Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Słodka mała miejscowość na Istrii lub Kvarner

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 09.02.2011 19:44

kaliope napisał(a):1. Od momentu wjechania na most, ile jeszcze czasu zajmuje zjechanie na dół na do Baski? Jakie warunki na drodze, korki?

2. Czy myslicie że można jechać w 3-4 małżenstwa w ciemno do Baski. Jeśli nie, czy moge prosic o jakięs namiary?

3. Czy to prawda że woda w BAsice może być chłodna?

Ad 1- odległość około 50 km. Droga ładna ale dwupasmowa i miejscami kręta ( bez przepaści na całości ale przed Baśka jest krótki odcinek podnoszący cisnienie- jednak bez obaw jest super zabezpieczony) Jazda na całej drodze raczej spokojna ponieważ mogą byc samochody. Myslę, że średnia prędkość przelotowa to 60 km.
AD 2- hmmm, yyyyyy .... nie wiem. Może tak, może nie. Zależy w którym okresie. Lipiec-sierpień może być tak, że na szukanie trochę czasu zejdzie.
AD 3- bzdura.
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 09.02.2011 20:00

Lovran- beznadziejne betonowe plaże
Rabac- to duże miasto już teraz
Jedynie Mosceniecka Draga, Medveja położone obok siebie i blisko do promu w Brestovej,na miejscu ew.wycieczka do Puli

To tyle jeżeli chodzi o Istrię a raczej jej wschodnie czyściejsze i ładniejsze wybrzeże.[/list]
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.02.2011 20:31

Wypoczywać na Prtlogu i rozkoszować się pięknem Labina :wink:
kaliope
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliope » 09.02.2011 21:30

1. Dzieki za różńe propozycje...ogladam fotki i filmki w necie...i niektóre odpadaja od razu....gdyz jak mówiłem prioytetem jest ładna starówka ale tez łagodna plaża bez jakiś głazów, kamieniorów, z uagii na dzieci. Dla mnie wzorem pod tym wzgledem jest Gradac. JEdnak chce znaleźć coś duzó wyżej, co by ciąć koszty i męczarnie trasy.

2. Widze że Baska ma super plażę dla dzieci i ładne miasteczko. Włąsnie czegoś takiego szukam.

3. Odpada też betonowa plaża jak w Crikvenicy.

4. Jakieś inne propozycje spełniające te kryteria?

5. Widze też, że Moscenicka Draga ma ładną plaże...ale strasznie małe miasteczko....czy tam jest jakaś promenada ze sklepami, restauracjami, czy tam jest co robić?

6. Podoba mi sie tez starówka w Porec, ale czy plaża nie jest betonowa a ciut dalej bardzo wąską jak na tej fotce?
http://www.juresko.hr/images/500/porec03.jpg
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.02.2011 21:45

Na to jeszcze miód - malina :D
kaliope
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliope » 09.02.2011 21:54

mkm napisał(a):Na to jeszcze miód - malina :D

no nieźle...ale jak tam dojechać? skąd prom? jakie koszta?
I plaże tam tylko strome?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2011 22:05

kaliope napisał(a):

Prom z Brestova, koszta średnie bo przeprawa krótka,

http://www.otok-losinj.hr/transport/ferry/

plaże nie tylko strome
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 09.02.2011 22:08

kaliope napisał(a):

To są wszystko drugorzędne sprawy ... Jak się podoba i czuje się miejscówkę to trzeba jechać i koniec kropka :D
KAALA
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAALA » 09.02.2011 22:20

kaliope napisał(a):6. Podoba mi sie tez starówka w Porec, ale czy plaża nie jest betonowa a ciut dalej bardzo wąską jak na tej fotce?
http://www.juresko.hr/images/500/porec03.jpg

Porec to moloch turystyczny z licznymi hotelami zwłaszcza w "dzielnicy" Zelena laguna, Plava laguna. Plaże betonowe lub wąskie jak na załączonym zdjęciu. Co nie znaczy, że są złe. Nie wiem czy są o wiele mniejsze niż ta plaża w Basce. Ona jest po prostu długa, nie jest szeroka.
Szersze plaże są chyba na północ od Poreca, Okolice Umag, czy Novigradu, ale tam nie plażowałam, więc się do końca nie wypowiadam.
Starówka jest faktycznie ładna i zaletą Poreca są plaże z Błękitną Flagą.
Koziorożec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Koziorożec » 10.02.2011 07:04

Mam pytanie do znawców wschodniego wybrzeża Istrii. Wybieram się w tym roku właśnie w ten rejon. Szukam zawsze jak najspokojniejszej mieściny, czasami są to miejscowości gdzie nie ma nawet sklepu czy konoby. Zastanawiam się nad miejscowościami Duga Luka, Sv. Marina i Ravni ze wskazaniem na tą pierwszą. I teraz moja prośba o kilka zdań na temat tych miejscowości, szczególnie o Dugiej Luce. Czy apartamenty znajdujące się tam są położone daleko od morza ? Ideałem są te z bezpośrednim dostępem do plaży ale jeżeli nie jest to powyżęj 200 metrów to i tak jest super. Poza tym proszę o każdą inną informację. Zawsze wszystkie chłonę z dużą uwagą.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 10.02.2011 07:16

witam ja byłem we wrześniu w Baśce z noclegiem bez kłopotu,woda ciepła.pozdro
morka2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 10.02.2011 12:03

witam, czy był ktos z Was w Krk- mieście z dzieciakami? szukamy miejsca dla ok. 7-10 osób, w tym dzieciaków, ale nie wiem czy KRK, nie bedzie zbyt głosny. Szukamy raczej ciszy, spokoju, cykad i miejsca z ustronną plażą, może być kamienista lub żwirkowa.
Niestety nieopatrznie pojechaliśmy w ubiegłym roku do Rabac'a i mielismy pod nosem do 3 nad ranem dyskoteki w stereo: włoską i niemiecką. Sama nie wiem która była gorsza :?
Natomiast Ciovo 2 lata temu urzekło nas ciszą...
kaliope
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaliope » 10.02.2011 16:23

morka2 napisał(a):Niestety nieopatrznie pojechaliśmy w ubiegłym roku do Rabac'a i mielismy pod nosem do 3 nad ranem dyskoteki w stereo: włoską i niemiecką. .

ta plaża w Rabac na fotce to publiczna czy hotelowa?

http://www.adrialin.co.uk/pics/rabac/rabac_08.jpg
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 11.02.2011 07:24

to może Stara Baska na krk cisza spokój.a gdy przyjdzie chęć na scisk to blisko do Baśki hehehe :twisted: :twisted: :twisted:
morka2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) morka2 » 11.02.2011 13:02

do kaliope; to jest własnie plaża przy hotelach, taki miałam widok z naszego apartamani, niestety do 3 nad ranem masz zapewniony repertuar, jezeli wolisz ciszę, szukaj z drugiej strony tam są piekne kamieniste plaże, trzeba wejśc wyżej, ale za to jakie widoki...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Słodka mała miejscowość na Istrii lub Kvarner - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone