Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samolotem do Chorwacji

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.05.2025 17:18

Marlowe1994 napisał(a):To ja tu na forum czytam, że ludzie trasy nadrabiają bo paliwo tańsze o 3 centy i 20 zeta zaoszczędzić można albo słoweńskim złodziejom za winietę nie zapłacą i ta oszczędność znacząco wpływa na koszt urlopu a ty piszesz że 200 pln to niewiele? 8O 8O :lool:

:lezekwicze:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.05.2025 21:03

piekara114 napisał(a):A osobom z południa (a jest ich dużo) nie chce się jechać do Modlina czy Warszawy (bardzo drogie parkingi), więc oferta idealna dla nich.
Nie zawsze każda oferta jest dla wszystkich idealna.

Ostatnio w Słoikowie pojawiło się sporo nowych parkingów (w większości obsługiwanych przez Ukraińców) w bardzo dobrych cenach, nawet o połowę niższych niż te duże.

Parkowałem zimą na 5 dni za 100 zł i bardzo sobie chwalę.

Na ParkVia można znaleźć.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 29.05.2025 09:29

Dosyć często latam z Modlina i uważam że parkingi są tam wręcz śmiesznie tanie.
Oczywiście nie przed samym terminalem. Każde inne miejsce, obojętnie czy jest 300m czy 2 km od lotniska.
Z każdego dowiozą na lotnisko i po przylocie dostarczą do auta.
Teraz jak patrzę na sierpień, cena za 8 dni zaczyna się od 75 zł. (9,38 zł/doba)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.05.2025 11:07

yarko2000 napisał(a):Dosyć często latam z Modlina i uważam że parkingi są tam wręcz śmiesznie tanie.
Oczywiście nie przed samym terminalem. Każde inne miejsce, obojętnie czy jest 300m czy 2 km od lotniska.
Z każdego dowiozą na lotnisko i po przylocie dostarczą do auta.
Teraz jak patrzę na sierpień, cena za 8 dni zaczyna się od 75 zł. (9,38 zł/doba)

Oczywiście - Modlin ma bardzo dobre ceny parkingów w porównaniu z innymi lotniskami.

Gorzej ostatnio z lotami w dobrych cenach, bo trwa konflikt Ryanaira z lotniskiem.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 29.05.2025 11:16

tak, tak, piszcie dalej że parkingi śmiesznie tanie - na pewno właściciele nie sprawdzają czy nie można by podnieść ceny ;)

W Pyrzowicach korzystam z pierwszego prywatnego przy lotnisku, tydzień 150 zł, 2 tygodnie 250, zaletą jest fakt że nie muszę czekać na żadnego busa tylko mam 5 minut spaceru z terminala, nawet ostatnio sprawdzałem że parking lotniskowy bodajże P2 ten trochę dalszy byłby chyba ciut tańszy niż ten z którego korzystam, ale jakoś się przyzwyczaiłem :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.05.2025 12:52

adamosos napisał(a):tak, tak, piszcie dalej że parkingi śmiesznie tanie - na pewno właściciele nie sprawdzają czy nie można by podnieść ceny ;)

W Pyrzowicach korzystam z pierwszego prywatnego przy lotnisku, tydzień 150 zł, 2 tygodnie 250, zaletą jest fakt że nie muszę czekać na żadnego busa tylko mam 5 minut spaceru z terminala, nawet ostatnio sprawdzałem że parking lotniskowy bodajże P2 ten trochę dalszy byłby chyba ciut tańszy niż ten z którego korzystam, ale jakoś się przyzwyczaiłem :)

No, na pewno właściciele parkingów błądzą po Cropelce, szukając inspiracji do cen. :lol: :lol:

Myślisz, że oni nie mają porównania cen w całym kraju?
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 29.05.2025 13:11

Nie wiem ;) bardziej żartowałem ale kto wie.
Zakładam że lokalne parkingi estymują cenę za usługę biorąc pod uwagę cenę na parkingu lotniskowego razy współczynnik oddalenia od tegoż lotniska.

Natomiast jak ktoś się przez przypadek nadzieje na taką informację jako właściciel parkingu to może zacznie myśleć czy nie ma za tanio ;)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.05.2025 15:23

Ja myślę, że oddalenie od lotniska jednak nie ma takiego znaczenia jak konkurencja. Muszą dopasowywać ceny do innych parkingów w okolicy. A Modlin akurat zawsze miał stosunkowo tanio - i to niezależnie czy parking był naprzeciwko lotniska (Orange - ten akurat najtańszy nie był), czy w Zakroczymiu - kilka km dalej.

A tak w ogóle większość tych dużych parkingów to sieciówki, które mają takie parkingi przy wielu lotniskach w kraju. I one najczęściej należą do wyższej półki cenowej (chociaż to nie reguła, bo są częste promocje, np. na ParkVia).

Ukraińcy, na których tanim parkingu zaraz przy Okęciu parkowałem zimą, mówili, że od momentu otwarcia (czyli pół roku) już mieli 2 wizyty napakowanych przedstawicieli wielkich sieciówek, którzy na razie delikatnie zaprotestowali przeciwko ich niskim cenom.
Raphael
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raphael » 29.05.2025 15:28

No to, skoro już się ma jakiś właściciel parkingu "nadziać" na forum, to uprzejmie donoszę, że w związku z nadmiernym wzrostem cen od kilku lat nie parkuję na parkingach przylotniskowych, tych prywatnych i oficjalnych też. Zamiast tego korzystam z komunikacji publicznej - akurat tam, skąd głównie latam (KTW, WAW) dobry jest dojazd zbiorkomem.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 29.05.2025 18:48

Raphael napisał(a):No to, skoro już się ma jakiś właściciel parkingu "nadziać" na forum, to uprzejmie donoszę, że w związku z nadmiernym wzrostem cen od kilku lat nie parkuję na parkingach przylotniskowych, tych prywatnych i oficjalnych też. Zamiast tego korzystam z komunikacji publicznej - akurat tam, skąd głównie latam (KTW, WAW) dobry jest dojazd zbiorkomem.

No tak, zbiorkom jest super, ale gdzieś to auto jednak trzeba zostawić - bo na przykład w moim przypadku nie wchodzi w grę połączenie pociągiem z Warszawą (2 pociągi na dobę wlokące się ponad 2,5 godziny) czy Katowicami (1 pociąg na dobę).

Jest w Warszawie taka opcja, coraz bardziej popularna (ze względu na cenę), parkingu przy Dworcu Zachodnim bez transferu (zamawia się Ubera lub Bolta), ale jeszcze nie praktykowałem, bo wolę śmignąć obwodnicą S8 na parking przy POW niż wjeżdżać do centrum - Rondo Zesłańców Syberyjskich nie należy do przyjaznych kierowcom.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 29.05.2025 19:50

wiadomo jak miałbym 1-2h bezpośrednim pociągiem to loozz, ale z przesiadkami już bym chyba nie zaryzykował, choć oczywiście samochód w drodze na lotnisko też może się rozkraczyć, albo można mieć dzwona

mam opcję 50 min samochodem albo 3 pociągami Orzesze - Katowice - Tarnowskie Góry - Pyrzowice - niby 2h ale chyba nie .....
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 01.08.2025 10:57

Może się komuś przyda. Skopiowane z "Practical information" eventu służbowego, który mieliśmy na wiosnę.

How to get to Split

The main airport to get to Split is Saint Jerome Airport (SPU). The Airport Bus Line (line 37) operates daily from the airport to Split Bus Terminal (Sukoisan), located close to the city centre (700 m from Diocletian Palace). The journey takes approximately 50 minutes and costs 3.00 EUR for a one-way ticket. As an alternative you can also use the Airport Shuttle Bus. The journey to the main bus station (located close to Split man train station) takes approximately 30 minutes and costs 8.00 EUR for a one-way ticket. You can buy your ticket online or directly from the driver. Taxi services are available near the main terminal building. Please take into account a cost of ca. 40.00 EUR for a 25-minute-transfer to the city centre.
Split main train station is located a 5-minute walk from the Old Town and the promenade Riva. It connects Split to Zagreb, Vienna, Munich, Budapest, and potentially other cities through connections in Zagreb.
Split is a very walkable city, especially if you stay at a hotel near the Old Town. All parts of Split are connected by a dense network of bus lines. A single ticket is valid for 60 minutes and costs 2.00 EUR. If you intend to use the buses frequently, you might consider buying the daily ticket (4.00 EUR) or the three-day ticket (10.00 EUR). Bus tickets can be purchased at the dedicated ticket booths located by the major bus stations around the Old Town (stations Pazar, Prima and Općina), ticket machines at some of the bus stations, most newstands (Tisak and Slobodna Dalmacija) scattered around the city, from the bus driver and through the official mobile app of Promet Split.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 01.08.2025 11:12

Shuttle bus w godzinach szczytu jedzie tyle samo co zwykły 37. 3 euro kosztuje bilet u kierowcy, w automacie 1,50.
dekoder
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dekoder » 01.08.2025 16:41

Możliwe, nie znam się. Pisali to Chorwaci że Splitu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 01.08.2025 18:54

Ryanair porozumiał się z zarządem lotniska w Modlinie, podpisano umowę i szykuje się konkretny rozwój połączeń wraz z rozbudową lotniska (na razie będzie rozbudowywany terminal, w dalszych planach nowy pas startowy). Docelowo planują dobazować 8 lub 9 nowych samolotów.

Z pierwszej ręki (od znajomych pracowników lotniska) wiem, że szykują się loty do Chorwacji na przyszły sezon. Na pewno Split, prawdopodobnie też Dubrovnik, Zadar lub Pula. Na razie od jesieni ruszają do Sofii i Palermo oraz wraca połączenie do Aten.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Samolotem do Chorwacji - strona 39
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone