Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

prosze o rade......

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marge
Plażowicz
prosze o rade......

Nieprzeczytany postnapisał(a) marge » 12.07.2008 19:56

serdecznie witam i z gory dziekuje jesli ktos bedzie mi mogl doradzic....a wiec-pierwszy raz wybieram sie do chorwacji,nie mam zielonego pojecia jak sie za wszystko zabrac i...ogarnia mnie panika....wybralismy istrie-ale gdzie????dodam ze jade z synem-13 lat i mezem-wiek pomine hehehe....ten rok byl dla nas okropnie ciezki,z wielu powodow wiec chcialabym znalezc sliczne,spokojne miejsce,nie za drogie,gdzie spedzic tydzien na "nicnierobieniu"....dodam ze wole kamieniste plaze,ale zeby woda byla czysta,przejzysta.....mysle o jakims hotelu,nie mam sily zajmowac sie jedzeniem,gotowaniem itd.....nawet nie wiem dokad jechac,do jakiej miejscowosci,znam tylko termin-po 28.08.....bardzo prosze pomozcie ....co i gdzie wybrac,jechac w ciemno czy rezerwowac,jak znalezc mile i sliczne miejsce i nie trafic zle...i juz na koniec-jak moze byc z pogoda?to juz koncowka sierpnia.....zalezy nam na odpoczynku,jasne jakas wycieczka sie pewnie wymsknie ale jestesmy po ciezkim roku,musimy odpoczoc glownie .....serdecznie dziekuje,pozdrawiam i dodam ze super ten portal......
Ostatnio edytowano 12.07.2008 21:36 przez marge, łącznie edytowano 1 raz
wojteker
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojteker » 12.07.2008 21:20

Droga Marge!
Też jadę pierwszy raz i też miałem dylemat gdzie,którędy,za ile,czym,kiedy,z czym,po co,itd...
Ile ludzi tyle pomysłów na Chorwację.
Od miesiąca przeczesuję to forum od góry do dołu i powoli zaczynam składać swój cały wyjazd do (przepraszam za wyrażenie),kupy.
Masz jeszcze nieco czasu do wyjazdu - więc to samo Ci radzę.
Pozdrawiam !!!
marge
Plażowicz
prosze o rade....

Nieprzeczytany postnapisał(a) marge » 12.07.2008 21:27

....staram sie ale mam taki metlik w glowie ze szkoda slow....dlatego chcialam sobie troche ulatwic i uslyszec rady i opinie "od podszewki",od tych co juz ten pierwszy raz maja za soba....mam nadzieje ze ktos sie zlituje i poradzi,opowie,podpowie.....mysle o zjedzdzie na sam "dol",gdzies do Pula i okolic,ale znow nie chce trafic do haosu i zamieszania miejskiego,brrrr......wlasnie tego mam serdecznie dosyc......no nic,poczekam i w miedzyczasie sama pobuszuje...pozdrowki....
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 12.07.2008 22:38

Myślę że wielu ludzi chciało by ci pomóc, ale nie bardzo wiedzą co ci doradzić. Określ się dokładniej to pewnie ktoś ci pomoże. Czym chcecie dojechać? Autem? Autobusem? A może samolotem? Itd.
Piękną pogodę, kamieniste plaże i czystą wodę masz gwarantowaną w każdym miejscu Chorwacji.
Jeżeli chodzi o samą Istrię to niestety nie pomogę. Przejeżdżałem tylko przez kilka miejscowości w drodze z Riviery Makarskiej do Wenecji i niestety nie spodobało mi się. Zdecydowanie polecam coś "poniżej" Splitu.
marge
Plażowicz
prosze o rade....

Nieprzeczytany postnapisał(a) marge » 12.07.2008 22:50

...jedziemy samochodem....troche zalamka ze sie nie podobalo wam w tych okolicach.....ja mialam nadzieje nie jechac daleko i znalezc cos fajnego....mamy malo czasu i szkoda go marnowac na jazde....uff.....no nic,szukam dalej i ...czekam.....dziekuje za dobre checi....
miru71
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) miru71 » 12.07.2008 23:23

Jeżeli samochodem to mimo wszystko proponuję coś poniżej Splitu. Poczytaj sobie o Makarskiej Rivierze. W dół Chorwacjii jest wspaniała autostrada. W okolice Makarskiej macie dalej o 180 km, czyli max. 2 godziny drogi. Naprawdę warto!!!!!
Jeżeli myślisz o hotelu to albo musisz mieć dużo pieniędzy na stołowanie się po knajpkach, albo po prostu wykup sobie pobyt z wyżywieniem w jakimś biurze podróży.
Ja nigdy tak nie robie. Wynajmujemy zawsze apartament z kuchnią. Sniadania przygotowujemy sobie sami z produktów kupionych tam na miejscu, a późny obiad lub kolację jemy sobie na mieście. Czasami jest to obiad połączony z kolacją jak się człowiek zasiedzi;) I czasami coś tam przekąsimy późnym wieczorkiem w domu. Dużym minusem hotelu jest to że nie zawsze jest lodówka w pokoju. Nie cierpię pić ciepłych napojów. A i lód do drineczków można sobie zrobić.
No i grzechem byłoby siedzieć tylko na plaży i nic nie pozwiedzać. W każdym rejonie Chorwacji jest wiele ciekawych atrakcji turystycznych.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.07.2008 00:17

marge napisał(a):serdecznie witam i z gory dziekuje jesli ktos bedzie mi mogl doradzic....a wiec-pierwszy raz wybieram sie do chorwacji,nie mam zielonego pojecia jak sie za wszystko zabrac i...ogarnia mnie panika....wybralismy istrie-ale gdzie????dodam ze jade z synem-13 lat i mezem-wiek pomine hehehe....ten rok byl dla nas okropnie ciezki,z wielu powodow wiec chcialabym znalezc sliczne,spokojne miejsce,nie za drogie,gdzie spedzic tydzien na "nicnierobieniu"....dodam ze wole kamieniste plaze,ale zeby woda byla czysta,przejzysta.....mysle o jakims hotelu,nie mam sily zajmowac sie jedzeniem,gotowaniem itd.....nawet nie wiem dokad jechac,do jakiej miejscowosci,znam tylko termin-po 28.08.....bardzo prosze pomozcie ....co i gdzie wybrac,jechac w ciemno czy rezerwowac,jak znalezc mile i sliczne miejsce i nie trafic zle...i juz na koniec-jak moze byc z pogoda?to juz koncowka sierpnia.....zalezy nam na odpoczynku,jasne jakas wycieczka sie pewnie wymsknie ale jestesmy po ciezkim roku,musimy odpoczoc glownie .....serdecznie dziekuje,pozdrawiam i dodam ze super ten portal......

Po pierwsze - należało by tak długi post napisać z polskimi literami a nazwy kraju i miast dużymi literami :wink: BYKOM-STOP!

Po drugie - Istria to dobry wybór na pierwszy raz (a skąd wyjazd :?: )

Po trzecie - jeśli wyjazd po 28.08. - to co ze szkołą syna :?:

Po czwarte - hotele są w ślicznych miejscach (ale nie w spokojnych) i pobyt w nich nie jest tani , raczej trzeba miejsce w hotelu zarezerwować, natomiast po 28.08. można jechać w ciemno i szukać kwatery.

Po piąte - jaka będzie pogoda początkiem września , nikt nie powie dokładnie , ale źle nie będzie - czasem w tym terminie pogoda na Istrii jest lepsza niż w Dalmacji

Po szóste - Pula to miasto i tam pobytu nie polecam, ale obok jest kilka miejsc całkiem dobrych na pobyt (np.Medulin lub Premantura na samym koniuszku Istrii)

A może morze w Funtanie się spodoba - miejsce raczej spokojne, tylko czy będą wolne pokoje początkiem września to nie wiem :?:

Morze i hotel Funtana w Funtanie :lol:

Ps. Po siódme - po co kolejne pytanie o to samo w innym temacie :?: :evil:
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 13.07.2008 11:17

Witaj,
Osobiście Istrie odwiedziłam w czasie mojej pierwszej wizyty w Chorwacji..ogólnie bardzo ładnie, ale następne wyjazdy były coraz niżej..zdecydowanie polecam coś niżej Splitu to 2-3godz więcej jechania autostradą, a widoki bez porównania piękniejsze, Riwiera Makarska śliczna..(Brela, Tucepi, Podgora, Gradac)nie namawiam już na płw.Peljesac, bo pewnie dla Ciebie będzie za daleko...
Jednak najlepiej zapoznać się z mapą, obejrzeć zdjęcia danego regionu, poczytać..na forum jest mnóstwo informacji których nie znajdziesz w żadnym przewodniku 8O
Masz jeszcze dużo czasu i naprawdę możesz zaplanować wspaniały urlop..tylko trzeba się trochę postarać...
W końcu to ty będziesz wypoczywać i ty wiesz co dla Twojej rodziny jest najlepsze.. :D
Zawsze jeżdżę na początku września i uważam, że to wspaniały okres na pobyt w Cro :D
Oczywiście zawsze w ciemno..apartamenty do wyboru do koloru :o
Chorwacja jest cała piękna :)

ps. Założyłaś dwa takie same tematy na forum..niepotrzebnie :?
marge
Plażowicz
.................

Nieprzeczytany postnapisał(a) marge » 13.07.2008 22:13

serdeczne dzieki za odpowiedzi i ...podpowiedzi....tak szybciutko-panie Januszu,ze szkola syna bez problemu,zdolny chlopak,nadrobi a syt.taka ze inaczej nie damy rady....bardzo przydadza mi sie wasze porady.Ines grazie!!!-mooooze ruszymy troche dalej ale jakos mi tak wyglada ze na pierwszy raz to sie ludzie zatrzymuja na Istrii.....dziekuje tez innym i ...jakby jakis nowy pomyslik dla mnie to mile widziany....milego wieczoru......

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone