Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słowiańska dusza

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szopen
Croentuzjasta
Słowiańska dusza

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 30.06.2008 11:50

Witajcie,

Często-gęsto rozmawiając z różnymi osobami z różnych krajów, pojawia sie pojęcie "słowiańskiej duszy", jakoby wspólnej dla wszystkich Słowian. Prawda, że dużo lepiej za granicą mi się dyskutuje z Czechem albo Słowakiem niż z Francuzem - ale czym jest ta słowiańska dusza?

O opinię proszę zwłaszcza panie i panów Chorwatów obecnych na tym forum.

Dla mnie osobiście, słowiańska dusza przejawia się w:
1) gościnności
2) upodobania do dobrej zabawy
3) kłótliwości (zauważyłem, że Polacy i Rosjanie często lubią się kłócić dla samej kłótni, znane też powiedzonka: gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie..)
4) przesada w uczuciach
5) I coś, co nie jestem do końca pewny; ale pytałem się kilku osób i miało podobne uczucia: nagłe, niewytłumaczalne ataki melancholii, w których chce sie pojechac do lasu, powyć troche w samotności i potem wrócić do domu.

Panie i panowie, wasze opinie?
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 30.06.2008 17:18

szopen napisał(a):Witajcie,

Często-gęsto rozmawiając z różnymi osobami z różnych krajów, pojawia sie pojęcie "słowiańskiej duszy", jakoby wspólnej dla wszystkich Słowian. Prawda, że dużo lepiej za granicą mi się dyskutuje z Czechem albo Słowakiem niż z Francuzem - ale czym jest ta słowiańska dusza?

O opinię proszę zwłaszcza panie i panów Chorwatów obecnych na tym forum.

Dla mnie osobiście, słowiańska dusza przejawia się w:
1) gościnności
2) upodobania do dobrej zabawy
3) kłótliwości (zauważyłem, że Polacy i Rosjanie często lubią się kłócić dla samej kłótni, znane też powiedzonka: gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie..)
4) przesada w uczuciach
5) I coś, co nie jestem do końca pewny; ale pytałem się kilku osób i miało podobne uczucia: nagłe, niewytłumaczalne ataki melancholii, w których chce sie pojechac do lasu, powyć troche w samotności i potem wrócić do domu.

Panie i panowie, wasze opinie?

Rosjanie nie są słowianami :)
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 30.06.2008 18:31

W tych 5 punktach może trochę prawdy jest, bym dodał jeszcze jedno. Niechęć do sztywności, formalności, przepisów dla samych przepisów, skłonność do naginania i obchodzenia tychże przepisów. Takie przeciwieństwo przysłowiowego "Ordnung muss sein".
Jeśli nie wiąże się to z oszustwem i krzywdzeniem bliźniego to uważam że jest to na swój sposób dobra cecha :)
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 30.06.2008 19:42

Natko
Rosjanie są słowianami.
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 30.06.2008 19:51

Moja koleżanka która pracowała w Anglii, zawarła tam znajomości z tubylcami. Pytając sie ich - co u was słychać? (znając ją, to naprawdę robiła to z czystej życzliwości) otrzymywała zawsze tylko jedną odpowiedź - bardzo dobrze. A w domyśle - nie pytaj o więcej, to moja prywatność do której nie masz dostępu. I ani słowa więcej. Więc może lepiej, żeby nie pytała. Przegięcie.
A u nas na takie pytanie to mamy w odpowiedzi albo narzekanie albo przechwalanie się. Też przegięcie. Ale to cechuje cechuje słowiańską duszę (przynajmniej polską).

Pozdrawiam
ja natka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ja natka » 02.07.2008 18:34

carnivalka napisał(a):Natko
Rosjanie są słowianami.

tak, masz rację jako grupa etniczna Rosjanie należą do wschodnich Słowian, jednak potocznie słowo Rosjanie jest używane do określenia wszystkich obywateli Rosji, dla określenia osoby o dowolnym pochodzeniu etnicznym, która jest obywatelem Rosji,
a, że okropecznie się wymieszali :wink: , to ...
i to właśnie miałam na myśli, choć ujęłam to w baaaardzo wielkim skrócie
Hando14
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hando14 » 23.07.2008 13:22

carnivalka napisał(a):Natko
Rosjanie są słowianami.

To tylko po częsci prawda... Rosja to grupa etniczna dziś jest około 100-200 tys żyjących w środkowo wschodniej Rosji.

U nas przyjeło się że nazywamy tak wszystkich...a całe państwo składa się z 3 tysiecy róznych grup etnicznych strasznie różnych od siebie...od mongołów aż po słowian.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone