napisał(a) Lidia K » 23.04.2013 19:50
weldon napisał(a):Niestety, wygody kosztują.
Pentax z akumulatorem waży tyle, co haes, a trzeba doliczyć obiektyw (albo i kilka

).
A tak masz mały, zgrabny aparacik z dużym zakresem, który można cały dzień nosić w jednym ręku i się nie zmęczysz

Z hard bym zrezygnował - możliwe, że to programowe wyostrzanie, nie wiadomo jakimi metodami, również kosztuje trochę czasu przy zapisie.
[/color]
OK sprawdzę jak w tym egzemplarzu będzie.
W zeszłym roku zrezygnowałam z wyostrzania i to dopiero było mydło, wiesz on z powodu nieostrzenia był w naprawie za pierwszym razem.
Powiem tak, skoro poświęcam swój czas i robię zdjęcia, do tego staram się aby były o czymś, chodzę w danym miejscu dookoła, żeby wybrać dobry kąt padania promieni słonecznych, kucam, wstaję, sprawdzam histogram to bym chciała aby obróbka zdjęć nie zajmowała mi potem kilka razy więcej czasu niż ich robienie. Ot tylko wykadrować, zmniejszyć i wyostrzyć i żeby były przynajmniej dobre.
Waga się zgadza, z jednym obiektywem i zapasem akumulatorków dwa fuji można by nosić. Mimo to aż tak źle nie jest skoro robię 2-3 razy więcej zdjęć niż tych fujem. Fuj już pójdzie w drugie dobre kulkowe ręce ja się skupię na pentaxie.