Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RKStefan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RKStefan » 20.06.2020 10:01

Dracro napisał(a):Witajcie.
Dotąd jeździłem zazwyczaj przez Czechy. Tym razem z wiadomych przyczyn Słowacja.
Ponieważ długość autostrad na Węgrzech nie powala, zastanawiam się nad takim wariantem unikająć kupowania winiety:
https://www.google.pl/maps
Wujek Google podpowiada, że korzystając z Węgierskich autostrad zaoszczędziłbym 30min. Jadę w nocy. Warto? Czy lepiej kupić?

My jeździliśmy już CZ-A-SLO, SK-A-SLO, z objazdem M-L-P i bez, a od 3 lat SK-H i ta trasa jakoś najbardziej nam się spodobała. Na węgierskiej winietce nie próbowałem oszczędzać, nową M85/M86 pomyka się naprawdę komfortowo. Po drodze mały postój na Shellu w Szombathely i starym przejściu w Goričan. Za 2 miesiące (jeśli sytuacja epidemiologiczna i wyborcza pozwoli) mam nadzieję znowu ruszyć tą trasą :hut:
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 21.06.2020 10:45

To może i ja się tutaj Was podpytam o przebieg trasy, zawsze jeździłem przez Czechy-Austrię... jakoś nie przepadam za tą drogą i korci mnie spróbować wersji przez Słowację i Węgry. Rok temu fajnie się tą drogą leciało do Grecji za wyjątkiem oczywiście Polskiego odcinka.

Dobrze kombinuję?, ta trasa jest optymalna dla mnie ?

https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 081323!3e0

Jak wygląda droga na Węgrzech i w Cro na odcinku do Lucko, chyba to są drogi jedno jezdniowe ale z poboczami ?, będę to "łykał nocą" ten odcinek i zastanawiam się czy nie ma za dużo ograniczeń, fotoradarów i Policyjnych niespodzianek. Przejście Węgry/Cro koło 2 w nocy chyba powinno pójść z marszu ?.
Jak coś źle wyznaczyłem to z góry dzięki za korektę :)
Bratwojciech
Cromaniak

Postnapisał(a) Bratwojciech » 21.06.2020 11:06

yzedef napisał(a):To może i ja się tutaj Was podpytam o przebieg trasy, zawsze jeździłem przez Czechy-Austrię... jakoś nie przepadam za tą drogą i korci mnie spróbować wersji przez Słowację i Węgry. Rok temu fajnie się tą drogą leciało do Grecji za wyjątkiem oczywiście Polskiego odcinka.

Dobrze kombinuję?, ta trasa jest optymalna dla mnie ?

https://www.google.pl/maps/dir/Warszawa ... 081323!3e0

Jak wygląda droga na Węgrzech i w Cro na odcinku do Lucko, chyba to są drogi jedno jezdniowe ale z poboczami ?, będę to "łykał nocą" ten odcinek i zastanawiam się czy nie ma za dużo ograniczeń, fotoradarów i Policyjnych niespodzianek. Przejście Węgry/Cro koło 2 w nocy chyba powinno pójść z marszu ?.
Jak coś źle wyznaczyłem to z góry dzięki za korektę :)

Możesz pociągnąć kawałek dalej autostradą na Budapeszt i przed Gyor zjechać na M85 i dalej M86. Od Szombathely zaczyna się droga 86. Dobrze się jedzie, a w sporej części są pozakładane siatki chroniące przed spotkaniem dziczyzny. Najgorszy odcinek jest od zjazdu z 86 do Lenti i dalej do M70 ( oczywiście mam na myśli stan drogi ). W razie czego masz w Letenye na drodze nr.7 stare przejście. Dalej to już tylko autostrada :papa:
evitek83
Autostopowicz
Czechy- Gorzyczki

Postnapisał(a) evitek83 » 21.06.2020 11:12

Cześć,
w najbliższy weekend wybieramy się na Riwierę Makarska, startujemy z Wawy, zawsze jeździliśmy przez Czechy.
Moje pytanie- kto przejeżdżał w ostatnich dniach przez przejście w Gorzyczkach- proszę napiszcie czy można przejechać przez granicę, czy zawracają, ewentualnie jak długo trzeba czekać, bądź jakie dokumenty są wymagane. Wszelkie, najbardziej aktualne info mile widziane :)
P.S. Myślę,że taki wątek przyda się wielu osobom planującym wyjazd do CRO, ponieważ info. w necie są bardzo rozbieżna.

Będę wdzięczna za wszystkie wpisy osób które jechały przez Czechy.
Pozdrawiam.
Ewa.
trinity.sp
Odkrywca
Re: Czechy- Gorzyczki

Postnapisał(a) trinity.sp » 21.06.2020 11:14

Dołączam się do pytania
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 21.06.2020 11:35

Bratwojciech napisał(a):Możesz pociągnąć kawałek dalej autostradą na Budapeszt i przed Gyor zjechać na M85 i dalej M86. Od Szombathely zaczyna się droga 86. Dobrze się jedzie, a w sporej części są pozakładane siatki chroniące przed spotkaniem dziczyzny. Najgorszy odcinek jest od zjazdu z 86 do Lenti i dalej do M70 ( oczywiście mam na myśli stan drogi ). W razie czego masz w Letenye na drodze nr.7 stare przejście. Dalej to już tylko autostrada :papa:

Dzięki za szybką w odpowiedz, w Cro też jest ok droga?, nie ma na tej 86 jakiś fotoradarów i innych pułapek ?
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 21.06.2020 11:51

Zawsze jeździłem tak jak Ty przez Cz-A-Slo, tym bardziej że z domu do D1 w Bohuminie mam jakieś 30 minut jazdy.
W ubiegłym roku pojechałem przez Sk-Hu i mi się spodobało :wink: Jak dla mnie najgorszy odcinek to okolice Czadcy, co najmniej do czasu aż zakończą budowę jej obwodnicy. Za Szombathely jest jednopasmowa ale naprawdę dobrze się jedzie. W ubiegłym roku jechałem przez Mursko Središče i Čakovec w tym pojadę chyba rzez Goričan. Zastanawiam się też nad zakupem winiety czeskij i trasą przez Brno, Bratysławę i dalej drogą 86 przez Węgry, https://goo.gl/maps/drQopX7FjpaDexKP8
niestety na razie Czesi mnie nie chcą :wink: :papa:
Bratwojciech
Cromaniak

Postnapisał(a) Bratwojciech » 21.06.2020 11:58

yzedef napisał(a):
Bratwojciech napisał(a):Możesz pociągnąć kawałek dalej autostradą na Budapeszt i przed Gyor zjechać na M85 i dalej M86. Od Szombathely zaczyna się droga 86. Dobrze się jedzie, a w sporej części są pozakładane siatki chroniące przed spotkaniem dziczyzny. Najgorszy odcinek jest od zjazdu z 86 do Lenti i dalej do M70 ( oczywiście mam na myśli stan drogi ). W razie czego masz w Letenye na drodze nr.7 stare przejście. Dalej to już tylko autostrada :papa:

Dzięki za szybką w odpowiedz, w Cro też jest ok droga?, nie ma na tej 86 jakiś fotoradarów i innych pułapek ?

Z tego co pamiętam są dwie sztuki fotek. Mają tez pozakładane kamery, tak jak u nas. W terenie zabudowanym raczej trzeba się pilnować, bo nigdy nie wiadomy czy stróż prawa się nie czai za krzakami :D. Ogólnie droga bardzo fajna i super odskocznia od autostrady.
mchrob
Cromaniak

Postnapisał(a) mchrob » 21.06.2020 11:59

Ja przejeżdżam końcówkę tej trasy przez Słowenię oczywiście omijając autostradę. To znany na tym forum objazd przez Landavę.
Jest może kilka minut dłuższy przejazd ale na przejściu granicznym w Mursko Središće nigdy nie spotkaliśmy więcej niż kilka samochodów no i na opłacie za autostradę oszczędzamy z 10 zł. :)

https://goo.gl/maps/xz3dGpo5jRp1GuDK9
RKStefan
Croentuzjasta

Postnapisał(a) RKStefan » 21.06.2020 12:39

mchrob napisał(a):

Ja przejeżdżam końcówkę tej trasy przez Słowenię oczywiście omijając autostradę. To znany na tym forum objazd przez Landavę.
Jest może kilka minut dłuższy przejazd ale na przejściu granicznym w Mursko Središće nigdy nie spotkaliśmy więcej niż kilka samochodów no i na opłacie za autostradę oszczędzamy z 10 zł. :)

https://goo.gl/maps/xz3dGpo5jRp1GuDK9

Na starym przejściu w Letenye/Goričan zwykle jesteśmy jedynym samochodem. Raz, pod wieczór prawie przejechałem bez kontroli, bo celnik miał w budce zgaszone światło 8)
marekkowalak
Cromaniak

Postnapisał(a) marekkowalak » 21.06.2020 13:11

yzedef napisał(a):Dzięki za szybką w odpowiedz, w Cro też jest ok droga?, nie ma na tej 86 jakiś fotoradarów i innych pułapek ?

W Chorwacji na twojej trasie jest nieprzerwana autostrada, w tym na A4 od Gorican do Zagrzebia z wyremontowaną kilka lat temu nawierzchnią.

Na drodze 86 na Węgrzech masz 2 fotoradary - jeden jest w Szombathely, na obwodnicy, na ostatnich światłach (jadąc na południe), a drugi w miejscowości Zalabaksa. Oba są dobrze oznakowane i bardzo dobrze widoczne z daleka, bo to nie są polskie słupki z karmnikami, tylko wielkie konstrukcje z kamerami - wyglądają jak pół polskiej bramownicy do Viatolla.

Tak na przykład wygląda fotoradar w Zalabaksa:

Schowek01.jpg
yzedef
Cromaniak

Postnapisał(a) yzedef » 21.06.2020 13:36

marekkowalak napisał(a):
yzedef napisał(a):

Schowek01.jpg

Dzięki wszystkim za rady, jak zwykle można na Was liczyć :D tak więc decyzja podjęta, zawsze będzie to odmiana po monotonnej drodze przez Austrię 8)
elka21
Mistrz Europy UEFA

Postnapisał(a) elka21 » 21.06.2020 14:28

RKStefan napisał(a):Na starym przejściu w Letenye/Goričan zwykle jesteśmy jedynym samochodem. Raz, pod wieczór prawie przejechałem bez kontroli, bo celnik miał w budce zgaszone światło 8)

My, przejechaliśmy tak dwa razy w środku nocy. Nie było komu pokazać wcześniej przygotowanych dowodów. 8O
Luki82
Globtroter

Postnapisał(a) Luki82 » 21.06.2020 15:28

Witam jestem na forum nowy i wybieram się do Chorwacji w rejon Drvenic za Makarską. Proszę o informacje odnośnie punktów trasy przez Słowację I Węgry gdyż jeszcze nie jechałem. I czy na granicy Węgierskiej są jakieś kontrolę? Dokument enter Croatia już wysłałem. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki pozdrawiam.
Luki82
Globtroter

Postnapisał(a) Luki82 » 21.06.2020 15:30

Będę wyjeżdżał z okolic żywca czyli z województwa śląskiego!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry - strona 260
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone