Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobiegać w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zimny
Globtroter
Pobiegać w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 12.11.2009 14:48

Witam, w Cro byłem już 8 razy ,na Hvarze, Visie, Brać, Bisevo, Ciovo oraz na Riwierze Makarskiej. Najbardziej podobał mi się Vis, piękne plaże nierzadko piaszczyste, piękne widoki, błogi spokój poranka w Komiży, mozlwość jazdy rowerem wszerz i wzdłuż wyspy, mało ludzi. Ale dzieci rosną i nie chcą już wypoczywać na odludziu, dlatego w ub roku byliśmy w Baśka Voda. Młodzież ma gdzie wyjść wieczorem a i mnie z żoną oraz naszym znajomym też się tam bardzo podobało ( bardziej Brela ).
Ponieważ do tego dochodzi moje bieganie, to powiem wprost - szukam drugiej Baśki-Breli gdzie można znaleźć trochę terenu do biegania .
Wiem ,że zaraz zostanę odesłany do archiwum, ale liczę na pomoc .
Pozdrawiam[/b]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.11.2009 15:07

Jeśli chodzi o bieganie to przecież w sumie można biegać w każdym miejscu w Cro :) Chodzi ci o jakieś szczególne warunki biegowe? Gdzie jestem w Cro tam biegam, raz jest płasko, raz bardziej stromo, przewaga asfaltu niż przełaje...
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 12.11.2009 15:23

a czy do biegania, poza trampkami i dresem , potrzeba coś specjalnego?

....no może kondycji :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 12.11.2009 15:25

Można biegać i w trampkach ale po co niszczyć sobie nogi? :)
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 12.11.2009 16:31

Jak się chce to się wszędzie znajdzie miejsce do biegania. Lepsze lub gorsze ale się znajdzie. Wszystko zależy gdzie się stacjonuje. W dużych miastach wiadomo że gorzej o takie miejsca ale w mniejszych miejscowościach zawsze. Najbardziej atrakcyjne są wioski i przedmieścia ale w joggingu nie chodzi głównie o poznawanie krajobrazu (choć to zawsze przyjemniej) a o zbawienny dla kondycji i zdrowia wysiłek fizyczny w postaci uruchomienia mięśni, odpowiedniego oddychania itd.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.11.2009 17:11

No chyba, że chodzi o jakąś sprawdzoną bieżnię w fitnessclub-ie :wink: :D
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 12.11.2009 17:14

Widzę,że rozmowa zeszła na wątek sportowy a to może przynieśc forumowiczom dużo cennych informacji. Owszem biegać mozna wszędzie, ale jak zaznaczył kolega nie w trampkach tylko butach z dobra amortyzacja i w odpowiednim ubraniu uzależnionym od pory roku. Ja biegam ok. 100km tyg., jednorazowo nawet 30 km, więc cięzko naprawdę o teren do takich wycieczek w Chorwacji, bo nie da się tego robić po górach z wielu względów. Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 12.11.2009 17:17

O rany. Pogratulować.

W zasadzie to można tylko autostrady zaproponować.
:wink:

pzdr
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 18:09

jednorazowo nawet 30 km, więc cięzko naprawdę o teren do takich wycieczek w Chorwacji, bo nie da się tego robić po górach z wielu względów.

A o jaki teren koledze się rozchodzi, bo tak na moje oko to można biegać wszędzie (byle nie po autostradzie) :roll:
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 12.11.2009 18:25

Podłoże bez znaczenia , ale przewyższenia nie większe niż 5%.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.11.2009 20:58

zimny napisał(a):Podłoże bez znaczenia , ale przewyższenia nie większe niż 5%.

Słuchaj Zimny o co ci sie rozchodzi. Wszedzie można biegać, a najlepiej po plaży lub pod górkę z plaży w stronę centrum miasteczka. Jak Ci zimno to podskakuj w miejscu, rozciągaj się albo dziabnij ćwiartkę Rakiji i zaraz cię rozgrzeje. Możesz zawsze pobiegać również za dziewuchami na plaży, co druga jest bez górnej cześci ubrania o dole to już nie wspomnę bo tylko widać sznurek. Frajda połączona ze sportem. Nie biegaj w upale bo szybko zejdziesz i kłopot rodzinie zrobisz, a i koszty są nie bez znaczenia. Zachowku nie starczy na transport. Uważaj na siebie i nie szpanuj na plaży. Biegacze są chudzi i nogi mają krzywe jak pałąki (nawet na beczce nie da rady ich wyprostować) - żadna koleżanka na kolegę nie spojrzy chyba że rzuci się kolega kasą i zamówi homara. Pozdrawiam kolegę sportowca serdecznie i życzę miłego opalania się w towarzystwie pięknych, pociągających koleżanek turystek czarnych i białych z całego świata.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 21:20

zimny napisał(a):......Ja biegam ok. 100km tyg., jednorazowo nawet 30 km, więc cięzko naprawdę o teren do takich wycieczek w Chorwacji, bo nie da się tego robić po górach z wielu względów. Pozdrawiam

Polecam w tym zakresie Gradac i bieganie nadmorskie w kierunku Bristu i Podacy. Podczas tych wakacji staraliśmy się zrobić co rano ok. 7 km - odcinek, ale pole do dalszego popisu jest... :lol: Pewnego razu biegnąc z samego rana natknęliśmy się nawet na koleżanke z CRO.PLI - przygotowująca się do nurkowania - pozdravki dla Plumka :!: :lol: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.11.2009 22:09

zimny napisał(a):Podłoże bez znaczenia , ale przewyższenia nie większe niż 5%.

"Tak to tylko w Erze" :!:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.11.2009 08:01

No tak, jeśli przewyższenia nie większe niż 5% to rzeczywiście może być trudno. Może Istria , tam jest bardziej płasko niż np. w Dalmacji. Ja takich przebiegów nie robię, jestem już za stary i za ciężki, nie biegam więcej niż 10 km. Jak byłem w Rogoznicy to robiłem pętelkę biegając Jadranką, będąc w Ivan Dolac wbiegałem na górę do asfaltu i biegałem szosą w kierunku na Hvar i potem tą samą drogą powrót. W Dingac na Peljescu biegam na kierunku Trstenic albo 4 km pod górę do tunelu ale to dla mnie już mordęga :) Generalnie dla mnie nie musi być płasko. Co do sprzętu to nie ma co tu uskuteczniać reklamy ale buty to podstawa :)
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 13.11.2009 09:51

Dziękuję za porady, jak sam się Bocianie przekonałeś trudno o kawałek przyzwoitej drogi do biegania. Koledzy pokazcie mi plaże w Cro na której można pobiegać ? chyba że się ma 2 latka he he, to nie nasz Bałtyk.
Po prostu szukam coś na podobieństwo ścieżki-deptaku czy jak to nazwać , prowadzącego z Breli aż prawie do Makarskiej ( rano sporo ludzi tam sie rusza ), ale tam juz byłem a człowiekowi lat ubywa i chciałby coś nowego zobaczyć ( mam tu na mysli Korculę albo Peljesac ) i poczuć inne klimaty. Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone