Bulik napisał(a):Witam. Chciałbym abyście mi pomogli w wyborze miejscowości na wakacje. Interesuje mnie rejon Dalmacji, jakieś ładne miasteczko z knajpkami i plażą obojętnie czy to będzie żwirowa czy piaszczysta byle nie beton:) Chciałbym żeby to było miasto z ludźmi a nie opuszczona wioska gdzie nic się nie dzieje:). W dzieciństwie byłem w Biogradzie gdzie było bardzo fajnie ale też nie zbyt wiele pamiętam:) bo to dawno było. Dzięki za pomoc.
Mato Petak
lokva rogoznica, ruskamen obriż b.b
adres domowy
21000 split
krleżina 10
tel kom + 385 98 320 572
w lipcu 2010 za apartament dla 10 osób 14 dni zapłaciliśmy 2000 euro
jeśli chodzi o drogę to zawsze proponuje jechać głównymi autostardami... na granicy trzeba wykupić winety to nie duże pieniądze ale komfort jazdy jest duży ... nie wiem czy zdecyduja sie panstwo na jazde bez noclegu jesli nie mogę polecić dobry i tani hotel w Czechach na granicy z Austrią..
trasa wiedzie przez Austrie .. Słowenię i praktycznie całą Chorwacje w Chorwacji są autostarady płatne na bramkach nie trzeba kupowac winet... praktycznie od samej granicy dojedzie się do Splitu autostradą... nie proponuje innych dróg chyba ze chcieliby państwo zboczyć nad jez. plitvickie ...
jadąc autostrada przed Splitem będzie tablica zjazdu ... można jechać dalej na Makarską ale ja zawsze wybieram ta trase bo jest bardziej malownicza... wiec zjezdzamy na Split i piekna serpentyna z niesamowitym widokiem zjeżdzamy do miasta ... na pierwszym skrzyżowaniu przed miastem kierujemy się na Dubrownik , Makarska Omisz ... i tym samym wjedziemy na riviere ... bedziemy podróżować tuz przy linii brzegowej... jakieś 20 km bedzie miasteczko Omisz... kierujemy sie dalej na Makarska Dubrownik... ( przez most i centrum) ... wyjedziemy z miasta ... bedziemy mijali miasreczka ... Celina ... Mala luka... Nemira ... jakies 3-4 km bedzie tablica Ruskamen a po prawej stronie reklama ( hotel ruskamen) i sklep z parkingiem ... jedziemy jeszcze jakies 200 metrów i po lewiej stronie bedzie napis OBRIŻ...i wjazd
jesli chodi o atrakcje ... hmmm pewnie najwięcej czasu spędzicie Państwo na plaży... ale warto tez wybrać się do pobliskiego Omisza... skąd można popłynąć na tzw fish picnik... całodniowa wycieczka wokół wysp Hwar i Brac z wyżywieniem koncżacą się na plazy Bol … ... lub kanionem rzeki Cetiny... bardzo fajna rodzinna wycieczka kończąca się w super restauracji...
jest tez wiele inntch bardzie ekstremalnych jak rafing, czy nurkowanie...
jeśli chodzi o Omisz to ( dawna twierdza piratów) stare miasteczko z zabytkami fajnymi restauracjami i kawiarenkami serwującymi tamtejsza kuchnie...bardzo specyficzna i dobrą …
jest tez dużo straganów z upominkami ... ciuchami itp...
codziennie jest targ z warzywami i owocami proponuje wybrać się na niego z samego rana można kupić owoce " prosto z drzewa" lub świeże ryby krewetki czy kalmary... mmmm....w samym mieście jest duzy supermarket Studenac oraz kilak mniejszych marketów… ceny w marketach SA nieco niższe … walute najlepiej wymieniać w bankach chciaż nie zawsze kursy walut SA rózne i jest dośc duża różnica trzeba sprawdzac zanim wymienicie…
warto również wybrać się do Splitu największego portu Chorwacji… z pałacem Dioklecjana akwarium morskiego … dla kibiców sportowych - stadionu hajduka split ... czy do Makarskiej ...kurortu stworzonego do wydawania pieniędzy… dla bardziej ciekawych polecam wycieczke … dość długą bo ok. 160 km … do Dubrownika … lub do pobliskiej Bośni do medjugorje lub mostaru …
więcej info pisać na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam
w tym roku drugi raz na PAG

.png)
.png)