Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Rogożnica targ rybny.

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 21:04

Z tym leszczem to oczywistsze żart, a tak naprawdę to tam gdzie jeździmy do naszych chorwackich przyjaciół do Borka to oni nas częstują grillowanymi rybami i chyba tylko raz na targu kupowałem doradę. Bardzo smaczna. Mi bardzo smakuje ugor... i sałatka z hobotnicy z ziemniakami :) Jadłem jeszcze taką rybkę jak zubatac, i kapitalny, kuhani kokot :)
ataner37
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataner37 » 05.06.2010 21:09

Leszcz ma dużo ości ze słodkowodnych wolę pstrąga.
Ale zbaczamy z tematu! Jeśli już jadą do Chorwacji nasi Rodacy to podpowiedzmy Im jakie ryby mamy kupować od cwanych rybaków. Ja polecam makrelę. Wiem ,że i u Nas można kupić tę rybę ale tam też super smakuje.
Ostatnio edytowano 05.06.2010 21:14 przez ataner37, łącznie edytowano 2 razy
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 05.06.2010 21:12

Bocian napisał(a):Z tym leszczem to oczywistsze żart, a tak naprawdę to tam gdzie jeździmy do naszych chorwackich przyjaciół do Borka to oni nas częstują grillowanymi rybami i chyba tylko raz na targu kupowałem doradę. Bardzo smaczna. Mi bardzo smakuje ugor... i sałatka z hobotnicy z ziemniakami :) Jadłem jeszcze taką rybkę jak zubatac, i kapitalny, kuhani kokot :)

gratulacje - zubatac jest bardzo rzadko łowioną rybą w sezonie tzn. 01.7-31.08) zbyt ciepłe morze :( ja natomiast zajadam się mulami (woda + pietruszka +rozmaryn + białe wino ) gotowane do otwarcia muszli, potem cytryna + biały chorwacki chlebek :D ryby grilluję na sposób chorwacki + białe wino = uczta ...??? :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 21:21

[quote="ataner37"cwanych rybaków.[/quote]
Nie przesadzałbym z ta cwanością. Wyznaję zasadę, że to co dajesz , sam otrzymujesz. 10 razy w Cro i się zawsze sprawdza :) Makrela dobra i niedroga. Polecam brancin, frater, gof, kovač, orada, ugor, pauk, skrpina...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 21:23

No i mačka :)
ataner37
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataner37 » 05.06.2010 21:24

Z tego co przeczytałam ważne jest w jakim czasie jedzie się do Chorwacji. My jedziemy od 18.06 na dwa tygodnie. A co z krewetkami ? Można w tym czasie kupić je od rybaków? Chorwaci do ryb jako dodatek robią dobre gotowane ziemniaki ze szpinakiem(przysmażonym na maśle i z dodatkiem czosnku) plus sos na bazie oliwy i czosnku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 21:25

Wg mnie to nie szpinak tylko blitva. :)
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 05.06.2010 21:29

Bocian napisał(a):[quote="ataner37"cwanych rybaków.

Nie przesadzałbym z ta cwanością. Wyznaję zasadę, że to co dajesz , sam otrzymujesz. 10 razy w Cro i się zawsze sprawdza :) Makrela dobra i niedroga. Polecam brancin, frater, gof, kovač, orada, ugor, pauk, skrpina...[/quote]

cóż mogę rzecz, podpisuję się. skrpina uwaga na palce poza tym pojedź, spróbuj, zobacz, opisz. Kazdy ma inne odczucia. Pierwszy raz byłem w Cro na Korculi w Prizbie w 2003 roku. Od tego czsau jestem zakochany w Cro. pozdrav :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 21:47

No i bežmek... :)
Obrazek
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 05.06.2010 22:00

Bocian napisał(a):No i bežmek... :)
Obrazek

pysk ryby ogromy - szacun, dlatego radzę - niech sprzedawca zabije i wypatroszy rybę ( oczywiście w cenie). Jestem wędkarzem i wiem ( niestety od przyjaciół) co dzieje się z ręką "łowcy" szczupaków, którzy "dotkną" iego zębów 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.06.2010 22:03

Fajnie wspominam spotkanie bezpośrednie z paukiem :):) Szpital w Omišu i sztywny palec przez 3 tygodnie :)
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 05.06.2010 22:12

Bocian napisał(a):Fajnie wspominam spotkanie bezpośrednie z paukiem :):) Szpital w Omišu i sztywny palec przez 3 tygodnie :)

sądzę, że niestety miałeś "przyjemność" poznać skaleczenia ryb śródziemnomorskich ??? niestety to co dla nas wydaje sie normą, w Cro normą już nie jest - współczuję serio

8)
ataner37
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ataner37 » 05.06.2010 22:35

Teraz już jestem pewna (po obejrzeniu zdjęć i wspomnieniach Bociana): ryby oprawiam razem z mężem!!! :D Dzięki śliczne za odpowiedzi. Wracamy z Rogożnicy 4.07. Po przyjezdzie napiszę o targu, rybach, cenach itd. Odpowiem na każde pytanie. :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.06.2010 09:38

fancroatia napisał(a):
Bocian napisał(a):Fajnie wspominam spotkanie bezpośrednie z paukiem :):) Szpital w Omišu i sztywny palec przez 3 tygodnie :)

sądzę, że niestety miałeś "przyjemność" poznać skaleczenia ryb śródziemnomorskich ??? niestety to co dla nas wydaje sie normą, w Cro normą już nie jest - współczuję serio
8)

Zaraz tam niestety :) Kolejne doświadczenie. Teraz wiem, że zaraz po wyjęciu pauka z wody należy mu zmiażdżyć łeb z kolcem jakimś kamieniem albo ciężarkiem...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.06.2010 10:52

fancroatia napisał(a):
ataner37 napisał(a):Mule najlepiej kupować na farmie w miejscowości Poljica kierunek Split ok.15 km od Rogożnicy 8 kn/kg. Co do przepisów to najlepsze ryby są grilowane. Wcześniej powinny poleżeć w zalewie oliwa + pieprz + rozmaryn. Polecam :D

W którym miejscu w Poljicy sprzedają mule. Czy jest z magistrali jakiś drogowskaz, który poprowadzi do farmy?. Czy coś jeszcze można kupić w tej farmie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne