Hej
napisał(a) nika01 » 17.02.2010 16:13
Witaj Migotka.Mój chorwacki pierwszy raz również miał miejsce w Ribaricy.To właśnie dzięki temu miejscu mój drugi raz również miał miejsce w CRO ale tym razem Hvar. Ribarica to plaże betonowe,ale co zauważył mój nurkujący mąż najlepsze muszle są właśnie tu. Restauracja Delfin gdzie fajnie jest się przejść piechotką aby zasłużyć na pyszne Ożujsko lub Karlovaćko (piwo). Jedzenie pyszne i już zazdroszczę ci moich ulubionych lgnije, dobre spaghetti (mąż nie lubi ryb), pyszny rekin. Troszkę dalej jest mała budka w której sprzedają przepyszne pieczywo (ale tylko rano). Nie róbcie pod żadnym pozorem wycieczki na nogach do Karlobagu (tylko samochód). Wydaje się że to blisko, ale to złudne.

Droga bez poboczy tak jak u nas szybkiego ruchu, poruszasz się cały czas nad przepaścią.
Karlobag:
1.niewiele do pozwiedzania jeśli chodzi o architekturę
2. jadąc od Ribaric po prawej jest duży parking. Tam najlepiej się zatrzymać(przestrzegać zakazów postoju bo zaraz was okablują). Na parkingu super budka z pieczywem oraz stragan z przepysznymi arbuzami.Zaraz na przeciwko zobaczycie sklep i Pizzerię.Pizza wyśmienita tak jak i makarony(cudo) Pizzę spokojnie zjadałam z synem (10lat)na 1/2.Prócz włoskiej kuchni są też ryby.
3. Wychodząc z Pizzeri gdy skierujecie się twarzą w stronę morza skręćcie w lewo. Zaraz powita was (przy głównej drodze) Pan z lodziarni który powie wam po polsku zapraszam na lody. Przepyszne lody i ogromne kulki (dzieci zawsze załapały się na gratisa). CUUUdowna kawa i baklava.
4. Omijajcie knajpkę w głębi ulicy jest okropnie droga i niezbyt smaczna.
WYCIECZKI:
1. do Zadaru - przepiękne miasto warte zobaczenia. Zachwycające grające schody przy promenadzie i pyszota lody.
2. PLITVICE - jeśli Pan Bóg chciał zachować odrobinę raju na pokaz dla nas to są to właśnie Plitwice ( no może wyrzucając z tamtąd ciągle palących Francuzów i plujących Niemców).Wycieczkę brać 3h. Kupić na drogę przepyszne strudle przy wejściu, wybór nieziemski (3 euro), ale rozpływają się w ustach.
Jeśli masz jakieś pytania to dawaj jak będę wiedzieć to odpowiem