janniko napisał(a):(...)
Na razie trzy modele spełniają po części te warunki:
Nissan Terrano
L.R. Discovery
Hunday Terracan
pzodro
Koreańczyka odpuść, terrano jeżeli niezaładowany na pace to "dupa" skacze. W normalnych warunkach pół palety cegieł trzeba wozić
Jak pisze @lubelski, zastanów się nad "Nysą GR". Też fajne i dzielne auto ...
Tak jak pisał kolega @nassau, to z nim zgodzić się nie mogę, gdyż albowiem jeep GCh, nie jest klasyczną terenówką z powodu chociażby braku ramy. Jest to zawieszenie samonośne i będąc gdzieś poza utwardzoną drogą i jeżeli staniesz w wykrzyżu (a trzeba czasami przejechać przez mały rów), to będziesz miał raczej problemy z otwarciem drzwi

. Jest jednak zaleta braku ramy a mianowicie mniejsza masa. Dodatkowo napęd QD o którym tak się rozpisujesz, to nic innego jak elektronika ... a jak wiadomo, będąc daleko od serwisu i cywilizacji im mniej elektroniki tym lepiej

. Nie zaprzeczam jednak, że jest to fajne rozwiązanie.
Disco i Patrol GR to jednak klasyczne auta terenowe posadzone na ramie. Jak dla mnie to zaleta. Dodatkowo dwa wymienione modele mają olbrzymią przestrzeń ładunkową, którą na prawdę można fajnie zagospodarować. A jeżeli chcesz bawić się w turystyk, to montujesz, jak napisałem we wcześniejszym poście, "kurnik" na dach z namiotem dachowym i masz i auto i dom

Obydwa auta mają stały napęd na 4 kapcie i nie ma problemu, ze komputer nie zadziała i nie dołączy napędu, na któreś koło.
Jeżeli chodzi o spalanie to też było napisane Patrol spali więcej trochę niż Disco, ale po trasie w 10 l ON się zamkniesz i jednym i drugim (jak nie będziesz udawał kierowcy rajdowego). Jazda w terenie to już odrębna bajka i tam na spalanie się nie patrzy. W jeep'ie butla z gazem wystarczy ci średnio na 300 km (i to ostrożnej jazdy). W jeep'ie w modelach '99-'04 można polecić jeszcze silnik 4.0 w układzie rzędowym, niemniej jednak konstrukcja 4,7 V8 to jest bajka dla uszu. Przy pełnym obciążeniu "pipa" + coś na dach żeby się zapakować, spalanie LPG będziesz miał na trasie (bez względu na to czy 4.0 czy 4.7) w okolicach 18 - 20 LPG/ 100 km (ostrożny szacunek).
Nie wiem jak GR ale DiscoII ma zbiornik, który mieści ok 90 l ON. Więc przy spalaniu 10 l/ 100 km masz dużo większy zasięg niż "pip'em" i nie ma problemu ze znalezieniem stacji z ON.