Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przyjaciele donoszą - Chorwacja w sierpniu

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nolan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) nolan » 15.08.2009 08:03

Wróciłem właśnie z pobytu w Podstranie. Za apartament (w 3-gwiazdkowym pensjonacie) dla 5 osób płaciliśmy 70 euro/doba. Warunki super, pełen wypas. Pokój 2-osobowy w tym apartamencie kosztował 30 euro. Obecnie ceny mogą być już niższe, turyści wyjeżdżają, właściciele pensjonatów wręcz zabiegają o chętnych.
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 15.08.2009 12:49

:?: Jadę za 4 dni na Ciovo, i sam się przekonam, jak wrócę to się podzielę spostrzeżeniami!
anastazja998
Plażowicz
Dostępność apartamentów

Nieprzeczytany postnapisał(a) anastazja998 » 22.09.2009 10:28

Chciałam poinformować, że będą w sierpniu na wyspie Pag, konkretnie w mieście Novalja było wręcz tragicznie ze znalezieniem noclegu! LUDZI MASA a noclegów zero (mimo wczesniejszych zapewnien tutejszych forumowiczów co do znalezienia noclegu musielismy poszukać w pobliskich miastach- trwało to z 5 godz. a w biurach turystycznych także zero informacji. Znalezlismy w Mariborze 4 osobowy za 50 euro.
Nie spodziewałam sie takiego natłoku i było drogo, drogo i jeszcze raz drogo.
Rysio
Weteran
Re: Dostępność apartamentów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.09.2009 10:57

anastazja998 napisał(a): Znalezlismy w Mariborze 4 osobowy za 50 euro.

No to dość spory kawałek od morza. Osobiście szukałbym czegoś bliżej plaży :lol:

anastazja998 napisał(a):Nie spodziewałam sie takiego natłoku i było drogo, drogo i jeszcze raz drogo.

Też słyszałem że w Słowenii drożej niż w Cro. Trzeba było jednak zostać na tym Pagu albo przepłynąć na Cres, bo tam ceny umiarkowane podobnie jak w latach ubiegłych :)
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 22.09.2009 12:29

termondar napisał(a)::?: Jadę za 4 dni na Ciovo, i sam się przekonam, jak wrócę to się podzielę spostrzeżeniami!

Z tymi cenami to nie ma, co przesadzać. Owszem nie jest tanio, ale czy w Polsce w miejscowościach turystycznych jest tanio? Podam kilka przykładów cen z okolic Trogiru i Splitu w końcu sierpnia:

1. Lody gałka 6 kun w Trogirze w Primošten 5 kun, wielkość gałki taka jak
u nas dwie albo więcej, i bardzo smaczne, podobne jadłem tylko we
Włoszech.
2. Pizza od 30 kun, w zależności od rodzaju.
3. Espresso (bardzo dobre) od 6 kun w Darłówku 7 - 8 zł
4. Obiad dla dwóch osób w restauracji, danie mięsne, ryba, 2 x
Karlovačko 0,5 l, 1 x kawa, 1 l wody mineralnej razem 300 kun.
5. Śliwowica (bardzo dobra) na bazarze w Trogirze 0,5 l 50 kun.
6. Dobre wino z prywatnej winnicy od 25 kun za litr, gorsze za 20 kun.

Drogie jest mięso, około 30% drożej jak u nas. Piwo jakości
powiedzmy "takie sobie" (Karlovačko lub Ožujsko innych nie polecam)
średnio dwa razy droższe. Taniej można kupić w plastikach 2 litowych.

Myślę, że ogólnie jest do wytrzymania, szczególnie jak weźmiemy pod uwagę temperaturę wody i powietrza to o niebo lepiej jak nad Bałtykiem.
Znam ceny, bo jestem z nimi na bieżąco, żyje w Darłowie, a my mieszkańcy też płacimy za wszystko w cenach "turystycznych"
mutiaq
Cromaniak
Re: Dostępność apartamentów

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 22.09.2009 13:47

Rysio napisał(a):
anastazja998 napisał(a): Znalezlismy w Mariborze 4 osobowy za 50 euro.

No to dość spory kawałek od morza. Osobiście szukałbym czegoś bliżej plaży :lol:

anastazja998 napisał(a):Nie spodziewałam sie takiego natłoku i było drogo, drogo i jeszcze raz drogo.

Też słyszałem że w Słowenii drożej niż w Cro. Trzeba było jednak zostać na tym Pagu albo przepłynąć na Cres, bo tam ceny umiarkowane podobnie jak w latach ubiegłych :)

Może to Mandre miało być ? :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.09.2009 15:17

W Mariborze drogo,bo cały świat tam jeździ zwiedzać unikatowe na skalą światową rondo będące częścią autostrady :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.10.2009 18:25

termondar napisał(a):Z tymi cenami to nie ma, co przesadzać. Owszem nie jest tanio, ale czy w Polsce w miejscowościach turystycznych jest tanio?

Myślę, że ogólnie jest do wytrzymania, szczególnie jak weźmiemy pod uwagę temperaturę wody i powietrza to o niebo lepiej jak nad Bałtykiem.
Znam ceny, bo jestem z nimi na bieżąco, żyje w Darłowie, a my mieszkańcy też płacimy za wszystko w cenach "turystycznych"

Jak sobie przypomnę, co się zaczęło wyrabiać z cenami w Międzyzdrojach po nastaniu kapitalizmu (byłem w 1989 a potem w 1995r.), to zatęskniłem natychmiast za cenami z 1984 i 1985r.
:twisted: :roll: :lol: :wink:
Kawałek halibuta na tekturowej tacce z dwiema połówkami chleba - taka namiastka obiadu ni stąd ni zowąd, w lipcu i sierpniu w nieśmiertelnym "Gryf" I II i III skoczył na kilkanaście zł, co mogło wczasowiczów przybywających tam wcześniej przyprawić o zdumienie... 8O
Racja żywnościowa zamiast obiadu, ale cena za którą w wielu innych miejscach można było zjeść zupę i drugie danie.

Ale mieszkający tam znajomi od razu powiedzieli mi: Tu sezon trwa tylko 2 miesiące, więc kiedy bary i restauracje zarobią?
Poprzednia strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje