Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomekm67
Croentuzjasta
Nieprzeczytany postnapisał(a) tomekm67 » 09.06.2011 15:27

Hej. Może ktoś mnie uswiadomi jak to jest ze stawkami na dzwonienie przez skype. Skype reklamuje sie że 0,09 zł/min. Myslę sobie, nie jest źle. Kupiłem doładowanie za 20 zł i ... szok. 8 krótkich rozmów (komórki krajowe) i konto puste.
Patrzę na billing - 0,85 zł/min + opłata za połączenie 0,17zł. Gdzie te stawki są podane na stronie skajpa?
Wiem. Zeby było taniej trzeba było wykupić abonament. W zadzie logiczne.
Czy ktoś korzysta ze skajpa z abonamentem? Jakie są stawki rzeczywiste?
Chciałbym korzystać ze skajpa na rozmowy krajowe - stacjonarne i komórki. Czy skype jest w ogóle konkurencyjny do operatorów komórkowych?

A może jest już podobny post na cro.pl który to wyjaśnia?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.06.2011 15:50

I wszystko OK :lol:
Nie doczytałes do końca cennika.
Owszem stawki na poziomie 0,07-0,09 zł. są ale tylko i wyłącznie na telefony stacjonarne.
Przerabiałem to w ub. roku (mowa o połączeniach do Polski) - za 2 dychy doładowania można gadać do woli ale nie na komórki.
Abonament chyba rzeczywiście obniża koszt połączeń komórkowych ale na ile to juz nie wiem, musisz to sprawdzić na ich www.
tomekm67 napisał(a):Czy skype jest w ogóle konkurencyjny do operatorów komórkowych?

Jak jesteś w stanie zejść w roamingu na niecałe 1 zł/minuta to skype nie jest konkurencyjny :wink:
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 09.06.2011 16:29

Ja uważam, że jeśli chodzi o płatne rozmowy to skype nie jest konkurencyjny. Od kilku ładnych lat używam Voipa. Po doładowaniu 10 euro ma się 3 miesiące na rozmowy (na numery stacjonarne w większości krajów Świata i komórki w USA) za darmo. Na komórki musiałabym sprawdzić, ale coś koło 40 groszy wychodzi (na większość komórek na Świecie), kasa jest brana z tych 10 euro :) jak minie darmowe 120 dni to na nr stacjonarne płacisz 1centa za minutę.

Jeśli chodzi o konkurencyjność to nie znam lepszych :) szczególnie jak dużo się dzwoni za granicę :)

A przez Voipa można rozmawiać i z laptopa, i z komórek (niektórych), i jak się założy odpowiednią bramkę to można podłączyć pod telefon stacjonarny- z możliwością wyboru czy voip czy tepsa ;)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 10.06.2011 11:25

Skype dawno przestał być konkurencyjny (cenowo).

VoipDiscount podany przez kolegę wyżej jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Sam natomiast korzystam (o czym pisałem w innym wątku - i polecam!) z rebtel.pl. Serwis od jakiegoś czasu jest dostępny po polsku i jak się dobrze zakręcisz to można z niego korzystać w ogóle za darmo.

Dodatkowo korzystam z jednego z polskich operatorów voip (bo potrzebna mi jest czasem funkcjonalność wysyłania/odbierania faksów za rozsądną cenę) - mam tu na myśli supervoip.pl . Z Supervoipa rzeczywiście da się gadać bezpośrednio z komórki - mowa o niektórych modelach - świetnie sprawdza się tu Nokia E52, która ma szybką i stabilną kartę WiFi i wbudowaną funkcjonalność telefonu internetowego.

Ceny w Supervoipie (do Polski):

- stacjonarne 0,05PLN
- Plus, T-Mobile, Orange - 0,26
- Play - 0,46

Wszystko za minutę +VAT.
Ostatnio edytowano 10.06.2011 11:30 przez parrot, łącznie edytowano 1 raz
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 10.06.2011 11:27

parrot napisał(a):
VoipDiscount podany przez kolegę wyżej jest bardzo dobrym rozwiązaniem.

koleżankę ;)
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 10.06.2011 11:32

Heh, sorki. Tornado - choć "ono" - jawi mi się raczej jako rodzaj męski ;) - stąd z rozpędu tak wyszło ;)

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone