napisał(a) F-uncia » 07.08.2009 10:12
Rafał, ja mam trochę zboczenie na punkcie tej ostrości. Jak dostałam D80 to miałam tylko kitowy obiektyw od analoga. Okazało się, że ma FF, czy tam BF, już nie pamiętam. I na dodatek to była Sigma - miękka więc. Strasznie mnie denerwował ten brak ostrości. Oczywiście tragicznie nie było, bo na odbitkach wyszło bardzo przyzwoicie, ale wiadomo jak to jest na ekranie monitora.
Potem długo robiłam na 50mm f1.8. No to tam było naturalne, że przy dużej dziurze przysłony jedno oko było ostre a drugie nie. Ale ogólnie żyleta.
Teraz sporo robię nową - starą Sigmą 28-105 f2.8-4. Ogólnie jest niezła (jak na te 400 zł co za nią dałam - razem z filtrem

), ale troszkę miękka - jak to Sigma - no i zaczęło mnie denerwować to co napisałam - mam już kilka zdjęć z jednym okiem ostrym a drugim nie. No ale fakt wszystkie były robione w mniejszym lub większym poruszeniu.
Kupiłam, a raczej zamówiłam ją sobie na urodziny, bo docelowo chcę jakąś stałkę, a na razie ceny kosmiczne. A brakowało mi też jakiegoś uniwersalnego zoomu z ogniskową portretową.
Dub. nie zawuażyłam twojego zdjęcia... jak dla mnie sympatycznie