Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Sklep bezcłowy na granicy,tylko której?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 03.06.2010 15:13

Podobno na którejś z granic którą będę przekraczał w drodze do Chorwacji jest sklep bezcłowy(jadę przez Austrię),ktoś wie gdzie to jest i w jakich godzinach można tam dokonać zakupów?
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 03.06.2010 15:47

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 16:16

Artur68 napisał(a):EXCALIBUR

EXCALIBUR nie jest sklepem wolnocłowym bo znajduje się na wewnętrznej granicy UE - to zwykły sklep dyskontowy.

Sklepy wolnocłowe mogą być tylko i wyłącznie na granicach zewnętrznych UE.

DUTY FREE są np. na granicy SLO/HR - sieć KOMPAS - ale szału cenowego nie ma, to nie to co kiedyś :wink:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 03.06.2010 16:35

Dzięki Piotrek za wyjaśnienie - byłem podobnego zdania,że Excalibur to centrum handlowe składające się z tanich sklepów, ale zostałem "zakrzyczany" przez resztę wycieczki ,że to sklepy wolnocłowe.Może zmyliła ich nazwa sklepu "Excalibur Free Shop".Co do cen ,to muszą tam być stosunkowo niskie,bo wycieczkowicze rzucili się masowo do zakupów markowych alkoholi i kosmetyków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2010 16:47

Artur68 napisał(a):Co do cen ,to muszą tam być stosunkowo niskie,bo wycieczkowicze rzucili się masowo do zakupów markowych alkoholi i kosmetyków.

Przed chwila przeglądałem ceny w Twoim linku i mówiać szczerze to tam są o wiele ciekawsze oferty cenowe jak na "prawdziwym" Duty Free na granicy SLO/HR.
Ale jak pisałem wyżej - wolnocłówka (przynajmniej na terenie Europy) to już nie to co kiedyś, szkoda czasu na zatrzymywanie się.
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 03.06.2010 22:37

Z napisał(a):Podobno na którejś z granic którą będę przekraczał w drodze do Chorwacji jest sklep bezcłowy(jadę przez Austrię),ktoś wie gdzie to jest i w jakich godzinach można tam dokonać zakupów?

Wracając do twojego pytania to taki sklep jest zarówno w Mikulowie jak i w Znojmo. Z tym że ten w Znojmo jest większy i o wiele lepiej zaopatrzony. Co do opłacalności robienia zakupów to ilu Polaków tyle zdań. Ja należę do tych którzy twierdzą że pomimo iż to już nie to co kiedyś to zakupy i tak opłaci się robić. Co też zawsze czynię :D :D
moscatel
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) moscatel » 03.06.2010 23:13

W Mikulovie jest travel free - nie wiem, czy to bezcłowe, ale ceny ma bardzo fajne nawet pomimo nie najtańszego euro.

http://www.travel-free.cz/de/shops/miku ... enhofen-a/
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.06.2010 06:55

Dziękuję bardzo,czyli robię zakupy w Polsce i dziś w drogę.Do zobaczenia na trasie,wyjeżdżamy dziś do Breli z Jeleniej Góry,Vw Touran czarny z quadem na przyczepie.
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 09.06.2010 20:42

Piotrek_B napisał(a):Ale jak pisałem wyżej - wolnocłówka (przynajmniej na terenie Europy) to już nie to co kiedyś, szkoda czasu na zatrzymywanie się.

Tu się nie zgodzę. W 2006 roku zahaczyłem o sklep na granicy macedońsko-greckiej (Gevgelija).
Ceny alkoholi i papierosów bardzo okazyjne.
np.:Quzo 2l po 6 euro, karton LM po 7 euro.
Może obecnie zaszły jakieś zmiany.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 10.06.2010 07:35

Przeglądałem sobie cennik tej sieci KOMPAS szału nie ma, to mało powiedziane karton Marlboro 30 euro, karton L&M niebieskich 24 euro, Fererro Roche 375g 7,49 euro generalnie to żadna wolnocłówka ( tylko ciut taniej niż w normalnych sklepach tzn. bliżej im do cen w Polsce)nie to co kiedyś np w Nowym Warpnie karton Marlboro 10 DM stare dobre czasy już nie wrócą , a szkoda :(
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 10.06.2010 08:22

barti75 napisał(a):Przeglądałem sobie cennik tej sieci KOMPAS szału nie ma, to mało powiedziane karton Marlboro 30 euro, karton L&M niebieskich 24 euro, Fererro Roche 375g 7,49 euro generalnie to żadna wolnocłówka ( tylko ciut taniej niż w normalnych sklepach tzn. bliżej im do cen w Polsce)nie to co kiedyś np w Nowym Warpnie karton Marlboro 10 DM stare dobre czasy już nie wrócą , a szkoda :(

A mnie tam wcale nie szkoda, dosyć się wytyrałem w tych "starych dobrych, czasach" i lepiej niech już nie wracają.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 10.06.2010 12:24

Guzior pisząc "starych dobrych czasów" miałem na myśli dawne sklepy wolnocłowe i różnice cenowe w nich, a nie ustrój panujący w naszym kraju od 1945 do 1989 roku :D
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 11.06.2010 08:36

witam,
no może to nie "po drodze" do Cro. ale polecam sklepy w Livigno, nawet paliwo tankowałem po 97 centów.
pozdrawiam
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 11.06.2010 08:53

bogdan63 napisał(a):no może to nie "po drodze" do Cro. ale polecam sklepy w Livigno, nawet paliwo tankowałem po 97 centów.
pozdrawiam

Wyjątkowo nie po drodze... jakieś 500 km od najbliższego przejścia granicznego z Cro. To mówisz, że warto, bo zaoszczędzimy 20 centów na litrze ??
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 12.06.2010 07:45

Guzior napisał(a):
barti75 napisał(a):Przeglądałem sobie cennik tej sieci KOMPAS szału nie ma, to mało powiedziane karton Marlboro 30 euro, karton L&M niebieskich 24 euro, Fererro Roche 375g 7,49 euro generalnie to żadna wolnocłówka ( tylko ciut taniej niż w normalnych sklepach tzn. bliżej im do cen w Polsce)nie to co kiedyś np w Nowym Warpnie karton Marlboro 10 DM stare dobre czasy już nie wrócą , a szkoda :(

A mnie tam wcale nie szkoda, dosyć się wytyrałem w tych "starych dobrych, czasach" i lepiej niech już nie wracają.

Zbyt dosłownie to odebrałem, ale jeżeli chodzi o sklepy to podpisuję się pod tym dwoma rękami :D :D :D
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone