napisał(a) JOE5 » 16.05.2011 22:22
Tym razem moja kolej na opis moich doświadczeń z przelewem do Chorwacji. Oczywiście zacząłem od tabeli:
http://www.e-platnosci.23.pl/przelewy_zagraniczne.htm . No ale sobie pomyślałem, że dane mogą być nieaktualne, więc zadzwoniłem do oddziałów.
Dzwoniłem do dwóch banków, w których posiadam konta: BPH i ING.
Pan z infolini w ING poinformował mnie, że za przelew do Chorwacji z kosztami typu "OUR", czyli ja pokrywam wszytkie koszty przelewu, zapłacę 40 zł ( nie sprawdziłem w praktyce, ale o tym dalej ).
Natomiast w banku BPH bardzo miła pani w oddziale na Gorzkowie poinformowała mnie, że nie wie ile dokładnie kosztuje przelew, ale niedawno klient przy niej robił przelew zagraniczny i zapłacił 5 zł kosztów. Więc uległem niewiaście, tym bardziej, że miała czarujący głos

.
Poniżej opis kosztów:
1. Przelew z kona typu ROR kwoty 200 Euro - po kursie 4,1479 ( kurs średni NBP na dzień 19/04 - 3,9815 ) - 829,52 zł
2. Prowizja za POS - 65 zł.
3. Ryczałt kosztów - 90 zł.
Razem koszty przelewu 200 Euro to 984,52 zł.
Dzisiaj mam już lepszy humor ( po przeczytaniu opowieści z podróży "piotrf: A wszystko przez Agnieszkę" ), wierzcie mi lub nie, ale dopiero niedawno skończyłem nucić słynny przebój Budki Suflera : "Nie wierz ...."