Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poratujcie! Co kupić?

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.02.2005 15:10

;)

Juz cie lapie na GG ;)

Plumek
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 02.02.2005 18:52

niezawodny napisał(a):Mała korekta decyzji.
OL 740 UZ nie ma dźwięku więć będzie 750 i na tym koniec, chyba że... Tylko nadal nie wiem gdzie kupić. Ale wasze linki okazały się pomocne.
Czegoś nie rozumiem. Dlaczego ludzie z Allegro mogą sprzedawać taniej niż duże sieci typu Media Markt?

Gdybys jednak wybral Olka 760, to tu chyba jest dobra cena....:

http://www.fotorimex.pl/gielda.php

Plumek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 02.02.2005 20:01

Plumek napisał(a):Ależ gra!

Dodaj do ceny z USA:
- podatek Vat
- podatek dochodowy, obrotowy
- cło
- marżę (w której zawrzesz np. koszty wynajmu sklepu, pracowników i zarobek)
- koszty transportu
- itepe

a już Ci się robi cena Polska :(
Plumek

To się chyba nazywa fachowo "szara strefa".
I tu rodzi się pytanie czy należy ją wspierać czy nie...???
Ja nie mam takiego dylematu, wolę żeby podatki zostały w kieszeni przedsiębiorczego rodaka niż u "czerwonej bandy".
Ciekawe co o korzystaniu z Allegro czyli wspieraniu szarej strefy sądzą inni??? Czy ktoś się odważy przedstawić swoje zdanie (oprócz mnie :lol: ) ?
Nie bójcie się ABW, UKS-u i proroka - przemówcie! :wink:
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 02.02.2005 21:45

e tam szara strefa od razu ,eci peci (petunia no omlet :wink: )panie dzieju,jaką ja mam bryke
he he ,i klaksonik he he od Gebelsów he he,mówie ci wal aparat i zamień tego Poldka na bemwicę ,rura brrr,dam ci przepis na wzmacniacz do klaksonika,chłopie będziesz miał rwanie lepsze niż te ryby co to niby złowiłeś ,a Bułgarię sobie odpuść naprawdę ....inteligent jesteś..widac to po oczach.....odpuść ,Bulgaria to wiesz ściema na całej linii..
inteligentny jestes to zrozumiesz :wink: no to cyk
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 03.02.2005 14:05

ludziska kupowac euro :) kurs ponizej 4,0 pln:) i kupowac aparaciki
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 03.02.2005 14:38

jacek gryczewski napisał(a):ludziska kupowac euro :) kurs ponizej 4,0 pln:) i kupowac aparaciki

a nie lepiej poczekac jak bedzie 1:1 ????
:D :D :D :D :D

Pozdrav
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 03.02.2005 14:52

Piotr Lutynski napisał(a):
jacek gryczewski napisał(a):ludziska kupowac euro :) kurs ponizej 4,0 pln:) i kupowac aparaciki

Pozdrav

I ja tak uważam :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 03.02.2005 14:57

punto2 napisał(a):Plumek - Kochana możesz mi udzielić informacji o aparacie który kupiłaś nr gg5219256 pozdrawiam.

Chyba mi podales zly numer, bo ten ktos powiedzial, ze nie zna ani mnie, ani tego forum:( A sprawdzialam - dobrze wpisalam..

Plumek
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 03.02.2005 18:28

Moje zamiary kupna cyfrówki odnośnie marki są już sprecyzowane..
Prosiłbym jednak o poradę kolegów na forum ( w szczególności kolegi
Volumena lub JoeF) .. czy wybrać Canona A80 czy dołożyć ok.300PLN i kupć A95.Dziękuję za radę i pozdrawiam.
Ps.Nie będę tu opisywał plusów czy wad tego sprzętu...zwracam się do osób znających temat.Pozdrawiam.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 03.02.2005 20:15

Andrzej40 napisał(a):czy wybrać Canona A80 czy dołożyć ok.300PLN i kupć A95

Niestety nie miałem tych aparatów "w ręce" ale przeczytałem kilka opinii.
Oto wnioski:
- trudno będzie kupić jeszcze nowego A80 z gwarancją
- w A95 odrobinę szybciej działa Auto Focus
- różnica pomiędzy matrycami 4mpix a 5 mpix nie ma praktycznego znaczenia a prawdopodobnie fizyczny rozmiar matrycy mają porównywalny
- 300 zł różnicy w cenie pomiędzy tymi aparatami to jest trochę dużo
- A95 jest nowszą konstrukcją i następcą A80
Gdybym miał wybierać pomiędzy dwoma nowymi egzemplarzami i różnica w cenie wynosiłaby te 300zł wybrałbym A80 a pieniążki przeznaczył na tulejkę, filtry, statyw itp.
Gdy zarazisz się fotografowaniem, być może za kilka lat będziesz chciał kupić aparat wyższej klasy wtedy strata przy odsprzedaży będzie znacznie mniejsza.
Poniżej kilka linków do opinii:
różnice między aparatami
link do testu A95
co radzą Cannon'owcy
A najlepiej użyć opcji "Szukaj" na polecanym już tutaj wielokrotnie forum
Forum Cyberfoto
można wyszukiwać pojedynczo A80 i A95 lub najlepiej oba "słowa" oddzielone spacją i załączyć "radio button - Szukaj Wszyskich Słów"
Przed ewentualnym zakupem taniego i okazyjnego egzmplarza trzeba sprawdzić czy przypadkiem nie jest to model "refurbish"-poreklamacyjny...

Pozdrawiam (z cienia)
Józek
Andrzej40
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej40 » 03.02.2005 21:57

hmm...strasznie miło jest otrzymać precyzyjną i popartą linkami odpowiedż na zadane pytanie..tym bardziej jeśli forma odpowiedzi jest w postaci koleżeńskiej porady.Dzięki Józku...Twoja opinia tym bardziej przekonała mnie do A80....(nowy..z polską gwarancją,kartą 256..akumulatorkami za ok.1100 PLN). Chyba wiesz jak to jest kiedy ma się wydać trochę kasy.. a sprzętu na rynku jest wiele :D .Dzięki i pozdrawiam serdecznie.
JoeF
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoeF » 03.02.2005 22:05

Andrzej40 napisał(a):Twoja opinia tym bardziej przekonała mnie do A80....(nowy..z polską gwarancją,kartą 256..akumulatorkami za ok.1100 PLN). Chyba wiesz jak to jest kiedy ma się wydać trochę kasy..

Nowego A80 na Allegro nie znajdziesz ale sprawdź, czy przypadkiem ktoś nie sprzedaje nowego A95 w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania...
Filtr z Allegro dla A95
Pozdrawiam
i życzę udanego zakupu
i radości z fotografowania...
Józek
punto2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) punto2 » 04.02.2005 07:49

Plumek napisał(a):
punto2 napisał(a):Plumek - Kochana możesz mi udzielić informacji o aparacie który kupiłaś nr gg5219256 pozdrawiam.

Chyba mi podales zly numer, bo ten ktos powiedzial, ze nie zna ani mnie, ani tego forum:( A sprawdzialam - dobrze wpisalam..

Plumek

Przepraszam oczywiście że podałem zły nr i czekam na odpowiedż ma być 2682503
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 05.02.2005 13:59

Piotr Lutynski napisał(a):

Pozdrav

ale co ????????????? bo chyba nie nasze wyplaty :lol:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 16.02.2005 12:24

JoeF napisał(a):
Andrzej40 napisał(a):Twoja opinia tym bardziej przekonała mnie do A80....(nowy..z polską gwarancją,kartą 256..akumulatorkami za ok.1100 PLN). Chyba wiesz jak to jest kiedy ma się wydać trochę kasy..

Nowego A80 na Allegro nie znajdziesz ale sprawdź, czy przypadkiem ktoś nie sprzedaje nowego A95 w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania...
Filtr z Allegro dla A95
Pozdrawiam
i życzę udanego zakupu
i radości z fotografowania...
Józek

Hej Joe!
Widzę że nieźle kumasz bazę jeśli chodzi o cyfrówki. Już miałem kupić Olympusa ale ostatnio nie ma dobrych ofert w sklepach na to co mnie interesuje a akurat są bardzo dobre promocje na Canona.
Tak więc poważnie zacząłem się zastanawiać między Canonem A75 a A85 - są w zasadzie w tej samej cenie (A85 jest droższy tylko o kartę 258Mb ale tą i tak chcę kupić). Może jakaś podpowiedź od ciebie i innych znawców tematu?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Poratujcie! Co kupić? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone