Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sveta Nedjelja na Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dantopik
Plażowicz
droga szutrowa Sv.nedjelja Dubovica

Nieprzeczytany postnapisał(a) dantopik » 21.03.2011 09:37

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Sv. Nedjelja na Hvarze (lub na wyspie Hvar); śmiało odmieniaj nazwę...
A następnie wrzuć w forumową wyszukiwarkę ... gwarantuję mnóstwo trafień i morze informacji (nie tylko na temat samej wioski, ale i całej wyspy)

tu
tu
tu
tu
itd....itd...

Dopisane: a aktualne ceny.. wystarczy wklepać w net hasło "apartmani sv.nedjelja" lub "sv.nedjleja privatni smjestaj"...ceny zależą od standardu i momentu w sezonie.
Pozdrawiam

Witajcie!
Pytanie dla znawcow Wyspy
czy jechal ktos ta droga ze Sv nedjeli do Dubovicy i dalej do Hvaru?
jesli tak to prosze o wrazenie i opinie. Bede w sv n. w tym roku i jestem ciekaw czy ta droga mozna sie poruszac.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.03.2011 11:31

Pisałam już niejednokrotnie.. Odcinek Sv.Nedjelja - Dubovica jest to droga szutrowa (w kilku tylko nawralgicznych frgamentach wybetonowana - przy bardzo stromych podjazdach). Trasa trudna nie jest. My astrą kombi pokonujemy ją bez problemu (a samochód jest dosć nisko zawieszony); przejeżdzajątam i niewielkie ciężarówki. Jednakże nie zalecam do codziennego użytku dla posiadaczy aut osobowych (jedynie w celach widokowych), bo szkoda pojazdów. Dla posiadaczy wysoko zawieszonych aut z napędem 4x4 : można śmiało z niej korzystać jako dobrego skrótu (pod warunkiem, że urwiska nie będą straszne, bo naturalnie nie jest zabiezpieczona i jest dość wąska; raczej na jeden pojazd). Od Dubovicy wjeżdzasz na normalną, nową drogę (St.Grad - Hvar) o statusie regionalnym.

tu filmik (nie najlepszy, ale może i daje jakieś o tym wyobrażenie)

tu też coś widać

tu też krótki flmik
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 21.03.2011 16:06 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 21.03.2011 16:00

dantopik koniecznie wybierz się przynajmniej raz tą drogą!!! Naprawde droga wspaniała, a widoki REWELACJA!!! Ja jechałem Fordem Mondeo, znajomi Hondą Acord (też stosunkowo nisko zawieszona) i spokojnie daliśmy redę. Trzeba tylko uważać na mijankach ale ogólnie polecam.
Pozdrawiam
dantopik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dantopik » 21.03.2011 20:05

Dzieki z tak blyskawiczne odpowiedzi :) wybiore sie i to pewnie nie raz. Mieszkajac w Sv.N zamierzam ta droga przemiesczac sie na plaze oraz na zwiedzanie miasta Hvar.
1.Jakie fajne plaze sa po drodze, i ktore polecacie?
2. Czy jechal ktos ta droga po zmroku, i czy to wogole mozliwe bo mam w planach obejrzec Hvar by night.
3. ile mniej wiecej potrzeba czasu na pokonanie tej trasy Sv.N. - Hvar?
pozdr.
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 21.03.2011 20:21

Dokładnie nie pamietam ile czasu, ale coś w granicach 30 - 45 minut, wieczorem nie jechałem, ale może być ciężko... Tzn. ta droga nie jest jakoś strasznie zła z tym że jest wąsko i brak barierek zabezpieczjących, a przepaść w dół spora :wink: Plaże po drodze bodajże trzy lub cztery dokładnie nie pamiętam, ale z bardzo stromym podejściem :wink:
Już ci zazdroszczę tych widoczków :wink:
Pozdrav
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.03.2011 20:38

Nie zalecam turystom korzystania z tej drogi po ciemku. Lepiej i bezpieczniej będzie jechać na około. Poza tym naprawdę szkoda auta.. o ile nie jest terenowe. Trzeba bardzo powoli, bo drobne kamienie mogą obijać się o karoserję...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 21.03.2011 20:41

Tak jak pisze Katarzyna, odpuść sobie tą drogę na regularne jazdy. Raz z ciekawości tamtędy pojechałem i szkoda zawieszenia, chyba ze masz terenówkę na wysokoprofilowych balonach... Poza tym obijesz szutrem konserwację na podwoziu...
henius34
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 21.03.2011 20:59

Żeby była jasność - nie namawiam go na jazdy tą drogą stale - jak zaznaczyłem wyżej "pojedź ta droga przynajmniej raz" i tej wersji będę się trzymał. :lol:
"Raz nie zawsze, stale nie wciąż :wink: "
Pozdrav
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 21.03.2011 22:03

dantopik napisał(a):1.Jakie fajne plaze sa po drodze, i ktore polecacie?

Na przykład plaża lucisce:
https://www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=28437&postdays=0&postorder=asc&start=15
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Sveta Nedjelja na Hvar - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone