Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2008 08:11

Rysio napisał(a):
Leszek Skupin napisał(a):Kiedyś na forum napisałem NIKON RULEZ :mrgreen: a FUX dopisał "no koments" :mrgreen:

Posiadacz dwóch NIKONów :oczko_usmiech:

Ale rozumiem, że masz techniczne argumenty :lol: :mrgreen: :devil: :mrgreen:

Posiadacz 3 Sony i Minolty :oczko_usmiech:

1. Sony Ericsson
2. Sony H1
3. Sony A100
4. Minolta 5D - analogowa

Pokaż mi Sony analogową lustrzankę :mrgreen::oczko_usmiech:

Woka ... wiesz jestem posiadaczem 2 luster, ale jakoś nie opadła mi szczęka i nie mam depresji :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.05.2008 08:23

Leszek Skupin napisał(a):Pokaż mi Sony analogową lustrzankę :mrgreen::oczko_usmiech:

A po kiego grzyba mi analogowy Sony :?: :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 20.05.2008 08:29

Po tego samego co analogowa Minolta :oczko_usmiech::mrgreen:

Powiem Ci coś Rysio ;)
Przemianuj wszystkie Sony (cyfrowe lustrzanki) na Minoltę i będziesz miał doświadczenie pod inną nazwą :lol:
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 20.05.2008 09:44

A ja dalej nie wiem.
Co prawda z Nikona 40 D przeszliśmy na Nikona 60D bo cena nie była jakoś zaporowa.
Generalnie już wiem o co chodzi z tym silnikiem i stabilizacją w obiektywach do Nikonów.
Umówmy się ( chyba że mnie ktoś naprostuje) że dużo to one się od siebie nie różnią ( oprócz liczby pikseli i inngo typu obiektywów ) .
Za Nikonem przemawia cena - ok 2600 z obiektywami 18-55mm + 55-200 - porównywanie sony z 18-70 + 55-200 kosztuje 3100. Ale sony ma ten czerwony bajerek z przodu ...
Pozdrawiam Marta

Kurczę tak się zachowuję jakby to miał być już ostatni aparat w moim życiu :roll: Rany jak marudzę...

Panowie proszę o jakieś konkretne przykłady wad i zalet tych aparacików.

PS : Rysio bardzo dziękuję za zalety Soniaka :) Kontrast i kolory jak żyleta :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.05.2008 10:02

ona_007 napisał(a):....Panowie proszę o jakieś konkretne przykłady wad i zalet tych aparacików....

Poszukaj sobie testów na www.fotopolis.pl
Moim zdaniem to jedyna dobra strona z ocenami aparatów - daleka od "napuszenia" i pseudo bełkotu z jakim można spotkać sie na innych stronach www. A do tego sposób przedstawiania tam testów aparatów nie powoduje mętliku w głowie jaki ma często miejsce po przeczytaniu testów na innych stronach, gdzię więcej jest "mądrzenia się" niż dobrej i w miarę obiektywnej porady.
Pozdrav
ona_007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ona_007 » 20.05.2008 10:09

Piotrek_B napisał(a):
ona_007 napisał(a):....Panowie proszę o jakieś konkretne przykłady wad i zalet tych aparacików....

Poszukaj sobie testów na www.fotopolis.pl
Moim zdaniem to jedyna dobra strona z ocenami aparatów - daleka od "napuszenia" i pseudo bełkotu z jakim można spotkać sie na innych stronach www. A do tego sposób przedstawiania tam testów aparatów nie powoduje mętliku w głowie jaki ma często miejsce po przeczytaniu testów na innych stronach, gdzię więcej jest "mądrzenia się" niż dobrej i w miarę obiektywnej porady.
Pozdrav

Wielke dzięki . Poczytam i przetrawię wiadomości.
Pozdrawiam
Marta
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.06.2008 14:11

Wakacje już za 2 tygodnie więc najwyższa pora na zakup lustrzanki. A zatem szybki "telefon do przyjaciela" z pytaniem co wybrać: Pentaxa K200d czy Olympusa E520 bo do tych dwóch sprzętów zawęziłem mój wybór a zakup zamierzam zrealizować w przyszły weekend.

Plusy Pentaxa K200 to jak dla mnie:
- wodoszczelna obudowa
- zasilanie na zwykłe paluszki (ogromny atut)
Minusem są dość spore gabaryrty i niemal brak opinii n/t jakości fotek jakie produkuje ten aparat oraz brak LV

Z kolei Olympus E520 ma na plus:
- niewielkie gabaryty
- LV
- poprawiona konstrukcja sprawdzonego rozwiązania (E510) podczas gdy w/w Pentax to zupełna nowość "niezbadana"

A więc poratujcie co kupić pomiędzy w/w 2-ma modelami :?: :?: :?:
Z góry dzięki za pomoc :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.06.2008 15:32

Sprawdź dostępność obiektywów na rynku wtórnym do obu modeli i jakie sąa dostępne i jakie mogą Cię w przyszłości zainteresować. Oly na mniejszą matrycę choć ostatnio jest bardziej popularny niż Pentax, może dlatego że mocno w Olympusie postawili na promocję i reklamę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2008 18:59

Niezawodny - rozmawiając na poziomie amatorskim (bo o takich 2 modelach mówimy) można powiedzieć tak:
- po pierwsze primo: oba modele są dla amatora OK i jednym i drugim zrobisz fajne foty. Porównanie jednego do drugiego jest o tyle trudne, że w jednym znajdziesz coś czego nie ma w drugim i odwrotnie. Najważniejsze parametry oba modele mają OK. Nie znajdziesz żadnego systemu, żeby miał "wszystko", czyms sie muszą róznić.
A, że jeden ma fontanne a drugi drugi jej nie ma to nie jest najważniejsze :lol:
- po drugie primo: z uwagi na to, że są to aparaty tej samej klasy to po prostu weź do jednej ręki jeden a do drugiej drugi. Nie każdy w każdej ręce dobrze leży.
- po trzecie primo: dokładnie to co napisał Rysiek. Poprzeglądaj oferty dodatkowych obiektywów. Zakładam, że na kitowym się nie zatrzymasz bo jak sam zobaczysz - już w pierwszym dniu będzie Ci czegoś brakowało, najprawdopodonie jakiegoś zooma :wink:
Pozdrav
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2008 19:12

niezawodny -a jak już weźmiesz pod uwagę za i przeciw obu aparatów i dalej nie będziesz wiedział , który kupić to :wink:

rzuć monetę , rzuć monetę

I na który wypadnie - i tak będzie dobrze :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.06.2008 19:17

Janusz Bajcer napisał(a):....I na który wypadnie - i tak będzie dobrze :lol: :lol:

100 % racji :wink:
A dodatkowo możesz mieć tak jak ja - wybierałem między dwoma systemami a kupiłem trzeci :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 08.06.2008 20:48

Byłem strasznie napalony na tego Pentaxa i chciałem jeszcze postawić kropkę nad i, rzuciłem dziś temat na forum Pentaxa odnośnie mojej pierwszej lustrzanki i wszyscy tam polecają mi... Nikona :lol: Szczęka mi opadła bo to tak jakby tu kogoś namawiać żeby zamiast do HR jechał do Bułgarii :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 08.06.2008 22:01

niezawodny napisał(a):Byłem strasznie napalony na tego Pentaxa i chciałem jeszcze postawić kropkę nad i, rzuciłem dziś temat na forum Pentaxa odnośnie mojej pierwszej lustrzanki i wszyscy tam polecają mi... Nikona :lol: Szczęka mi opadła bo to tak jakby tu kogoś namawiać żeby zamiast do HR jechał do Bułgarii :lol:

Czyli Piotruś Pan :smo: ma rację :lol:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.06.2008 13:13

No dobrze ale jak tu rzucić monetą jak są do wyboru:
Pentax
Olympus
Nikon

a na monecie jest tylko orzeł i reszka :?

Ja bym już prędzej proponował ciągnąć zapałki z oznaczeniami na główkach P, O, N :D Na kogo wypadnie na tego..... ;)

Pozdrav :papa:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 09.06.2008 13:49

Nie wiem ile w tym prawdy, ale może warto wziąć pod uwagę http://optyczne.pl/1022-nowo%C5%9B%C4%8 ... onic_.html

:wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone