chyba że samozatrudnienie.... to problem :)

No przecież napisałam, że płatnik.
I prędzej dlatego, że nie wywiązał się z obowiązku prawidłowego zgłoszenia niż z zapłaty.

Prawda to przepraszam... zrozumiałem płatnika w sensie pracobiorcy. Już się wychłostałem :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.01.2013 15:04

Przy okazji sprawdziłem tego ewusia - wyskoczyłem na czerwono...Maja też choć na 100% ubezpieczona...podobno problemy mają też osoby pracujące w służbach mundurowych i ich rodziny bo resorty nie przekazują tajnych informacji.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 10.01.2013 16:27

Jacek S napisał(a):Przy okazji sprawdziłem tego ewusia - wyskoczyłem na czerwono...Maja też choć na 100% ubezpieczona...podobno problemy mają też osoby pracujące w służbach mundurowych i ich rodziny bo resorty nie przekazują tajnych informacji.

Dementuję - nie mają. Przynajmniej jeśli o mnie chodzi :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone