Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pokażcie swoje ogrody, ogródki, ogròdeczki

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2020 11:58

Teraz trochę popadało, po południu miałam pojechać na działkę i coś dosiać, ciekawe jak mocno ziemia się tak naprawdę namoczyła :?
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.04.2020 12:25

U nas pada niemal cały czas dzisiaj więc jest nadzieja, że ziemia trochę "od żyje"
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.04.2020 13:19

U nas spadło raptem kilka kropli... ziemia sucha jak pieprz... :?

W moim małym ogródku posadziłam wczoraj dwa krzaczki porzeczek - tak w temacie. :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.04.2020 16:16

U nas przed chwilą trochę padało. Krótki prysznic :roll:

Stosunkowo od niedawna :) mamy malutki ogródek obok domu - głównie trawa, krzak dzikiej róży, trochę piwonii... W zeszłym roku posadziliśmy cisy i żywopłot; jest jeszcze mały, ale dzielnie rośnie ;)

Nieduże miejsce, ale cieszy, zwłaszcza w obecnych, trudnych, czasach. Nie siedzimy cały czas w czterech ścianach, tylko wychodzimy na trochę z książkami albo wieczorem z jakimś napojem ;)
I nie wiedziałam, że koszenie trawy czy plewienie może być takie przyjemne :mrgreen: Odkrywam w sobie jakąś dziwną stronę... 8O

Co do deszczu, szału nie było, ale chyba dzisiaj już nie trzeba będzie podlewać...

P.S. Agata, bardzo fajny wątek :D Z przyjemnością oglądam Wasze ogrody. Robercie, Piotrze - pięknie macie! Chętnie zobaczę pozostałe ogródki i ogrody :)
Agata, a Ty to jesteś plantatorką pełną gębą! :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.04.2020 17:31

Mikromir napisał(a):U nas spadło raptem kilka kropli... ziemia sucha jak pieprz... :?

W moim małym ogródku posadziłam wczoraj dwa krzaczki porzeczek - tak w temacie. :wink:

U nas w świętokrzyskim trochę popadało, nawet grad byl przez chwilę ale chyba to i tak za mało... Ziemia jeszcze więcej tej wody potrzebuje
maslinka napisał(a):Nieduże miejsce, ale cieszy, zwłaszcza w obecnych, trudnych, czasach. Nie siedzimy cały czas w czterech ścianach, tylko wychodzimy na trochę z książkami albo wieczorem z jakimś napojem ;)
I nie wiedziałam, że koszenie trawy czy plewienie może być takie przyjemne :mrgreen: Odkrywam w sobie jakąś dziwną stronę... 8O

Faktycznie w obecnym czasie dobrze jest mieć kawałek swojego ogródka. Nawet w sercu miasta :D :D Rozumiem korzyści płynące z mieszkania w mieszkaniu :wink: ale teraz dzieciaki chyba by mi się "zakisiły" na kanapach. Po domowej szkole biegają pół dnia na zewnątrz. Mam znajoma, która całe życie mieszkała w mieście, od 7 lat mieszkają na wsi. Przez kilka lat nie mogła się z tym pogodzić. Od jakiegoś czasu dopiero zaczyna zauważać plusy, a teraz jest przeszczęśliwa, że nie siedzi z dziećmi tylko w mieszkaniu :D
maslinka napisał(a):Agata, a Ty to jesteś plantatorką pełną gębą! :D

Postanowiliśmy wykorzystać ta przestrzeń. Kiedyś moi rodzice sadzili tutaj truskawki, w międzyczasie wujek troszke uprawiał jakieś ziemniaki czy zboże, ale od kilku lat stało nie używane, więc się tym zajęliśmy :D :D
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 25.04.2020 18:03

Agata podziwiam bardzo!, to musi być mega pracochłonne i chyba nie da się tego pogodzić z pracę na etacie ?. Ja mam w domu w sumie tylko trawę ale to już jest czasochłonne jak nie wiem, wiosenne przygotowanie trawnika i co tydzień koszenie. Do tego dochodzi dwa razy w roku przycinanie drzewek, tuji i wygrabianie z pod nich tych ogromnych ilośći tego suchego co z nich leci.
Odnośnie kwiatów, mamy 3 sztuki rododendronów i chociaż to piękny kwiat to nie lubię go za to że kwitnie tylko 2 tygodnie w roku, to stanowczo jest za krótko i jest niesprawiedliwie. Dlatego my mamy róże które są piękne od czerwca wręcz do października jak tylko jeszcze w miarę ciepło jest, niestety ich wadą jest duża podatność na róże robactwo, a to mszyce a to jakieś inne które zjadają liście.. trzeba obserwować i od razu działać i tutaj pozostaje tylko chemia... w zeszły roku z 3-4 razy były pryskane ale co zrobić, na szczęście im to nie zaszkodziło.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 25.04.2020 19:50

yzedef napisał(a):Agata podziwiam bardzo!, to musi być mega pracochłonne i chyba nie da się tego pogodzić z pracę na etacie ?. Ja mam w domu w sumie tylko trawę ale to już jest czasochłonne jak nie wiem, wiosenne przygotowanie trawnika i co tydzień koszenie. Do tego dochodzi dwa razy w roku przycinanie drzewek, tuji i wygrabianie z pod nich tych ogromnych ilośći tego suchego co z nich leci.
Odnośnie kwiatów, mamy 3 sztuki rododendronów i chociaż to piękny kwiat to nie lubię go za to że kwitnie tylko 2 tygodnie w roku, to stanowczo jest za krótko i jest niesprawiedliwie. Dlatego my mamy róże które są piękne od czerwca wręcz do października jak tylko jeszcze w miarę ciepło jest, niestety ich wadą jest duża podatność na róże robactwo, a to mszyce a to jakieś inne które zjadają liście.. trzeba obserwować i od razu działać i tutaj pozostaje tylko chemia... w zeszły roku z 3-4 razy były pryskane ale co zrobić, na szczęście im to nie zaszkodziło.

Eeee co Ty, z borówkami to praca sezonowa. Sadzenie w miedzy czasie po pracy. Teraz jeszcze mamy młode krzaki, więc ze zbieraniem nie ma problemu, ale oboje pracujemy, więc za 2-3 lata trzeba będzie sezonowo kogoś nając do zbioru. Z koszeniem trawy tez jest nie lada wyczyn, bo jak widać pomiędzy rzedami borówek jest trawa, musieliśmy kupić taka dużą kosiarkę, która nazywam "traktorkiem". Kosztów było już naprawdę sporo, ale mamy nadzieję, że będzie to dla nas opłacalne. Zaryzykowalismy i jesteśmy dobrej myśli.

Róże tez kupiłam w tym roku. 5 sztuk póki co, w tym jedna na pniu. I co najlepsze właśnie... Ta na pniu wybierał mój mąż. Kazalam mu wziąć kolor czerwony... Owszem wziął ale nie zauważył, że są na niej mszyce!!! Prosto z agrocentrum z mszycami... Masakra. Ja przy kasie tez tego nie zauważyłam i przywiezlismy taka "skażoną" do domu. Spryskalam ja od razu i te pozostale, które kupiliśmy i widzę, że teraz mszyc już nie ma, ale sytuację na bieżąco sprawdzam
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 25.04.2020 20:31

Sprawdzaj psikaj, mszyce i takie zielone gąsienice no i przycinaj, u mnie tym żona się zajmuje... na wiosnę ostro działa z sekatorem ale patrząc potem w czasie to jest dobry kierunek. Dodatkowo jak jest większy mróz to trzeba jednak zawsze na zimę je okryć, my tak już ze 2-3 razy musieliśmy wymieniać pojedyncze egzemplarze. Mamy tak w jednym miejscu nasadzone po 2-3 z różnymi kolorami. Na pniu mieliśmy ze 2 razy ale słabe były, marzły właśnie one jako pierwsze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.04.2020 21:11

maslinka napisał(a):Stosunkowo od niedawna :) mamy malutki ogródek obok domu - głównie trawa, krzak dzikiej róży, trochę piwonii..
Piwonie są piękne :hearts: Pamiętaj, że lubią dużo słońca i wtedy będą mieć piękne pełne kwiaty.

yzedef napisał(a): a to mszyce a to jakieś inne które zjadają liście.. trzeba obserwować i od razu działać i tutaj pozostaje tylko chemia...
Ja z mszycami też walczyłam, na mięcie na okiennym parapecie. I walczę roztworem z czosnku i efekty już widzę...

Pojechałam po południu na działkę, u mnie w Suchej po kilku kilkuminutowych opadach deszczu... Dojeżdżając na działkę (25km od domu) dopiero zaczynało popadywać, a jak parkowaliśmy to sypnął grad 8O , na szczęście krótkotrwały i drobny... Po kilku minutach już na grządce i zdążyłam tyle, co posadzić borówkę i morelę, ogrodzić grządkę ziołową i posadzić miętę i jeszcze jeden krzaczek lubczyka i znowu zaczęło padać :roll: ... A miałam więcej planów.... Co mnie ucieszyło ładnie rośnie czosnek, seler i widać czerwone listki buraczków... Niestety nie zdążyłam zajrzeć pod resztę agrowłókniny.
Pogoda zdjęciom nie sprzyjała.... jak się uda to 1 maja będę dalej kopać i siać :D
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 26.04.2020 12:35

maslinka napisał(a): Agata, bardzo fajny wątek :D Z przyjemnością oglądam Wasze ogrody. Robercie, Piotrze - pięknie macie! Chętnie zobaczę pozostałe ogródki i ogrody :)

Agnieszko - dziękuję... :D
Fajny wątek - liczę ,że przyłączy się sporo osób.Ogród wcale nie musi być wielki ,żeby cieszył oko - Diabeł tkwi w szczegółach... 8)
Wklejajcie nawet jakieś ulubine detale - on też mogą być inspiracją...
Z żoną fajnie się uzupełniamy - ja zajmuję się drzewami ,krzewami i brudną robotą... :) Ona - kwiatami ... 8)

ogrd10.jpg

012.jpg

20190627_181523.jpg

ogród30.jpg

Nasza rodzinka liczy osiem istot - przedstawiam pozostałe...

ogród16.jpg

20190527_132728.jpg

ogród17.jpg

I najmłodsza - Nesti "demolka"...

21a.jpg

22a.jpg

"Szczęśliwie "- ma pociąg tylko do kwiatków ... :mrgreen: :wink:

013.jpg
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 26.04.2020 12:52

Pięknie :-D 8O :lol:
Dobrze, że pokazujesz swój taras, bo właśnie będę swój "ogarniać".
Zwierzęta urocze. My mamy jednego psa i jednego kotka, ale niedługo mamy mieć kolejnego pieska 8O
Czy o ta palmę w doniczce jakoś specjalnie dbacie? Rozumiem, że na zimę ja chowacie do domu?
Planuje z Chorwacji przywieźć i mam nadzieję, że w donicy jakoś bedzie sobie rosla
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 26.04.2020 13:55

piekara114 napisał(a):
maslinka napisał(a):Stosunkowo od niedawna :) mamy malutki ogródek obok domu - głównie trawa, krzak dzikiej róży, trochę piwonii..
Piwonie są piękne :hearts: Pamiętaj, że lubią dużo słońca i wtedy będą mieć piękne pełne kwiaty.

:D
Mają miejsca częściowo nasłonecznione. Tyle, na ile się da. Trochę cienia daje budynek obok. Nie mieszkamy w domu jednorodzinnym, ale mamy ogródek "przypisany" do mieszkania. W każdym razie w zeszłym roku pięknie kwitły :D Teraz już są pączki. Jeszcze trochę i będzie różowo ;)

Robercie, super rodzinka! Wszystkie zwierzaki cudne :D Gratuluję imponujących kwiatów na balkonie. To nie są chyba pelargonie? Inaczej się układają...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.04.2020 14:47

maslinka napisał(a):To nie są chyba pelargonie? Inaczej się układają...
Pelargonie. One mogą być zwisające lub rabatowe (rosną do góry, jak pamiętam to odmiana krakowiak taka właśnie jest). :D
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 26.04.2020 19:23

piekara114 napisał(a): Pelargonie. One mogą być zwisające lub rabatowe (rosną do góry, jak pamiętam to odmiana krakowiak taka właśnie jest). :D

Tez myślę, że to pelargonie. Co roku mama je sądzi.

P. S. Widziałam, że wyslalas mi coś na priv, ale niestety od kilku dni nie mogę odczytać wiadomości prywatnych na telefonie. Może na komputerze się uda ale do wtorku tego nie sprawdzę, bo go nie będę mieć 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.04.2020 19:26

Spoko, spoko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Pokażcie swoje ogrody, ogródki, ogròdeczki - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone