Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pomozcie jade z Gdanska

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alutka
Podróżnik
Pomozcie jade z Gdanska

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka » 05.06.2007 22:05

Witam.Licze na wasza pomoc.Lepiej przez Czechy,Austrie,Slowenie czy przez Slowacje, Wegry.Po drodze nocleg w jakims niedrogim motelu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.06.2007 22:15

Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 06.06.2007 08:04

alutka napisał(a):Witam.Licze na wasza pomoc.Lepiej przez Czechy,Austrie,Slowenie czy przez Slowacje, Wegry.Po drodze nocleg w jakims niedrogim motelu.

Jak dla mnie to jest dyskusja z typu o wyższości "Świąt Bożego Narodzenia" nad "Świętami Wielkiej Nocy. Tak naprawdę obie trasy mają odcinki autostradowe i po normalnych drogach. Bardzo dużo zależy od tego w jakim terminie i wręcz w jakich godzinach wybierzesz się w podróż.
Osobiście z reguły wybieram wariant przez Czechy i Austrię z noclegiem w okolicach Mikulova ale moi znajomi jeździli także przez Węgry.

Pzdr
Tomek
g0kazik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) g0kazik » 06.06.2007 08:37

Witam
W tym roku jadę z północy Polski (Puck) do Chorwacji na 2 tyg.
1 tydzień wyspa KRK.
2 tydzień okolice Dubrovnika.
Wybrałem trasę pezez Niemcy (Berlin - ring, Monachium), Austrię i Słowenię. Jest troszkę dalej ale szybciej niż przez Polskę, Czechy i Austrię. No i oczywiście nie muszę jechać "1" przez Polskę (dzień w plecy). Do Kołbaskowa "6" jedzie się bezproblemowo 3,5godz. no i wtedy niemieckie autostrady. Można docisnąć gaz do dechy, oj można.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 06.06.2007 09:15

g0kazik napisał(a):Witam
W tym roku jadę z północy Polski (Puck).....Wybrałem trasę pezez Niemcy (Berlin - ring, Monachium), Austrię i Słowenię. .... Do Kołbaskowa "6" jedzie się bezproblemowo 3,5godz. no i wtedy niemieckie autostrady. Można docisnąć gaz do dechy, oj można.

Rzeczywiście taki wariant też można rozważyć - niestety w wakacje w Niemczech też można napotkać na zwiększony ruch i wtedy nie przyciśniesz do dechy :(
Teoretycznie taka trasa z Gdańska jest o około 300 km dłuższa ale czasowo chyba porównywalna.

Pzdr
Tomek

PS. Jeśli robisz trasę do Kołbaskowa bezproblemowo w 3,5 h to chyba też nie jedziesz przez Polskę cały dzień :)

PS 2. Rozważając teraz wariant z Gdańska do Kołbaskowa trzeba dodatkowo pamiętać o remoncie drogi w Rumii i przebudowie odcinka Wejherowo - Lębork.
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 06.06.2007 10:16

Wejherowo-Lębork już jest bez wahadeł. Jechałem w niedzielę. Z Żelistrzewa mija się Rede, więc problem znika. Problemem natomiast jest wahadełko w Malechowie (przed Koszalinem). 2 tygodnie temu stałem tam 20 minut.
Ja ruszam w najbliższy czwartek :lol: trasą taką jak g0kazik i też planuję 3,5 do granicy, tylko ze w nocy. W dzień raczej bez szans. Jeżdżę co tydzień służbowo i w tygodniu to ok. 4,5h z Gdańska.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 06.06.2007 10:44

gp72 napisał(a):Wejherowo-Lębork już jest bez wahadeł. Jechałem w niedzielę.

Czyżby wszystko skończyli ??? To mało prawdopodobne, jeżdzę również mniej więcej co tydzień, ostatni raz w zeszły czwartek i byli z pracami daleko w polu... Roboty zwijają wczesnym wieczorem i wtedy rzeczywiście nie ma wahadeł...
gp72 napisał(a):Ja ruszam w najbliższy czwartek :lol: trasą taką jak g0kazik i też planuję 3,5 do granicy, tylko ze w nocy. W dzień raczej bez szans. Jeżdżę co tydzień służbowo i w tygodniu to ok. 4,5h z Gdańska.

Szerokiej drogi i przede wszystkim miłego urlopu.

Tomek
holm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) holm » 06.06.2007 10:56

Też jeżdżę z Gdańska. Ostatnio do Chorwacji jechałam przez Czechy, Austrię, Słowenię, a wracałam przez Słowenię, Austrię i Niemcy (przejście oczywiście w Kołbaskowie) - zdecydowanie polecam ten drugi wariant. Troszkę dalej, ale szybciej, wygodniej, bez problemów ... I aż nie wybudują A1 (??) będziemy tę trasę powtarzać.
A nocleg np. w Novotelu w Linzu - ok. 50 euro (albo w Norymberdze - ok. 45 euro) za dwuosobowy pokój z dostawkami dla dwójki dzieci do 16 lat (dostawki to pełnowymiarowe lóżka, tyle że rozkładane) - tak było w zeszłym roku.
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 06.06.2007 11:06

Tomek napisał(a):Czyżby wszystko skończyli ??? To mało prawdopodobne, jeżdzę również mniej więcej co tydzień, ostatni raz w zeszły czwartek i byli z pracami daleko w polu... Roboty zwijają wczesnym wieczorem i wtedy rzeczywiście nie ma wahadeł...

Faktycznie jechałem w niedzielę i na wykończone nie wygladało. Ale mam w pracy kolegę z Lęborka i dzisiaj nie było żadnego wahadełka. Może sobie "długi łikend" zrobili :wink:
Z Gdańska zwykle tnę przez Sierakowice, bo to szybciej.

Pozdrawiam :D
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 06.06.2007 13:18

Za mocno nie tnij bo znowu w Garczu łapią ( a taka długa prosta ) i można szybciej zarobić parę punktów. Do przejechania cała Polska a ja przed godziną dorobiłem się 4 punktów.
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 06.06.2007 13:36

Darek9634 napisał(a):Za mocno nie tnij bo znowu w Garczu łapią ( a taka długa prosta ) i można szybciej zarobić parę punktów. Do przejechania cała Polska a ja przed godziną dorobiłem się 4 punktów.

Taki cieżki los, współczuję :cry: Od czasu jak tabliczkę "fotoradar" postawili nie widziałem ich tam :wink: Dzieki :!:
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 06.06.2007 13:52

gp72 napisał(a):Taki cieżki los, współczuję :cry: Od czasu jak tabliczkę "fotoradar" postawili nie widziałem ich tam :wink: Dzieki :!:

A ja na szczęście na odwrót - nie widziałem tabliczki ale parę razy patrol i jeżdzę czujnie. Moje szczęście wynika pewnie z faktu, że mam rodzinę w Chmielnie więc przejeżdzam tamtędy dość często...

Tomek
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 06.06.2007 20:05

Mam nadzieję, że jakoś dojedziemy i wrócimy bo w samochodzie będzie 3 kierowców, w tym 2 bez punktów :wink:
gp72
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gp72 » 06.06.2007 21:16

Darek9634 napisał(a):Mam nadzieję, że jakoś dojedziemy i wrócimy bo w samochodzie będzie 3 kierowców, w tym 2 bez punktów :wink:

Dojedziecie :D Jeśli przez Kołbaskowo to daj namiar (o ile chcesz), prześle Ci listę miejsc gdzie zwykle "stoją" na mój stan wiedzy, a jeżdżę często.
Kiedyś miałem na koncie 24 pkt :oops: (z tego 20 w Darżynie od straży gminnej i to jednego dnia, od tamego czasu mam CB i 0pkt) i robiłem trasę do Szczecina przepisowo. Wyszło 8,5 godziny z Gdańska :!: Bez sensu.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 07.06.2007 11:41

Słyszałem, że teraz strażnicy miejscy mają z powrotem dostać fotoradary do zarabiania kasy na kierowcach. Nie wiem czy to już ostatecznie zaklepane ? Wtedy przez Polskę wcale nie da się jeździć i faktycznie stosując się bezwzględnie do ograniczeń np. trasa Gdańsk-Szczecin czy Gdańsk-Łódź będzie trwała 8 godzin, a łapali będą tam gdzie są idiotyczne ograniczenia do 30/40 km/h, bo tam najłatwiej zarobić na zakup fotoradaru. Co do trasy na Chorwację sam jeżdżę zarówno przez Słowację i Węgry, jak i Czechy i Austrię. Osobiście nie widzę specjalnych różnic. Męczarnia zwłaszcza przez Polskę. Przy najbliższej sposobności chę pojechać przez Niemcy, bo tego jeszcze nie testowałem, a słyszałem dobre opinie. Patrząc na mapę to zupełny objazdowy idiotyzm, ale nie takie absurdy w Polsce się dzieją.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone