Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pólnoc Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fango1509
Autostopowicz
pólnoc Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) fango1509 » 31.07.2007 14:18

Wiem ze jest mniej ciekawa od południa, ale tam jedziemy na wakacje, proszę o pomoc, jakie miejsca waro zwiedzić na północy Chorwacji? wiem że KRK, ale co jeszcze? może coś w Słowacji? (chcemy zrobic sobie wypad do Wenecji)
Będę dzwięczna:)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 31.07.2007 14:38

fango1509 napisał(a): wiem że KRK, ale co jeszcze? może coś w Słowacji? (chcemy zrobic sobie wypad do Wenecji)

Heh, nie dziwię się, że słoweńcy wkurzaja się, jak wiecznie myli się ich ze słowakami :)

Jednom reču: Gdzie Rzym, gdzie Krym ;) ;)

A wracając do tematu: Istria, Cres - wszystko jest warte zwiedzenia. I wcale nie jest, wbrew obiegowej opinii panującej na tut. forum, to "gorsza" Chorwacja. Po prostu troszkę inny klimat, inne zwyczaje, inna architektura (gdzie na południu znajdziesz takie miasteczka jak Rovinij), inna kuchnia, inne ceny, inny dialekt. Po prostu odbiegająca od obrazu lunaparkowej Makarskiej, dumnego Dubrownika czy dzikiego Hvaru.
Równie piękna i cudnie inna.

Pozdrawiam
Rafał
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 31.07.2007 14:42

fango1509 napisał(a):Wiem ze jest mniej ciekawa od południa, ale tam jedziemy na wakacje, proszę o pomoc, jakie miejsca waro zwiedzić na północy Chorwacji? wiem że KRK, ale co jeszcze? może coś w Słowacji? (chcemy zrobic sobie wypad do Wenecji)

W Słowacji mogę polecić okolice Pienin po stronie Słowackiej - bardzo fajne górki, baseny termalne, zamki itp, itd.
W okolicach Ziliny odwiedziłem ostatnio także baseny termalne i w drodze powrotnej zamek na Orawie -> niesamowite wrażenie.

Pzdr
Tomek

PS. Tylko jaki ma związek ta Słowacja z wypadem do Wenecji ???
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 31.07.2007 14:46

asikx napisał(a):Jednom reču: Gdzie Rzym, gdzie Krym ;) ;)

Qrcze uprzedziłeś mnie :)

No chyba że rzeczywiście chodziło o Słowację...

Co do opinii o północy całkowicie podzielam Twoje zdanie. Właśnie wróciłem z Cresu i nie wydaje mi się aby ta okolica była mniej ciekawa od np. Dalmacji.

Pzdr
Tomek
fango1509
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fango1509 » 31.07.2007 19:30

Oczywiście popieprzyłam... chodziło mi o Słowenię:)
Rozumiem że te miejsca warto zobaczyć: Istria, Cres, Rovinij
Może coś jeszcze???
Dzieki
Szopisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szopisko » 31.07.2007 20:16

fango1509 napisał(a):Rozumiem że te miejsca warto zobaczyć: Istria, Cres, Rovinij
Może coś jeszcze???
Dzieki

Żeby zobaczyć wyspę Cres potrzebny jest tydzień - no chyba, że zwiedzasz z szybko i z wywieszonym językiem ;)

Chociaż gdy wejdziesz na taką górę - nawet bez pośpiechu - to i tak z wywieszonym jęzorem ;)

Obrazek
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 31.07.2007 20:27

fango1509 napisał(a):Oczywiście popieprzyłam... chodziło mi o Słowenię:)
Rozumiem że te miejsca warto zobaczyć: Istria, Cres, Rovinij
Może coś jeszcze???
Dzieki

Coś mi się wydaje że o Chorwacji i ogólnie tym rejonie Europy to jeszcze nie wiele wiesz... Wydaje mi się że jeszcze nie za bardzo kojarzysz co jest regionem, a co np. miastem czy może wyspą.

Przed tegorocznym (szóstym) wyjazdem wydawało mi się, że zjeździłem już większość Chorwacji i niewiele mnie zadziwi. Aby sprawdzić ceny kempingów zamówiłem informatory z oficjalnej strony Ministerstwa Turystyki.

Niestety przesyłka dotarła do mnie dopiero po wyjeździe. Oprócz informatorów dotarły do mnie broszury i ciekawe mapki ogólnej informacji o regionach w Chorwacji. Dopiero ze zdjęć i opisów dowiedziałem się jak wielu wspaniałych miejsc jeszcze nie odwiedziłem...

Polecam ci TE strony można tam bezpośrednio ściągnąć część broszur, polecam także zamówienie ich zwykłą pocztą - zapewniam Cię że naprawdę warto !!!

Generalnie - zapomnij aby za jednym razem zobaczyć wszystko.

Pzdr
Tomek
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 31.07.2007 20:31

fango1509 napisał(a):Wiem ze jest mniej ciekawa od południa, ale tam jedziemy na wakacje, proszę o pomoc, jakie miejsca waro zwiedzić na północy Chorwacji? wiem że KRK, ale co jeszcze? może coś w Słowacji? (chcemy zrobic sobie wypad do Wenecji)

Nie obraż się zanadto ( niewiele możesz, zasługujesz), ...... Istria, Kvarner jest mniej ciekawy od Dalmacji :evil: - moje zapytanie: kto nagadał Ci takich głupot. :!: :?: Wnioskuję że jesteś młodą osobą- słuchaj rodziców, ONI wiedzą gdzie mają jechać, gdzie jest dobrze.
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 31.07.2007 20:32

Szopisko napisał(a):Żeby zobaczyć wyspę Cres potrzebny jest tydzień - no chyba, że zwiedzasz z szybko i z wywieszonym językiem ;)

W tym roku spędziłem tam prawie dwa tygodnie, wcześniej (2002) płynąłem między wyspami zawijając m.in. do Veli Losnij - nadal nie wydaje mi się, że zwiedziłem wszystko...

Szopisko napisał(a):Chociaż gdy wejdziesz na taką górę - nawet bez pośpiechu - to i tak z wywieszonym jęzorem ;)

Skąd jest to zdjęcie ???

Pzdr
Tomek
Bjeń
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bjeń » 31.07.2007 20:51

Szopisko - gdzie zrobiłeś to zdjęcie ? :)
Szopisko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szopisko » 31.07.2007 21:18

Zdjęcie zrobiłem właśnie na Cresie. Jest to widok na Losnij. Trzeba wdrapać się na Televrinę.... Tomek skoro tam nie byłeś to kiepsko zwiedziałeś ;) ;)

Tu jest dokładny opis + jeszcze kilka zdjęć. Zdjęcie polecam tym, którzy twierdzą, że północ jest mało ciekawa.

forum/viewtopic.php?t=13706&postdays=0&postorder=asc&start=40
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.08.2007 11:23

Już się prawie zdecydowałem na rowery w okolicach Pakostane, ale po "oglądnięciu" Twojego Cresu ponownie wracam do myśli o tej okolicy. Raczej na nogach, niestety.
fango1509
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) fango1509 » 01.08.2007 14:27

woka- lepiej nie wnioskuj bo za bardzo tobie to nie wyszło...

Jadę pierwszy raz w życiu do Chorwcji dlatego też jestem na tym forum i pytam o ciekawe miejsca na jednodniowy wypad (z okolic Rijeki).
Dzieki
Tomek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek » 01.08.2007 14:37

Szopisko napisał(a):Zdjęcie zrobiłem właśnie na Cresie. Jest to widok na Losnij. Trzeba wdrapać się na Televrinę....

Tak sobie pomyślałem ale nie byłem pewien...

Szopisko napisał(a):Tomek skoro tam nie byłeś to kiepsko zwiedziałeś ;) ;)

Zawsze sobie coś jeszcze zostawiam na deser :)

Na poważnie to wróciłem w ostatnią niedzielę. O ostatecznym wyborze Cresu jako celu podróży zdecydowały relacje Twoja i Macieja M&M WIELKIE DZIĘKI !!!

O tym że wejść warto nie trzeba mnie przekonywać.

W Cro było jednak dość ciepło i nie wyobrażałem sobie wejścia na Televrinę z moimi dziewczynami :)

Wystarczyło nam zejście z Lubenic do plaży przy Plavej Grocie i powrót, a to przecież raptem około 300 metrów różnicy wzniesień.

Pzdr
Tomek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.08.2007 14:41

fango1509 napisał(a):woka- lepiej nie wnioskuj bo za bardzo tobie to nie wyszło...

Jadę pierwszy raz w życiu do Chorwcji dlatego też jestem na tym forum i pytam o ciekawe miejsca na jednodniowy wypad (z okolic Rijeki).
Dzieki

Pomyślałbym o całej Istrii, miasteczka "lądowe" też, np Motovun oraz koniecznie Jez. Plitvickie
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone