Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ct77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ct77 » 12.06.2008 11:03

niezawodny napisał(a):Byłem strasznie napalony na tego Pentaxa i chciałem jeszcze postawić kropkę nad i, rzuciłem dziś temat na forum Pentaxa odnośnie mojej pierwszej lustrzanki i wszyscy tam polecają mi... Nikona :lol: Szczęka mi opadła bo to tak jakby tu kogoś namawiać żeby zamiast do HR jechał do Bułgarii :lol:

Jeśli używasz krajoznawczych porównań to różnice pomiędzy Pentaxem a Nikonem określił bym jak pomiędzy wakacjami w lipcu w HR a wyjazdem w styczniu na Karaiby. Jeśli Pentaxowcy radzą Nikona to albo się z ciebie zbijają albo mają rację. Ja jestem Nikonowcem, więc powiedziałbym Ci to samo. Wejdź sobie tutaj http://www.dpreview.com/ znajdziesz masę porównań wieeelu modeli aparatów.
Kasiulka85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasiulka85 » 14.06.2008 10:13

Witam :) Zwracam się do Szanownego Grona:) o pomoc i opinię .
Wybieram się w tym roku wraz z moim starcem (Kodak dx 7590) na Chorwację po raz pierwszy i chciałabym przywieźć ładne nie przepalone zdjęcia icon_smile.gifW zasadzie chciałam wymienić go na "NOWSZY MODEL" ale fundusze nie pozwalają na osiągnięcie tego celu (Nikon D60) icon_arrow.gif
W związku z czym chciałam trochę "podrasować" swojego oddanego starca takim oto zestawem:
http://www.allegro.pl/item382471048_kod ... _8w1_.html

Proszę o pomoc ,czy ma to sens i czy przez ten zestaw (głównie mam tu na myśli filtr)zdjęcia będą lepsze.
Pozdrawiam
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 14.06.2008 12:01

Witam szanowne koleżanki i kolegów.
Zaczynam się napalać na ten sprzęt.Casio - EXILIM Pro EX-F1. W USA
można go dostać za 825$ plus wysyłka.Zachęcające jest to że łączy w
sobie funkcję cyfraka i kamery.Moja kamera już dawno stała się
przeżytkiem.Mimo bardzo dobrego stanu technicznego kto dziś kręci na
Sony CCD-TR401E?? :papa: :hut:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 14.06.2008 13:05

Witold P. napisał(a):...

na Alledrogo można to kupić za 200 zł ;) jeszcze godzina do końca aukcji :P ;)

Pozdrav :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.06.2008 13:16

Witold P. napisał(a):.... Zaczynam się napalać na ten sprzęt.Casio - EXILIM Pro EX-F1. W USA można go dostać za 825$ plus wysyłka.....

Cholernie droga zabawka :wink:
A tak serio jest sens ciągnąć zza wody zabawkę za ponad 800 baxów ?
Dokladając niewiele ponad 100 USD kupujesz za wodą nie zabawke a kawał konkretnego sprzętu czyli np. Nikon D80. Inne lustra możesz tam kupić grubo poniżej 800 baxów (nawet z kompletem 2 obiektywów).
Natomiast jak masz coś do luster (bo nie każdy lubi) to na rynku polskim można dziś kupić super hybrydę za cene poniżej 1000 PLN, jak choćby Fuji FinePix9600, która ma opcje video (z gwarancją 2 letnią, której w USA nie dostaniesz)

Ale to tylko moje zdanie - to Ty jesteś klient :wink:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.06.2008 13:57

Kasiulka, tym zestawem tylko pogorszysz jakość zdjęć. Wystrzegaj się Kinga, kup polara firmy Hoya (fioletowy) i tulejkę osobno jeśli nie masz. UVkę w ogóle sobie podaruj bo nie ma ona praktycznie wpływu na zdjęcia a jeśli już to najczęściej są one gorsze szczególnie jeśli filtr jest z dolnej półki jak właśnie ten King.

Witold, jak na aparat to bardzo drogi, jeśli zależy Ci jednak na filmach, być może nie będzie to zły wybór, jednak zastanów się, jakie nośniki pamięci są do tego potrzebne i w jakiej ilości. Z doświadczenia wiem że Sony H1 nagrywa filmiki 640x480 / 30 fps i na 1 Gb karcie można zapisać zaledwie 12 min 20 sek filmu.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 14.06.2008 23:19

Leszek Skupin napisał(a):
Witold P. napisał(a):...

na Alledrogo można to kupić za 200 zł ;) jeszcze godzina do końca aukcji :P ;)

Dokupiłem do swojej "babuszki" obudowę do kręcenia pod powierzchnią wody.Bedzie co wspominać.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 14.06.2008 23:27

Rysio napisał(a):Kasiulka, tym zestawem tylko pogorszysz jakość zdjęć. Wystrzegaj się Kinga, kup polara firmy Hoya (fioletowy) i tulejkę osobno jeśli nie masz. UVkę w ogóle sobie podaruj bo nie ma ona praktycznie wpływu na zdjęcia a jeśli już to najczęściej są one gorsze szczególnie jeśli filtr jest z dolnej półki jak właśnie ten King.

Witold, jak na aparat to bardzo drogi, jeśli zależy Ci jednak na filmach, być może nie będzie to zły wybór, jednak zastanów się, jakie nośniki pamięci są do tego potrzebne i w jakiej ilości. Z doświadczenia wiem że Sony H1 nagrywa filmiki 640x480 / 30 fps i na 1 Gb karcie można zapisać zaledwie 12 min 20 sek filmu.

Faktycznie!! Nie pomyślałem o tym.Gdybym zechciał zrobić filmik w trybie
ful HD to przy prędkości 60 f/s niewiele sie upakuje na kartę. musze to solidnie przemysleć.
Dzieki :hut: :papa:
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 26.06.2008 12:24

Piotrek_B napisał(a):
Witold P. napisał(a):.... Zaczynam się napalać na ten sprzęt.Casio - EXILIM Pro EX-F1. W USA można go dostać za 825$ plus wysyłka.....

Cholernie droga zabawka :wink:
A tak serio jest sens ciągnąć zza wody zabawkę za ponad 800 baxów ?
Dokladając niewiele ponad 100 USD kupujesz za wodą nie zabawke a kawał konkretnego sprzętu czyli np. Nikon D80. Inne lustra możesz tam kupić grubo poniżej 800 baxów (nawet z kompletem 2 obiektywów).
Natomiast jak masz coś do luster (bo nie każdy lubi) to na rynku polskim można dziś kupić super hybrydę za cene poniżej 1000 PLN, jak choćby Fuji FinePix9600, która ma opcje video (z gwarancją 2 letnią, której w USA nie dostaniesz)

Ale to tylko moje zdanie - to Ty jesteś klient :wink:

Kurczaki.....u nas ta zabawka kosztuje 2K.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.06.2008 12:34

O!
To Casio robi aparaty fotograficzne :?:

http://fujiklub.pl/album.php?sid=828121 ... 43f19ef2fb

Pozdrav
wojtek51
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek51 » 29.06.2008 09:57

Zwracam się z następującym pytaniem: Który z aparatów ma najlepszy - pod względem jakości zdjęć - tryb AUTO? Przeczytałem to forum (a także fotopolis, optyczne, itp. obejrzałem przykładowe zdjęcia na dpreview) i nie znalazłem odpowiedzi na to proste (chyba) pytanie. Wiem teoretycznie bardzo dużo o Fuji S9600 i o nim myślałem dopóki nie znalazłem kilku negatywnych opinii na temat jego trybu AUTO. Cena aparatu nie jest istotna.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam.
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 07.07.2008 14:41

Witam przejrzałam całe forum odnośnie zakupu lustrzanek. Mam w związku z tym pytanie zostałam szczęśliwa (mam nadzieję, że szczęśliwą) posiadaczką aparatu Sony Alpha 100 z obiektywem Minolta AF 28-80. Aparacik dotrze do mnie za jakieś 3 tygodnie i do tego czasu chciałabym kupić filtr i kartę pamięci tylko nie mam pojęcia jakie. To moja pierwsza lustrzanka i trochę przeraża mnie obsługa tego cacka, mam nadzieję że obsługa nie jest za bardzo skomplikowana. Proszę o rady w sprawie zakupu dodatków.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.07.2008 15:47

Karta CF (compact flash) najlepiej SanDisk Ultra II lub szybsza, 2 Gb lub więcej, ale nie polecam więcej niż 4 GB.

Filtr - polaryzujący kołowy 55 mm np. http://www.agito.pl/filtry/hoya_55mm_po ... 33736.html ale poszukaj, bo nie sprawdzałem cen, tylko wrzuciłem pierwszy lepszy z brzegu z google. Filtr będzie pasował również do kitowego obiektywu jakie dołączane są do Sony czyli SAL 18-70, bo prędzej czy później, wspomniana przez Ciebie Minolta 28-80 okaże się za wąska (po cropie masz 42 mm) szczególnie do landszaftów, a z tego co pamiętam, całkiem sporo fajnych prezentowałaś na forum :-)

Obsługa jest prosta jak drut, nawet nie czytałem instrukcji jak kupiłem :wink:

Jeśli masz jakieś pytania zapraszam zarówno tu jak i na GG ;-)
zmrol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zmrol » 07.07.2008 18:25

Wielkie dzięki Rysio spisała już dane do karty, będę szukać. Jeśli chodzi o obiektyw to mam tylko taki na początek mam nadzieję że wystarczy. Poszukam jeszcze polarka muszę się tylko upewnić czy aby te 55mm będzie dobre, bo wiem że w Cro bez niego ani rusz. Pocieszyłeś mnie z tą obsługą bo jak zobaczyłam instrukcje to się przeraziłam. Za 3 tygodnie aparat do mnie dotrze a za 40dni wypróbuje w Cro. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 07.07.2008 18:35

Rysiu!
Też mam Alpha. Czy mógłbyś rzucić okiem na filtr i można dokupić dekielek.Jestem zupełnym laikiem i prosiłbym o poradę
Z góry dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone