Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rozpoczęcie sezonu 2007 w Cro.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
GRZEGORZ 04567
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) GRZEGORZ 04567 » 10.05.2007 21:04

Holm!
powiem Ci , że ja chyba nie wysiedziałbym aż tyle!
pozdrav
krk
Globtroter
a ja już byłem

Nieprzeczytany postnapisał(a) krk » 10.05.2007 21:59

ale będę z 40 dni znowuuuuuuuuu

na krk-u
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 11.05.2007 16:07

GRZEGORZ 04567 napisał(a):Holm!
powiem Ci , że ja chyba nie wysiedziałbym aż tyle!
pozdrav

ale ja nie zamierzam siedzieć - podstawa to poszaleć na desce, a poza tym troszkę góry, troszkę zwiedzanie (korcula, Dubrownik, itp). Trzy tygodnie to wcale nie jest tak dużo!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.05.2007 19:39

Hvar za 48 dni :roll:
mawar33
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mawar33 » 13.05.2007 11:23

30 czerwca to już całkiem blisko,jedziemy pierwszy raz do Filipka k/Biogradu z dwójką małych dzieci (2 i 3,5 roku)mamy troche obaw co do kwatery i podróży ale od rezerwacji czyli od lutego wgryzam się w to forum i powiem wam że czegoś takiego to sie w życiu nie spodziewałem, super ludzie głód informacji,porad,i życzliwości ze strony starych cromaniaków zaspokojony w pełni.Myśle że teoretycznie jestem dzieki wam przygotowany super a praktyka okaże sie jak wrócę po 14 lipca, nie omieszkam się podzielić wrażeniami.Pozdrawiam Maciej
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2007 11:37

Za 76 dni Plitvice, a potem gdzie oczy poniosą czyli Dalmacija :D, Trogir, Hvar, Sv. Jure........ :D :D :D :D
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 13.05.2007 20:00

Leszek Skupin napisał(a):Za 76 dni Plitvice, a potem gdzie oczy poniosą czyli Dalmacija :D, Trogir, Hvar, Sv. Jure........ :D :D :D :D

Hej

a ja startuje 2 dni po Tobie.... :wink:
pierwszy raz samochodem. Docelowo PODGORA a w drodze powrotnej Plitvice :):):)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2007 21:16

27 lipiec to piątek :D czyli startujesz w niedzielę :?: dla mnie ten piątek to ekstrema, żeby się zebrać z roboty i jechać już jak najprędzej na południe - takie jest moje założenie ... co z niego wyjdzie :?: życie zweryfikuje ;) nie jestem straszliwie sztywno nastawiony na tę datę. Może dopasujemy się do siebie i polecimy razem np. w sobotę na wieczór :?: ;)
A i jeszcze jedna rzecz. Chciałbym zobaczyć Grossglockner w Austrii, a to w drugą stronę - na Insbruck (nie na Graz) :lol: i tam zanocować. Też marzenie, które może życie zweryfikować - ceny hoteli, kwater pod Grossglockner - zabójcze 8O nawet do 100 eurasów od osoby 8O. Widziałem też w okolicach kwatery za 28 euro od osoby, ale obawiam, się, że mogą być w weekend zajęte :?. Więc nie wiem co będzie z tym szczytem :?::?: zobaczymy go czy nie :?::?::?: jeszcze trochę negocjecji z żoną i musimy wziąć również pod uwagę 6 letniego syna ;)

Pozdrav :papa:

P.S. Jak coś to wal do mnie na GG ;) numer masz pod awatarkiem ;)
Slick
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slick » 13.05.2007 22:58

Leszek Skupin napisał(a):27 lipiec to piątek :D czyli startujesz w niedzielę :?: dla mnie ten piątek to ekstrema, żeby się zebrać z roboty i jechać już jak najprędzej na południe - takie jest moje założenie ... co z niego wyjdzie :?: życie zweryfikuje ;) nie jestem straszliwie sztywno nastawiony na tę datę. Może dopasujemy się do siebie i polecimy razem np. w sobotę na wieczór :?: ;)
A i jeszcze jedna rzecz. Chciałbym zobaczyć Grossglockner w Austrii, a to w drugą stronę - na Insbruck (nie na Graz) :lol: i tam zanocować. Też marzenie, które może życie zweryfikować - ceny hoteli, kwater pod Grossglockner - zabójcze 8O nawet do 100 eurasów od osoby 8O. Widziałem też w okolicach kwatery za 28 euro od osoby, ale obawiam, się, że mogą być w weekend zajęte :?. Więc nie wiem co będzie z tym szczytem :?::?: zobaczymy go czy nie :?::?::?: jeszcze trochę negocjecji z żoną i musimy wziąć również pod uwagę 6 letniego syna ;)

P.S. Jak coś to wal do mnie na GG ;) numer masz pod awatarkiem ;)

poszło na gg :)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 13.05.2007 23:01

Pewno odbiorę dopiero jutro jak technika pozwoli ;) Na chwilę obecną nadaję z innego komputera ;)

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.05.2007 08:30

Hej Slick TU masz cały mój plan pobytu w Cro ;) Będę się przemieszczał więc wypadałoby się ewentualnie zdzwonić ;)

holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 14.05.2007 10:07

Leszek Skupin napisał(a):Chciałbym zobaczyć Grossglockner w Austrii, a to w drugą stronę - na Insbruck (nie na Graz) :lol: i tam zanocować.

W okolicy Grossglockner spędziałam dwa lata temu letni urlop - warto, widoki niesamowite. Na górę weszliśmy do prawie 3000m.n.p.m, czyli tam gdzie mogą dotrzeć turyści bez przwodnika i wspinaczkowego ekwipunku - w miejscowości gdzie mieszkaliśmy było ok. 24st. C, a na trasie im wyżej tym więcej świeżego śniegu+śnieg padający i oczywiście ujemna temperatura (byliśmy w sierpniu), wszyscy w kurtkach, czapkach, rękawiczkach i z kijami (bardzo pomagają).
Z sześciolatkiem może być ciężko i niebezpiecznie (na części tras pojawiają się klamry i liny - nieoznakowane w opisach).
Noclegów warto szukać w katalogach, których masę przysłał nam Instytut Austriacki w W-wie. Ceny różne w zależności od standardu, ale najniższy ich standard to i tak więcej niż nasz średni. Tam gdzie mieszkałam ceny były niższe niż te w Chorwacji.
jaro77m
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaro77m » 14.05.2007 12:13

witamy.my wraz ze znajomymi jedziemy drugi raz do cro.ruszamy 1 lipca.jedziemy do brodaricytam jest spoko.ładna plaża.pozdrawiamy
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 14.05.2007 13:19

holm napisał(a):A my ruszamy 03.VIII i udało się w tym roku wygospodarować prawie 3 tygodnie :D
Znowu jedziemy do małej wsi Kuciste (za Orebicem), do bazy windsurfingowej Pol 33 - tym co nie znają gorąco polecam, nawet jeżeli z windsurfingiem dotąd nie mieli nic wspólnego. Super zabawa w fajnym towarzystwie.
Ale jeszcze muszę poczekać - 3 miesiące...

to miniemy się w drodze ;) ja mam apartament w Kuciste od 25.08

ja byłem 3 lata temu w Orebiczu na kampie Perna - i warunki mi się bardzo podobały - przyczepę ustawiłem w pierwszym szeregu przy samej plaży pogoda była super, warunki do pływania nie najgorsze - byliśmy we wrześniu i wrócilismy bardzo zadowoleni.
W tym roku niestety apartament bo jedziemy ze znajomymi którzy niechętnie mieszkają na kampie, i wybór padł na Kuciste ale mamy apartament wynajęty za pośrednictwem Orebic-Tours, natomiast planujemy korzystać z bazy POL33, napisz coś więcej proszę o tej bazie - myślimy też o wykupieniu u nich szkółki dla części naszej wycieczki ;)

będę Ci bardzo wdzięczny za info

pozdr
Olo
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 14.05.2007 16:22

Pol 33 należy do byłego olimpijczyka Mirka Małka. Można wykupić kurs tygodniowy 28 lub 14 godz., albo lekcje indywidualne np. z Mirkiem - on sam szkoli tylko indywidualnie, w grupach szkolą instruktorzy (najczęściej również byli zawodnicy WS - bardzo sympatyczni). Atmosfera w bazie rodzinno-towarzyska (to oczywiście zależy również od zestawu kursantów). Sprzęt jest w dobrym stanie. W szkółce działa również wypożyczalnia i przechowalnia sprzętu. Bardzo dużo wiadomości: zarówno oferta, jak i realcje z kursów, porady jak dojechać, pomoc w wynajęciu kwater znajdziesz na stronie www.pol33.com.

Na kempingu Perna również działa polska szkółka Wojtka Brzozowskiego, ale gorzej zorganizowana. W okolicy jest jeszcze kilka baz WS, ale bez polskiej obsady.

W Kuciste są doskonałe warunki do nauki. Umiejący pływać też nie nudzą się, ale w następnej wsi Viganij (ok 2 km) wieje zwykle o 1 Bf mocniej - dlatego tam jest więcej kite'ów.

Jeśli masz jeszcze jakieś pytania - pytaj.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi