Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pobiegać w Chorwacji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.11.2009 11:12

MAM :!: Myślałem, myślałem i wymyśliłem :idea: byłem w Vodicach i tam jest nadmorska promenada połączona z chodnikiem, możesz tam śmiało biegać, ma ok. 5 km, więc x ... da ci spory odcinek :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 13.11.2009 12:31

Tak jak pisałem, dla mnie jakoś super płasko nie musi być i biegam mniejsze dystanse więc pętlę czy prostą 5-10 km łatwiej znaleźć.
marcin10
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin10 » 13.11.2009 13:02

Moim zdaniem na Pagu powinieneś znaleźć odpowiednie miejsca do biegania.

Zerknij na relację NERO
Ja byłem w tym roku w Bosanie na Pagu i jest tam również teren do biegania, a jakie widoki ...

Pozdrawiam
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 13.11.2009 13:58

Wreszcie dyskusja zrobiła się merytoryczna _DZIĘKUJĘ.
Amfipriona
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amfipriona » 13.11.2009 21:25

Teraz ja na temat.. :wink:

Świetne miejsce do biegania, jeżdzenia na rowerze, rolkach itp, znajdziesz w północnej części wzgórza Marjan w Splicie. Na całej długości tego wzgórza (ok 3km) znajduje się specjalny odcinek z zakazem ruchu samochodów. Poza tym północno-zachodnia i zachodnia część Splitu nie jest tak gwarna, a bliskość starego miasta czyni tą okolicę naprawdę atrakcyjną.
Więc polecam. :)
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 14.11.2009 01:06

Generalnie trzeba jednak stwierdzić, że na chorwackim wybrzeżu trudno o idealne trasy biegowe. Ja biegam od 1981 roku (z małymi przerwami), też ok 100 km. tygodniowo, ale w Chorwacji robię sobie od biegania przerwę :) . W Chorwacji wygrywa morze :) .
Pływam, nurkuję 2-3 godziny dziennie. Świetnie to robi na cały aparat ruchu wymęczony całorocznym bieganiem. Czuję, że taka odmiana jest mi potrzebna. Gdyby mój kręgosłup umiał mówić, to pewnie by potwierdził :)
Poza tym mi jest w Chorwacji zwyczajnie za gorąco na bieganie. Od ładnych paru lat biegam już tylko dla przyjemności, maraton tylko jeden na wiosnę, a drugiej części sezonu raczej lajtowo. Wyczynowo biega mój syn i on w Chorwacji stara się corocznie realizować plan. W 100% nigdy się nie udało. Ale walczy dzielnie :wink:
Jeśli chodzi o trasy, to z naszych doświadczeń zdecydowanie na pierwszym miejscu Lopud. A ogólnie to chyba najłatwiej jest znaleźć miejsca do ćwiczenia podbiegów...
Pozdrawiam
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 14.11.2009 14:50

Dzięki Witia , sam też raczej odpuszczałem w Wakacje, ale w tym roku chcę pociągnąć plan po NYCM, i trudno odpuścić 2 tyg. a na górkach to o tej porze roku i przy tamtej pogodzie łatwo można się zajechać. Jakbyś miał jakiś sprawdzony namiar na ap. na tej wysepce koło Dubrownika to prześli na prv, z góry dziękuję i połamania nóg.
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 14.11.2009 17:50

Muzyka dla mych uszu ten temat.
Jak dotąd najlepsze warunki zaliczyłem w Postirze na Braci.
Piękna,malownicza i długa naturalna promenada wzdłuż wyspy.
Jednak najczęsciej pokonuję Jadrankę we wczesnych godzinach porannych,kiedy słonko jeszcze za górami,a samochodów niewiele.
No chyba że w weekendy,wtedy wzmagam uwagę na maksa.
Odcinki na których można mnie spotkać to Makarska-Gradac.
Moim zdaniem,magistrala zapewnia idealne warunki do każdego treningu.
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.11.2009 13:56

To może od początku:
Jeździmy do Chorwacji od 1996 roku, ale odwiedziliśmy tylko trzy wyspy: Korculę, Cres-Losinj i wspomniany wcześniej Lopud. Oto spostrzeżenia treningowe mojego syna:
Korcula - treningi po asfalcie (okolice Prizby i Brny), ruch samochodowy umiarkowany, pobocze wąskie, bez rewelacji.
Losinj - szosa bardziej ruchliwa (niezbyt bezpiecznie), promenada po obu stronach miasteczka (Veli Losinj), na promenadzie momentami ciasnawo (biegacze, rowerzyści, spacerowicze). Sama ścieżka jest dość wąska i biegnie nad sporym urwiskiem (syn parę razy opisywał strach w oczach mijanych rowerzystów). Promenada biegnąca w drugą stronę prowadzi na tereny bardziej odludne i tam jest ruch zdecydowanie mniejszy. Można też wspiąć się na grzbiet wyspy (dość prosty terenowy marszobieg) i biegać szosą poprowadzoną środkiem. Byliśmy tam parę razy - ruch jest zdecydowanie mniejszy.
I wreszcie Lopud - najlepsze warunki treningowe od hotelu Lafodia w prawo (w lewo idzie się do centrum miasteczka). Ścieżka terenowa, stosunkowo łagodnie wznosząca się i opadająca. Na tej pętli mój syn biegał po 12, 16 km, robił tempa i podbiegi. I, co ważne, jest tam też trochę cienia (o co na chorwackich trasach raczej trudno).
Jak pisałem w poprzednim poście: w naszym rankingu Lopud wygrywa.
Na koniec smutna wiadomość: nie mam żadnych namiarów (my mieszkaliśmy w hotelu Lafodia).
Ale niewątpliwie na wysepce są apartamenty o uroczej lokalizacji (wiele razy przechodziliśmy obok takich). Mogę trochę wieczorem poszperać w necie. Jak coś namierzę, to napiszę.
Pozdrawiam
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 15.11.2009 18:10

Garciu, ja jadrankę odpuszczam - zbyt niebezpiecznia, byłem pełen obaw jadąc nią rowerem i skuterem ... Witia bardzo dziękuję za post, spróbuję poszperać sam za apartamentami bo nie lubię mieszkać w hotelu. Czy do Dubrownika pływają taxi wodne ?
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 15.11.2009 18:23

Na Peljesacu każdego ranka obserwowałam biegających z Perny (albo z Viganj) do Orebica i z powrotem - wieczorami zbyt duży ruch samochodowy, ale rankiem całkiem ok. Klimaty i widoki - marzenie. Nie wahaj się - być w Cro i nie spróbować Dingaca u źródeł...
biegająco pozdrawiam :wink:
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.11.2009 18:39

Do Dubrownika pływa kilka razy dziennie prom Jadrolinii. Podróż trwa 50 minut, bo po drodze prom zawija jeszcze na Kolocep. Można również dogadać się z tubylcami i wynająć np. motorówkę (widziałem porozklejane ogłoszenia).
aniaCi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aniaCi » 16.11.2009 21:40

Wiele można powiedzieć o Istrii ale nie to, że jest płaska:)

Bocian napisał(a):No tak, jeśli przewyższenia nie większe niż 5% to rzeczywiście może być trudno. Może Istria , tam jest bardziej płasko niż np. w Dalmacji.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 17.11.2009 10:48

aniaCi napisał(a):Wiele można powiedzieć o Istrii ale nie to, że jest płaska:)

Bocian napisał(a):No tak, jeśli przewyższenia nie większe niż 5% to rzeczywiście może być trudno. Może Istria , tam jest bardziej płasko niż np. w Dalmacji.

Szybciej znajdziesz coś na Istrii jeśli chodzi o trasy rzędu kilkunastu kilometrów, do bieganie, niż w Dalmacji... Nie pisałem , że jest płaska tylko przyrównałem ja do innego regionu w kontekście biegania.
zimny
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zimny » 18.11.2009 16:32

Zdecydowałem się na Peljesac , jak się nie będzie dało biegać to nadrobię rowerem ... Kocham te zjazdy z 80 na zegarze...Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Pobiegać w Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone