Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rzecz o Sianowie i nie tylko (z tematu - Pelješac Orebić)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.12.2012 11:00

No i co ? 8O
Bocian
zbanowany
Re: Pelješac Orebić

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.12.2012 11:27

marita napisał(a): Orebić oferuje swoim gościom cca 4000 łóżek w hotelach oraz w nowych i współcześnie wyposażonych apartamentach w rodzinnych domach.

Jak się nazywa twój?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.12.2012 13:53

A tak poza tym witaj na Forum.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 18.12.2012 14:52

ja też chcę, ja też! :wink:

Sianowo (dodatk. nazwa w j. kaszub. Swiónowò; niem. Schwanau) – kaszubska wieś letniskowa w Polsce położona w województwie pomorskim, w powiecie kartuskim, w gminie Kartuzy.

Znajduje się na terenie Kaszubskiego Parku Krajobrazowego nad jeziorem Sianowskim i przepływającą przez akwen jeziora rzeką Łebą. Wieś położona jest pomiędzy Lasami Mirachowskimi i jeziorem. Gniazduje tu wiele rzadkich gatunków ptaków. Sianowo leży na turystycznym Szlaku Kaszubskim i jest początkiem wodnego szlaku spływów kajakowych rzeką Łebą. Ta wieś bywa miejscem promocji języka kaszubskiego.

W latach 1973-1976 miejscowość była siedzibą gminy Sianowo. W latach 1975-1998 miejscowość administracyjnie należała do województwa gdańskiego.

Pierwsze wzmianki o Sianowie pochodzą z roku 1348, od roku 1466 do 1772 należał administracyjnie do powiatu mirachowskiego. Założenie lokacyjne w formie regularnego zabudowanego trójkąta pozostało widoczne do dnia dzisiejszego.

:smo:
Adam66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam66 » 18.12.2012 15:35

A ile miejsc noclegowych posiada Sianowo, tak w zaokrągleniu do 1000.
Przydałoby się także zdjęcie
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 18.12.2012 15:39

marita napisał(a):na szczycie dachu stoi słoneczny zegar z płaskorzeźbioną postacią franciszkana który cieniem żelaznego prętu wymierza spokojny bieg czasu

Niestety nie mogę napisać nic więcej, bo łzy wzruszenia mi twarz zalały. :cry:
marita napisał(a): Obok niej jest umocniony klasztor (...) z cysterną na deszczówkę.

Przekonałaś mnie.
Jadę. :mrgreen:

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone