Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ramki - cwiczenia.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
banko
Croentuzjasta
Ramki - cwiczenia.

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 06.02.2007 16:25

Tu mozna nauczyc sie robic piekne ramki.
Zajecia poprowadza Leszek S. , Rich oraz niezawodny 8)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 06.02.2007 16:51

banko napisał(a):Tu mozna nauczyc sie robic piekne ramki.
Zajecia poprowadza Leszek S. , Rich oraz niezawodny 8)

Zapomniałeś o Platonie :!: jak mogłeś :!::?:
Dobrze jeśli zostałem wymieniony na pierwszym miejscu napiszę pierwszy post z ramką :lol:

Lekcja pierwsza.
Po pierwsze: po prawej stronie postu znajduje się przycisk "cytuj". Używamy go wtedy gdy chcemy przytoczyć osobę wypowiadającą się przed nami i tak oto w ten sposób powstaje niniejszy post :lol:
Po drugie: istnieje możliwość napisania w [ ] <-- takich nawiasach tekstu --> quote="Osoba cytowana" <-- i w ten sposób możemy skopiowany uprzednio tekst wkleić w post używając klawiszy lewy ctrl+v lub klikając w odpowiednim miejscu prawym przyciskiem myszy i z rozwiniętego menu wybrać opcję "wklej". Należy pamiętać :!: aby po zakończonej cytowanej wypowiedzi również w nawiasach --> [ ] napisać tekst --> /quote <-- co zakończy cytowanie i powstanie w ten sposób wyżej wymieniona ramka :D

w razie pytań proszę o cytowanie odpowiednich fragmentów mojego postu - postaram się do nich odnieść :D

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 09.02.2007 12:15 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 2 razy
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.02.2007 22:13

Ciekawe czy banko już się kapnął że samemu też można robić ramki :?:
Jak obstawiacie :?:
Ja obstawiam że banko się jeszcze nie skapnął bo najwyraźniej obecnie "analizuje" "trudny tekst" - post Leszka Skupina n/t robienia ramek :lol:

No ale zobaczymy ile ramek da radę postawić banko :?: :?: :?:
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 06.02.2007 22:21

niezawodny napisał(a):Ciekawe czy banko już się kapnął że samemu też można robić ramki :?:
Jak obstawiacie :?:
Ja obstawiam że banko się jeszcze nie skapnął bo najwyraźniej obecnie "analizuje" "trudny tekst" - post Leszka Skupina n/t robienia ramek :lol:

No ale zobaczymy ile ramek da radę postawić banko :?: :?: :?:

napisz cos jeszcze krynico madrosci :!:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 06.02.2007 22:31

A napiszę;
Właśnie zauważyłem że zadałeś bardzo inteligentny temat; w tytule z kropką na końcu.
I tak sobie myślę że ta kropka ma fundamentalne znaczenie dla zrozumienia twej skomplikowanej psyche :lol:
Bo z takiej kropki można wiele przeczytać;
- wielkość kropki
- lokalizacja kropki
- rodzaj czcionki użytej do postawienia kropki
- siła z jaką wciśnięto klawiaturkę żeby postawić tą kropkę
- itd - całkiem sporo informacji wynika z jednej kropki

Zła wiadomość banko jest taka że tej kropki z tytułu nie da się już wyedytować :lol: Zostanie już na wieki wieków i ta KROPKA będzie tu dawać twoje świadectwo... Czy dlatego się ukrywasz po kątach :?:
Niby piszesz a jakby cię nie było - nie widać twego oblicza w rejestrze dziennym. Duch?
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 06.02.2007 22:39

niezawodny napisał(a):A napiszę;
Właśnie zauważyłem że zadałeś bardzo inteligentny temat; w tytule z kropką na końcu.
I tak sobie myślę że ta kropka ma fundamentalne znaczenie dla zrozumienia twej skomplikowanej psyche :lol:
Bo z takiej kropki można wiele przeczytać;
- wielkość kropki
- lokalizacja kropki
- rodzaj czcionki użytej do postawienia kropki
- siła z jaką wciśnięto klawiaturkę żeby postawić tą kropkę
- itd - całkiem sporo informacji wynika z jednej kropki

Zła wiadomość banko jest taka że tej kropki z tytułu nie da się już wyedytować :lol: Zostanie już na wieki wieków i ta KROPKA będzie tu dawać twoje świadectwo... Czy dlatego się ukrywasz po kątach :?:
Niby piszesz a jakby cię nie było - nie widać twego oblicza w rejestrze dziennym. Duch?

nie, ukryty.
to tyle.
Ostatnio edytowano 07.02.2007 09:24 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2007 09:22

Panowie :!: Tu miało być jedynie o ramkach :!: Więc...

Skoro zostałem sam na placu boju...

Lekcja druga.
W lekcji pierwszej pisałem o używaniu cytatów pisanych w [ ].
Dobrze jest zostawiać również formatowanie tekstu osoby cytowanej. Dotyczy to takich rzeczy jak kursywa, czy kolor liter. Wtedy podkreśla się, że to cytat danej osoby, a takich osób na forum które formatują tekst jest niewiele, za to przy stosowaniu większej ilości ramek dobrze się odróżniają i wiadomo (bez doczytywania kto) kto to napisał. Np. zielonym kolorem na tym forum piszę tylko ja, ciemnoczerwonym pisze tylko "Mama_Kapiszonka", więc jest to łatwe do odróznienia. Można wówczas napisać --> quote <-- i zachować formatowanie tekstu np. color=green w nawiasach --> [ ] lub też --> color=darkred <-- w takich samych nawiasach i powstanie coś takiego:

Mamo_Kapiszonka wybacz, że posługuję się akurat takim przykładem, ale chodzi mi o odróżnienie od swojego pisania
pozdrav :papa:

Powyższy tekst napisałem sam, ale to jest oczywiste. Nie mniej jednak wygląda jakby napisała go właśnie Mama_Kapiszonka. Oczywiście po skończeniu cytowania trzeba zakończyć go "tagami" (trudne słowo) <--> /color <-- i --> /quote <-- również w takich nawiasach --> [ ] <--.
Kolejną ważną rzeczą przed rozpoczęciem i po zakończeniu cytowania jest zakończenie swoich "tagów" przed cytowanym tekstem i w razie dalszego pisania w poście rozpoczęcie ich na nowo. W przeciwnym przypadku powstanie brak formatowania tekstu po skończonym cytatcie, a bedzie on wyglądał następująco:
Cytowany tekst

i tu występuje brak formatowania tekstu
[color=green]
Jak widać na załączonym obrazku nawet po ponownym użyciu "tagów" --> color <-- ten kolor nie powraca ponieważ nie został on zamknięty komendą --> /color <-- przed cytowanym tekstem.

P.S. Jeśli ktoś nie jest pewien jak będzie wyglądał tekst po sformatowaniu i używaniu "tagów" pod okienkiem edycji postów jest przycisk podgląd, który daje możliwość podejrzenia tekstu w takim formacie w jakim zostanie on zapisany na forum
[/color]
Ostatnio edytowano 07.02.2007 16:56 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.02.2007 13:39

Lekcja trzecia.
Teraz trochę się napracuję ponieważ chcę pokazać na przykładzie jak można się pogubić w pośpiechu a czytelnik wtedy już nie bardzo rozumie o co tak naprawdę chodziło.
A oto ten przykład:

Leszek Skupin napisał(a):
platon napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Wygląda na to, że "wkładacie" sobie swoje słowa na wzajem w usta :lol: ustalmy co kto powiedział bo wydaje mi się, że to powinno wyglądać mnmiej więcej tak :oops: :
platon napisał(a):
niezawodny napisał(a):
platon napisał(a):
tu też jesteś w błędzie :D nie można tam mówić żle o królowej

A to ty jesteś ta KRÓLOWA CRO.pl :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol:

No tak, i stąd pe podpaski - wszystko się ładnie wyjaśniło... :lol:
To zmień podpaskę - czyli zmień płytę :lol: ADMINIE

I co teraz :?: Może znowu wyłączysz ELEKTRYCZNOŚĆ :idea: :?:
królowiec :D

Wiem ... jestem ZIELONY i zaraz oberwę :cry: , że się czepiam... chciałem, żeby nie było niedomówień ;)

Leszku tobie chodziło o coś innego,a mnie chodziło o to ,że oprócz królowej jest przecież też królowiec. ;)

Dokładnie tak bo porównajcie sobie wyższe cytaty z poniższymi, których Wy używaliście:
platon napisał(a):
niezawodny napisał(a):
tu też jesteś w błędzie :D nie można tam mówić żle o królowej

A to ty jesteś ta KRÓLOWA CRO.pl :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol:

No tak, i stąd pe podpaski - wszystko się ładnie wyjaśniło... :lol:
To zmień podpaskę - czyli zmień płytę :lol: ADMINIE

I co teraz :?: Może znowu wyłączysz ELEKTRYCZNOŚĆ :idea: :?:
Chyba jest delikatna różnica :?:
Ale znowu kurna nie na temat :lol:

Napisałem, że musiałem się napracować ponieważ tamten temat został zamknięty i w związku z tym zostało mi kopiowanie tekstu zamiast nacisnąć jeden przycisk "cytuj"
W tym wszystkim chodziło o to, że nie należy się spieszyć z cytowaniem szczególnie jak wycina się z cytowanego postu fragmenty tekstu, bo można przez przypadek wyciąć jeden z nawiasów --> [ <-- i wtedy powstaje zamieszanie. Także dużą uwagę trzeba przykładać do cytowanego fragmentu :!:

Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.02.2007 08:22

Widzę, że jest małe zainteresowanie lekcjami używania cytatów w swoich wypowiedziach w związku z tym zamykam szkółkę. Wszyscy wszystko wiedzą :D. Nikt o nic nie pyta :D.

:papa:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2007 13:25

Zauważywszy pewne anomalie w cytowaniu w różnych wątkach proponuję jednakże aby ten wątek przeczytały osoby którym "ramkowanie" ;) nie wychodzi ;) i postarały się jednak zwracać większą uwagę na cytowane fragmenty ;)

banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 24.03.2007 13:47

[qu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 22:28 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2007 14:02

Ty mnie tu ustaszowsko nie pozdrawiaj :lool: bo się zaraz wątek rozwinie nie w tym kierunku co trzeba :lool:

P.S. Ja tu jestem tylko "wykładowcą", a Ty "Dyrektorem" (założyłeś wątek) to Ty wezwij rodziców :lool:
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 24.03.2007 14:26

[qu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 22:29 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.03.2007 14:32

A możesz po polsku :?: bo nie wiem co to znaczy :?: :? wyzywasz mnie czy jak :?: ;)
banko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) banko » 24.03.2007 14:46

[qu
Ostatnio edytowano 22.05.2007 22:21 przez banko, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone