Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Początkujący elektronik.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_Do
Croentuzjasta
Początkujący elektronik.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 21.12.2010 20:28

Witam
Syn ni z tego ni z owego zaczął się interesować elektroniką.
Jako że za wiele się na tym nie znam, mam prośbę do forumowiczów o pomoc.
A mianowicie jakie książki kupić 14 latkowi tak aby go nie zrazić a zachęcić.
Jeśli można to prosiłbym o podesałnie jakić prostych schematów do zmontowania, kilka dni grzebaliśny po sieci i szczerze to nieweile znależliśmy.
Może ktoś ma jakieś niepotrzebne stare książki dla początkujących, to chętnie je przytulę.
Pamiętam dawniej w składnicach harcerskich sprzedawali zestawy "Młody elektronik" - zestaw części i schematy . Myślałem że teraz też coś takiego można kupić ale niestety się pomyliłem.
Może ktoś ma jakieś niepotrzebne części, elektroniczne też chętnie wezmę.

Przynajmniej nie mam dylematu co kupić pod choinkę - litownica, miernik, cyna, i ze dwa zestawy do montażu.

Z góry dzięki za pomoc.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 20:40

Z moich czasów książki, to tak jakby archeologię uprawiać ... No wiesz, Tesla, Bell, Edison ... :wink:

Ale, może, zamiast Młody Elektronik, wrzuć w wyszukiwarkę: "Młody Technik"?
Pamiętam, że ta gazetka bardzo nas edukowała technicznie, a dalej ją wydają.
Może wokół niej skupione są jakieś koła zainteresowań?
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 21.12.2010 21:08

Witam
Młody Technik to już niestety nie to samo pismo co kiedyś.
A ich archiwum obejmuje tylko jeden dział - Technika Warsztatowa - dla elektronika zbędny.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.12.2010 21:47

Może w tym kierunku: Elektronika Praktyczna?

Kiedyś, dawno temu, budowałem proste układy i podzespoły na podstawie takiej fajnej książki,
o elektronice dla amatorów.
Ale nazwy nie pamiętam.

Tylko tyle, że była dość gruba, miłą czerwoną okładkę ...

Chyba jednak sporo się zmieniło od tego czasu :(

Składnice harcerskie też znikły ...
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 21.12.2010 22:14

Jacek_Do napisał(a):Pamiętam dawniej w składnicach harcerskich sprzedawali zestawy "Młody elektronik" - zestaw części i schematy . Myślałem że teraz też coś takiego można kupić ale niestety się pomyliłem.

Takich uniwersalnych zabawek chyba faktycznie już nie ma, ale są pojedyncze urządzenia w zestawach do samodzielnego montażu. Moim zdaniem lepsze, bo można sobie zrobić coś co się naprawdę przyda.

Polecam zestawy firmy JABEL, bo są porządnie wykonane. Kilka sam sobie zrobiłem i 100% działało po zmontowaniu.

Jak chcesz zdążyć z prezentem przed Wigilią to zaglądnij do MONSTERA na ul. Chochołowskiej. Mają spory wybór JABEL-a na półce.

Na początek raczej unikaj tych na 230 voltów.

pozdrav K
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 21.12.2010 23:35

Wycofali te zestawy, bo z małego chemika mozna było improwizowany ładunek wybuchowy złożyć (ang. IED), a z elektronika - zapalnik. 8O Wiecie - Allach Akbar :wink:

Ps. A pierwsza próba na kolejce PIKO :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.12.2010 14:32

AdamSz napisał(a):Wycofali te zestawy, bo z małego chemika mozna było improwizowany ładunek wybuchowy złożyć (ang. IED), a z elektronika - zapalnik. 8O Wiecie - Allach Akbar :wink:

Ps. A pierwsza próba na kolejce PIKO :wink:

Nie wiem jak w chemii, ale w elektronice widzę raczej znaczący postęp w tej dziedzinie.

:lol:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 22.12.2010 15:13

Kurcze 8O. Morski, pozor, bo nas ABW weżmie na tapetę :wink: :) pozdr.
Jacek_Do
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_Do » 22.12.2010 18:24

Byłem w Monsterze, kupiłem klika prostych kitów.
Ale to nie to samo jak się zrobi wszystko od początku do końca samemu.
Tzn zaprojektuje płytkę, wytrawi, przewierci otwory, zmontuje i może nawet zadziała.
A jak nie zadziała to trzeba szukac dlaczego - i to dopiero jest nauka.
A zestawy to umieścic elementy, zlutować i działa - frajda niewielka.

Dlatego szukam kogoś kto zaczynał od zera i może zostały mu jakieś stare proste schematy.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 22.12.2010 19:08

Jacek_Do napisał(a):Dlatego szukam kogoś kto zaczynał od zera i może zostały mu jakieś stare proste schematy.

Moim skromnym zdaniem nie tędy droga. Jak Junior nauczy się samemu projektować płytkę, trawić, wiercić i lutować, to schematy też mu nie będą potrzebne, bo po drodze nauczy się projektowania. Ze starymi schematami może być taki kłopot, że niektórych części już nie ma na rynku.

Mam trochę starych książek dla początkujących i roczniki "Radioamatora i Krótkofalowca" z lat 80-tych. Trzymam to, bo żal wyrzucić, ale już do nich nie zaglądam, więc w "dobre ręce" mogę oddać.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone