Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

święta w górach

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ANITA:)
Cromaniak
święta w górach

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 07.10.2009 21:40

Co roku w czasie gorączkowych przygotowaniach przedświątecznych odgrażam się że w następnym roku wyjeżdżamy w góry, bo mam dość tego całego zamieszania, roboty itp.
Niestety jak na razie to co roku kończy sie tym samym tzn. tylko na odgrażaniu :twisted: bo najczęściej jest już za późno na załatwienie czekokolwiek. W tym roku jakoś ciut :wink: wcześniej o tym pomyślałam, ale też nie wiem czy nie za póżno.
Może ktoś mi pomoże i może polecić jakiś pensjonat, domek itp. w rozsądnej cenie i przyzwoitych warunkach?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 07.10.2009 21:53

Mogę polecić świetny pensjonat w Krynicy Evita. Bardzo mila atmosfera, pyszne jedzonko i blisko do centrum Krynicy.

A jeśli lubisz spokojne trochę z poprzedniej epoki miejscowości polecam Kowary w Karkonoszach. Bardzo mi się podobało, blisko na szlaki i do sztolni.

Pozdrawiam. :)
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 08.10.2009 04:15

a ja Ci powiem Anito,że obie z siostra tę wiele razy sie odgrażałysmy....ale kiedy doszło co do czego...(nie byłyśmy wspólnie obiema rodzinami....byłysmy osobno w iinych latach)obie stwierdziłysmy ,że to jednak nie to....nie ta atmosfera....nie ten nastrój,co w gronie rodzinnym,ale może to zależy od zwyczajów ,przyzwyczajeń.....nasze Wigilie były zawsze wspólne...w najlepszych czasach,kiedy jeszcze żył ojciec,szwagier było nas wszystkich 13 osób........i cos w tym jest :) mile to wspominam....zwłaszcz te "odcinki" kiedy wszystkie dzieciaki były jeszcze małe
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2009 07:57

Popieram w 100% Z dala od tego świątecznego zabiegania, pośpiechu, przygotowań, podadzą , sprzątną... :) ja także polecam Krynicę Zdrój, moje ulubione miasto... jak chcesz to mogę Ci podesłać linka z cała baza noclegową... Na ostatnią Wielkanoc pojechaliśmy do Bukowiny naszą Cromaniacką rodziną. Było super :)
dallaska
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallaska » 08.10.2009 08:02

raz mi sie zdarzyło wigilie po za domem masakra ,lepiej wyjezdzac w pierwszy dzień świat :)
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 08.10.2009 20:26

Anitko ,gdybyś chciała namiary na Bukowinę Tatrzańską to Crorodzinka służy pomocą :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.10.2009 20:49

Cóż w przeciwieństwie do Ciebie już od dobrych kilku lat praktykuję zwyczaj spędzania świąt rodzinnych w górach... W zasadzie inspiracją są tu również lub przede wszystkim narty... Wierz mi jednak, ta niesamowita magia, atmosfera, klimat, góralskie szopki i mnóstwo śniegu wokół Zakopanego, sprawia swoje ...
W tym również niesamowity urok kolęd i góralskiej pasterki...
Wybieram raczej Tatry, albowiem w zasadzie tylko tam pogoda jest zdecydowanie 100%....
Do tego świetne warunki narciarskie, na Bani, Kotelnicy, Nosalu, w Małym Cichym, Murzasichlu, Szymoszkowej, Szymkówce, etc.... wierz mi jest wspaniale...
To mniej więcej tak jak z Cro, pojedziesz raz i już się nie oprzesz.... Spróbuj, niesamowite wspomnienia i wrażenia... :papa:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.10.2009 21:32

No i te niesamowite wrażenia mam z Krynicy gdzie jest najdłuższy stok... W Krynicy nie ma takich tłumów...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 08.10.2009 21:42

Bocian napisał(a):W Krynicy nie ma takich tłumów...

W grudniu 3-4 dni przed samymi świętami oraz w trakcie ich trwania również. Zupełny brak kolejek na stokach... Tłok robi się zazwyczaj po świętach, lub przed samym Sylwestrem...
Zazwyczaj 30 grudnia wyjeżdżamy... :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 21:49

Bocian napisał(a):... Na ostatnią Wielkanoc pojechaliśmy do Bukowiny naszą Cromaniacką rodziną. Było super :)

Pamiętam, że stok był co najmniej tak długi jak w Krynicy, ale chyba śniegu było kapkę mało :? ....a...już wiem...to była Wielkanoc :!: ...to wszystko tłumaczy (z tym śniegiem)...a że było super :?: ...nie muszę potwierdzać... :lol:
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 08.10.2009 21:53

hajduczek napisał(a):a ja Ci powiem Anito,że obie z siostra tę wiele razy sie odgrażałysmy....ale kiedy doszło co do czego...(nie byłyśmy wspólnie obiema rodzinami....byłysmy osobno w iinych latach)obie stwierdziłysmy ,że to jednak nie to....nie ta atmosfera....nie ten nastrój,co w gronie rodzinnym,ale może to zależy od zwyczajów ,przyzwyczajeń.....nasze Wigilie były zawsze wspólne...w najlepszych czasach,kiedy jeszcze żył ojciec,szwagier było nas wszystkich 13 osób........i cos w tym jest :) mile to wspominam....zwłaszcz te "odcinki" kiedy wszystkie dzieciaki były jeszcze małe

powiem ci że i dla mnie świeta zwłaszcza Wigilia była najważniejsza ta spędzona w gronie najbliższych. I to ja zawsze byłam motorem do wspólnego spędzania świąt. U nas zawsze drzwi były otwarte i niejednokrotnie pojawiały sie osoby nie z rodziny. Zawsze było gwarno, wesoło, rodzinnie, ciepło, ale od jakiegoś czasu ten okres przedświąteczny kiedy mamy tyle pracy (zawodowej) nie pozwala na to aby przygotować wszystko tak jak ja bym chciała. Ten pośpiech mnie przeraża co roku.
Pierwszy raz spędziliśmy zupełnie nie planując, tak spontanicznie święta Wielkanocne poza domem w Jastrzębiej Górze. Dla mnie te świeta nie są tak uroczyste jak Boże Narodzenie dlatego może łatwiej mi było spakować się z dzieciakami i wyjechać i wcale tej decyzji nie żałowaliśmy.
Było inaczej, ale wcale nie gorzej. I okazało się że wszelkie tradycje można celebrować w róznych miejscach niekoniecznie w domu.
hmmm nie wiem moze zmienię zdanie, no ale żeby go zmienić to musze widocznie się przekonać osobiście.
Wszystko ma swoje za i przeciw. Jak było u nas mniej dzieci to jakoś więcej czasu i uwagi można było poświęcić jednemu dziecku między "jedną zmiana nakryć do stołu a drugą, między jednym rozpakowywaniem prezentu a drugim". Teraz jest mi szkoda każdej chwili w bieganiu wokół stołu, bo wolałabym poswiecić ten czas na siedzeniu z dzieciakami.

Marzy mi się spokojna,góralska chata, z ciepłymi gospodarzami, gdzie nie będzie tłumów i gdzie miło można spędzic czas.

za wszelkie sprawdzone namiary będę wdzięczna.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 08.10.2009 22:00

pietro napisał(a):Anitko ,gdybyś chciała namiary na Bukowinę Tatrzańską to Crorodzinka służy pomocą :D

bardzo, bardzo prosze. Przez Bukowiną niejednokrotnie przejeżdżalismy, ale tylko pamietam raz nocowaliśmy, a był to przymusowy nocleg w drodze z nart ze Słowacji kiedy nas "prawie" zima stulecia złapała i wszystkie drogi były zamknięte.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.10.2009 22:08

ANITA:) napisał(a):
pietro napisał(a):Anitko ,gdybyś chciała namiary na Bukowinę Tatrzańską to Crorodzinka służy pomocą :D

bardzo, bardzo prosze.....

W kilku pokojach skrzypiały łóżka, ale nie pamiętam jakie to numery były...tzn. tych pokojów... :(
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 08.10.2009 22:12

slapol napisał(a):
ANITA:) napisał(a):

bardzo, bardzo prosze.....

W kilku pokojach skrzypiały łóżka, ale nie pamiętam jakie to numery były...tzn. tych pokojów... :(

mogą być i "skrzypiące numery" :wink:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.