.png)
.png)
.png)
.png)
Mikromir napisał(a):U nas spadło raptem kilka kropli... ziemia sucha jak pieprz...
W moim małym ogródku posadziłam wczoraj dwa krzaczki porzeczek - tak w temacie.
maslinka napisał(a):Nieduże miejsce, ale cieszy, zwłaszcza w obecnych, trudnych, czasach. Nie siedzimy cały czas w czterech ścianach, tylko wychodzimy na trochę z książkami albo wieczorem z jakimś napojem
I nie wiedziałam, że koszenie trawy czy plewienie może być takie przyjemneOdkrywam w sobie jakąś dziwną stronę...
![]()
maslinka napisał(a):Agata, a Ty to jesteś plantatorką pełną gębą!
.png)
.png)
yzedef napisał(a):Agata podziwiam bardzo!, to musi być mega pracochłonne i chyba nie da się tego pogodzić z pracę na etacie ?. Ja mam w domu w sumie tylko trawę ale to już jest czasochłonne jak nie wiem, wiosenne przygotowanie trawnika i co tydzień koszenie. Do tego dochodzi dwa razy w roku przycinanie drzewek, tuji i wygrabianie z pod nich tych ogromnych ilośći tego suchego co z nich leci.
Odnośnie kwiatów, mamy 3 sztuki rododendronów i chociaż to piękny kwiat to nie lubię go za to że kwitnie tylko 2 tygodnie w roku, to stanowczo jest za krótko i jest niesprawiedliwie. Dlatego my mamy róże które są piękne od czerwca wręcz do października jak tylko jeszcze w miarę ciepło jest, niestety ich wadą jest duża podatność na róże robactwo, a to mszyce a to jakieś inne które zjadają liście.. trzeba obserwować i od razu działać i tutaj pozostaje tylko chemia... w zeszły roku z 3-4 razy były pryskane ale co zrobić, na szczęście im to nie zaszkodziło.
.png)
.png)
Piwonie są pięknemaslinka napisał(a):Stosunkowo od niedawnamamy malutki ogródek obok domu - głównie trawa, krzak dzikiej róży, trochę piwonii..
Ja z mszycami też walczyłam, na mięcie na okiennym parapecie. I walczę roztworem z czosnku i efekty już widzę...yzedef napisał(a): a to mszyce a to jakieś inne które zjadają liście.. trzeba obserwować i od razu działać i tutaj pozostaje tylko chemia...
.png)
maslinka napisał(a): Agata, bardzo fajny wątekZ przyjemnością oglądam Wasze ogrody. Robercie, Piotrze - pięknie macie! Chętnie zobaczę pozostałe ogródki i ogrody
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):Piwonie są pięknemaslinka napisał(a):Stosunkowo od niedawnamamy malutki ogródek obok domu - głównie trawa, krzak dzikiej róży, trochę piwonii..
Pamiętaj, że lubią dużo słońca i wtedy będą mieć piękne pełne kwiaty.
.png)
Pelargonie. One mogą być zwisające lub rabatowe (rosną do góry, jak pamiętam to odmiana krakowiak taka właśnie jest).maslinka napisał(a):To nie są chyba pelargonie? Inaczej się układają...
.png)
piekara114 napisał(a): Pelargonie. One mogą być zwisające lub rabatowe (rosną do góry, jak pamiętam to odmiana krakowiak taka właśnie jest).