Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pogoda we wrześniu ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 06.09.2007 13:41

Alež jak najbardziej oki, po raz pierwszy možna cos pozwiedzać i sie nie pocić :lol: :lol: :lol: skora z plecow juž mi powoli zaczyna zlazić wiec troche odpoczynku sie przyda 8) :wink: Od jutra ponoć powrot slonca, wiec znow plaža sie zapowiada 8)
Tomek72
Podróżnik

Postnapisał(a) Tomek72 » 10.09.2007 19:38

Właśnie wróciłem z ciovo. Czwartego września się strasznie ochłodziło i zaczęło padać. Kisza leciała z nieba do czwartku a temp ok 20 stopni. W piątek dopiero zaczęło się przejaśniać. Woda w morzu przez te parę dni dość znacznie się wychłodziła. Ponoć to najzimniejszy wrzesień w Cro od 100 lat... Całe szczęście że pierwszym tygodniu naszego pobytu było vruće :D :D
Pozdrawiam.
pioszczep
Croentuzjasta

Postnapisał(a) pioszczep » 10.09.2007 22:33

[quote="Tomek72"]Właśnie wróciłem z ciovo. Czwartego września się strasznie ochłodziło i zaczęło padać. Kisza leciała z nieba do czwartku a temp ok 20 stopni. W piątek dopiero zaczęło się przejaśniać. Woda w morzu przez te parę dni dość znacznie się wychłodziła. Ponoć to najzimniejszy wrzesień w Cro od 100 lat... Całe szczęście że pierwszym tygodniu naszego pobytu było vruće :D :D
:cry: Właśnie czwartkowa ulewa zmusiła mnie do wcześniejszego (o dwa dni) wyjazdu z Ciovo. W sumie to i tak na dobre wyszło, bo dzieci zdążyły jeszcze po przepisywać zaległe lekcje przed poniedziałkiem.
kresselack
Odkrywca

Postnapisał(a) kresselack » 10.09.2007 22:59

Jaka jest prognoza na Korculi koło Vela Luki na 17-22wrzesnia??? Oraz Petrovac 23-29 wrzesnia?? zaczynam sie poważnie martwic bo to jedyne i wymarzone wakacje w tym roku...
IgnisDriver
Croentuzjasta

Postnapisał(a) IgnisDriver » 13.09.2007 07:27

jak pogoda? Jutro ruszam z paczką znajomych i.. obiecałem im słońce... :(
volare77
Croentuzjasta

Postnapisał(a) volare77 » 13.09.2007 12:09

Na kamerkach ze Splitu nie wygląda tak źle 24/20.
orionek2
Plażowicz
2 pierwsze tygodnie wrzesnia

Postnapisał(a) orionek2 » 15.09.2007 14:58

wlasnie wrocilam, pogoda niestety byla w kratke. na 10 dni pobytu 4 byly naprawde gorace i bezchmurne... cale szczescie w Chorwacji jest co robic nawet w niepogode.
nero
Cromaniak
Zawsze drugi tydzień września

Postnapisał(a) nero » 22.09.2007 08:59

Bienio78 napisał(a):
victoo napisał(a):dokładnie....

A czy Ty potrafisz opisać dokładnie pogode jaka panuje we wrześniu w Warszawie?? Interesują mnie dni od 21 do 30 września.

:oops: motyla noga... no właśnie nie za bardzo ...
wydawało mi się ,że ta pogoda w chorwacji jest stabilniejsza niż u nas ...
najlepszy przykład tego,że dwa dni temu było gorąco a dzis jest tylko 13 st. miałem nadzieję , że ktoś bywał kilka razy w m-ącu wrzesniu i ma mniej więcej jakieś wnioski co do pogody tam panujęcej...

Wrzesień sprawdzony dwa razy ( Dalmacja ten i ubiegły rok : okolice Biogradu i wyspa Dugi Otok ) . Pogoda marzenie...
Pogodę z kilku lat wstecz możesz sprawdzić na :

http://www.wunderground.com/history/airport/LDZD/2006/9/22/MonthlyHistory.html#calendar

Nawet jak pokazany jest jeden dzień deszcz czy burza to zazwyczaj za chwilę znów wychodzi słońce.

Tegoroczne fotki : http://fotokonto.pl/showGallery.php?id=1411&page=1
Agata_A
Plażowicz

Postnapisał(a) Agata_A » 22.09.2007 11:14

Witam! Ja 3 dni temu wróciłam z Chorwacji i przez caly tydzień, który tam spędziłam była piekna pogoda, ale podobno wczesniej lało. Byłam w okolicach Zadaru. Jak wyjeżdzaliśy we wtorek to było pochmurno, więc kto wie czy teraz nie leje... pozdrawiam gorąco
Tomasz.M
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tomasz.M » 23.09.2007 20:46

Wróciłem jakieś 20 godzin temu z Vodic. POgoda przez dwa tygodnie wyśmienita 24-27. W ciągu całego pobytu tylko dwa dni nie plażowe. Jednego dnia zaczęła wiać bura i przygnała chmury, a drugieg to rakij an ie pozwoliła nam na odpoczynek na słońcu.

Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 24.09.2007 16:30

Niestety dwa pierwsze tygodnie września to pogodowy niewypał. Byłem nastawiony na kąpiele w słoncu, a trzeba było się kąpać w deszczu. I sprawdzila się moja teoria, że jeżeli chcesz w tym czasie miec 100% pogodę, to napewno nie jedz do Cro. Wg. relacji Lipiec i Sierpień to były upaly, potem nastąpiło załamanie pogody, i jak to zwykle, popadło na mnie.

Pozdrawiam. :wink: :cry:
mirek109
Cromaniak

Postnapisał(a) mirek109 » 24.09.2007 17:21

W Biogradzie przebywalismy od 07.09 do 16.09.
Pierwszy dzień mocno pochmurno bez deszczu i zimno, drugi do popołudnia mocne zachmurzenie rozchodziło się i po południu słonko smagało nasze ciała. Wszystkie pozostałe dni pieknie słoneczne i bardzo ciepłe. Jeden dzien bardzo ciepły z wiatrem od morza (zdradliwym).
Wiatr ten odebraliśmy jak ulge ale Mateuszek (osiem miesięcy) został skutecznie zawiany :(
W nocy nos zapchany i dziadzius z tatusiem musieli jechać do Zadaru - najblizsza dyzurna apteka.
Na co jak na co ale na przeziebienie nie byliśmy przygotowani :(

Dla nas tylko wrzesień :)

Powodzenia

Dodane:
http://www.olczyk.com/mirek/chorwacja/cro_2007/
Ostatnio edytowano 24.09.2007 21:03 przez mirek109, łącznie edytowano 1 raz
ats
Plażowicz

Postnapisał(a) ats » 24.09.2007 19:30

Wróciłem z Rabaca (8-17 września).Pogoda super.Jednego ranka widoczna piękna burza nad wyspą Cres,kilka razy chmurki nad lądem ale nad samym morzem smażalnia.Morze 24-25 stopni.Ideał.Tylko wrzesień.Aha,jeszcze godzinna ulewa w Puli przeczekana w kościele obok koloseum,a potem znów upał.Pozdrav
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 24.09.2007 20:48

Grzegorz Ćwik napisał(a):Niestety dwa pierwsze tygodnie września to pogodowy niewypał. Byłem nastawiony na kąpiele w słoncu, a trzeba było się kąpać w deszczu. I sprawdzila się moja teoria, że jeżeli chcesz w tym czasie miec 100% pogodę, to napewno nie jedz do Cro. Wg. relacji Lipiec i Sierpień to były upaly, potem nastąpiło załamanie pogody, i jak to zwykle, popadło na mnie.

Pozdrawiam. :wink: :cry:

Potwierdzam. Załamanie pogody 4 września i trwało 4 dni. Później poprawa ale już do normy nie powróciło. Te 4 dni skutecznie ostudziły wszystko. Na dodatek ciągły wiatr od lądu czyli chłodny. Na potwierdzenie że tak było .... proszę posłuchać mojego kaszlu. "Stary wyga" a nabrał się. Do słońca, fakt, bardzo ciepło ale podstepny wiatr wykonał swoją robotę.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.09.2007 21:19

Witam!
Rok ubiegły: 02.09. do 15.09 Stanići.
Pierwszy tydzień upały, w sobotę dziewiątego września lekkie zachmurzenie i lekka bura.
Drugi tydzień bardzo ciepło ale nie upały. W piątek na wyjazd zachmurzenie i deszcz aż do Austrii.

Rok obecny: 02.09 do 14.09 Drasnice.
1.Przyjazd, barrdzo ciepło - kilmatyzacja jest elementem negocjacji ceny kwatery.
2.dzień kolejny - poniedziałek trzeci września - upał, cały dzień na plaży
3.czwarty września - zachmurzenie i lekki wiatr - jeszcze w miarę ciepło, po południu burza z piorunami, w nocy wiatr omało nie wpycha okna do środka pokoju. Noc prawie nie przespana.
4.piąty września - zachmurzenie i wiatr, który podrywa wodę z morza w kierunku brzegu. Samochody, okna, balkony - wszystko klei się do rąk i jest słone. Idę w góry - tam nie wieje.
5. Kolejny dzień do niczego. Jadę do Mostaru. Około południa w Mostarze pada, na wybrzeżu podobno też. Temperatura około 17 stopni
6. Siódmy września, piątek. czternaście stopni z rana, wysoki pułap chmur, jedziemy na Śv. jure, tam minus 1.5 stopnia. Do wieczora temperatura 18 stopni. Żona zaczyna mówić że za rok tu nie przyjedzie...
7. Sobota, dziewiąty września. Z rana chmury i wiatr. Po południu można już plażować. Woda zimna, nie nagrzała się już do końca urlopu.
8. niedziela - jesteśmy na Hvarze i Bracu. Ciepło, choć wietrznie. W Drasnicach wieczorem znowu wiatr.
9. Poniedziałem 10. września - powrót dobrej pogody.
10. wtorek od przedpołudnia do wieczora totalny zlew. Powódź w miejscowości Brinje. Wieczór - jak nożem odciętę czarne chmury przesuwają się na południe.
11. Od środy do piątku ciepło, słońce, prawie bezchmurne niebo, plaża, woda chłodna.

I tak to było. A za rok... i tak wrzesień. :wink: :)
Pozdraviam!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi