Dobrze , że Vesna się odezwała w ostatniej chwili - bo mieszkanko cudne , ale auto spakowane i jakiś "balast" trzeba było wyrzucić - żeby, nie uwzględniony cyc się zmieścił...
.png)
.png)
Kapitańska Baba napisał(a):[
Gdzie ten rekordowy turystycznie rok???
Nie wierzę w te rekordy.
Myślę, że tego roku Chorwację odwiedziło zdecydowanie mniej turystów.
Chorwaci po zmianie waluty odjechali cenowo i widać wystraszyli turystów.
.png)
Dawigs napisał(a):Ja już jakiś czas temu jeszcze przed pandemią odniosłem wrażenie, że Chorwaci z roku na rok podnoszą ceny i testują tym samym na ile mogą sobie pozwolić. A już eksplozja podwyżek była w okresie pandemii gdy świat się pozamykał i w zasadzie pozostały dla nas Europejczyków jedynie wczasy na starym kontynencie. Trafiło wtedy do Chorwacji wielu turystów z wypchanymi portfelami, którzy pewnie wcześniej nigdy by o niej nie pomyśleli. Ubiegły rok to chyba pierwszy po pandemii gdy światowa turystyka wróciła na właściwe tory. Ci, których stać na więcej a niejako z przymusu spędzali urlop w Chorwacji wrócili do egzotycznych destynacji. Ci mniej zamożni mając do wyboru tańszą Grecję, Turcję czy Bułgarię zaczęli wybierać te kierunki. Stąd pewnie te sierpniowe pustki.
.png)
CROberto napisał(a):Beato , właśnie przeczytałem pierwszy odcinek i widzę, że od samego początku jakieś zagwozdki...
Dobrze , że Vesna się odezwała w ostatniej chwili - bo mieszkanko cudne , ale auto spakowane i jakiś "balast" trzeba było wyrzucić - żeby, nie uwzględniony cyc się zmieścił...
.png)
piotrf napisał(a):
Trudno się z tym nie zgodzić , podnoszenie cen bez umiaru zawsze skutkuje tym samym . . .
Pandemia też zrobiła swoje , o czym pisał Grzegorz . Chorwacja jest piękna , ale pozostała część dostępnego nam świata również . . .![]()
.png)
.png)
.png)
.Kapitańska Baba napisał(a):Tak, pozostała część świata jest piękna.
... gdybyśmy na urlopie nie żeglowali to na pewno nie byłabym w Chorwacji od wielu, wielu lat.
Bo to piękne morze i super żeglarskie warunki nas do niej ciągną a nie sam kraj.
.Kapitańska Baba napisał(a):Oczywiście marzą mi się inne destynacje ... oby za jakiś niedługi czas przestały być tylko w sferze marzeń
.png)
"Bbee88"]I znów piękny Vis jak u Maślinki![]()
Faktycznie mało ludzi. W Zadarze za to w sierpniu było dużoale nie umiem porównać czy mniej niż kiedyś
![]()
Co do cen, mnie zwaliły z nóg ceny w Tommym za niektóre rzeczyZa to w Lidlu były podobne do polskich, w Konzumie też (może odrobinę wyższe). W piekarniach w Starigradzie Paklenicy czy na Pagu były ceny też przyjemne.
Ale też aż tak cen nie śledziłam, bo byłam pierwszy raz i nie wiem jak było wcześniej

.png)
piotrf napisał(a):Takie TATRYto mógłbym przytulić , da się tam zamieszkać na stałe , czyli na baaaaaaaaaardzo długie zwiedzanie wysp - wielkie wakacje na emeryturze
![]()
Pozdrawiam
Piotr

.png)
"wiola2012"]Po raz kolejny się przekonuję, że Vis to bardzo ładne miasto
I zdecydowanie wygodniejszy niż Komiza - cumuje się w centrum, nie trzeba się wspinać po trapie, i łazienki ma przyzwoite
Chorwacja już nigdy nie będzie taka sama jak kiedyś, kilkanaście lat temu. Wtedy myślałam, że nie ma piękniejszego miejsca i wspanialszych ludzi. Kraj nadal jest piękny, to Chorwaci (nie wszyscy oczywiście) się zmienili.
Już chyba zapomniałaś koleżanko swój karygodnie wspaniały wypad do ZEA![]()
Znasz mnie juz trochę 
.png)
Powrót do Nasze relacje z podróży