Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Na tej płaskorzeźbie z lewej facet trzyma czachę na księdze, więc mi przyszło do głowy, że to coś ze scholastyką związane, ale z tyłu widać pojemnik na krotła (po ludzku na czcionki ) więc to raczej jednak drukarnia i prasa drukarska po prawej.
Przyznam szczerze, że tutaj mieszkam.....ale za bardzo miasta nie znam ......mam na myśli historię W pierwszym momencie miałam skojarzenie z cechem.....ale później .......zaszłam ten budynek od.....tyłu
Masz szczęście, że ominęła cię radosna twórczość dwóch zeszłowiecznych architektów, no i jeszcze więcej tego szczęścia zaklętego w tych murach, tylko czasem trzeba je wydobyć na wierzch
Miecia napisał(a):tutaj....mniej więcej ....w całości
No i się zgadza.
To jest Św. Katarzyny 4 - Kamienica Gutenberga. Kamienica z 1904 roku, eklektyczna w formie, zbudowana dla waszego drukarza, Domborowskiego. Ten we wnęce to właśnie Gutenberg, płaskorzeźby pokazują pracę drukarzy, a anioł trzyma wasze herby.
W okresie międzywojennym mieściła się tu Drukarnia Toruńska, w której tłoczono m.in. "Słowo Pomorskie", najpoważniejszy, endecki, dziennik toruński
Szczerze, to na razie nie miałam czasu żeby się temu wszystkiemu dokładnie przyglądnąć Robię kilometry między kuchnią, a miejscem gdzie jest komp i...... w międzyczasie siedzę w innym miejscu