Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

pl-drezno-brno-balaton-bih-cro

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rg
Odkrywca
pl-drezno-brno-balaton-bih-cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 17.02.2008 11:38

witam,
trasa jak wyżej, granica pl/d w kołbaskowie koło szczecina, bo autostradami z polski płn. do brna/bratysławy powinno być szybciej niż przez zach. polskę i czechy/słowację.
mam przynajmniej dwa pytania:
1. jak jest z autostradami na odcinku drezno-praga, bo na różnych mapach jest różnie (znalazłem info że czesi planują skończyć brakujący odcinek w 2008). jechał ktoś może tamtędy i ma dużo przydatnych informacji ?
2. odcinek bratysława-balaton-banja luka. pytanie ile może zająć przejazd przez węgry (m.in. częściowo drogą 86) przy jeździe zgodnie z przepisami węgierskimi ?
3. czy jest realne spokojne przejechanie jednego dnia trasy balaton-bih-peljesac (ewentualnie początek zamiast balatonu w rejonie granicy węgry/chorwacja w okolicach miasta barcs) ?
z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi !
pozdrawiam
rg
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 17.02.2008 12:26

Ad.1
http://www.ceskedalnice.cz/

i w szczególności

http://www.ceskedalnice.cz/mapy2/d8.gif

Czy jest jakiś szczególny powód dla którego Twoja trasa ze Szczecina na Peljesac jest taka z lekka "zakręcona"?
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 17.02.2008 14:36

gospodarz napisał(a):Ad.1
http://www.ceskedalnice.cz/

dzięki za link, jest nawet wersja angielska (bo z czeską mam problemy) !

Czy jest jakiś szczególny powód dla którego Twoja trasa ze Szczecina na Peljesac jest taka z lekka "zakręcona"?

dlaczego od razu 'zakręcona' ?
w roku 2006 jechałem i wracałem przez d-a-slo (dwie różne trasy), byłem w okolicach zadar'u. w 'd' przed granicą z 'a' wykopki, tyle że robią trzeci pas.
przejazd przez 'a' taki sobie - wykopki, jeden pas w tunelach - jak na autostrady raczej wolno. a w słowenii wielki korek przy wjeździe do ljubljany. na szczęscie w 'cro' stara droga obok jezior pusta zamiast korków na bramkach i przed tunelami na autostradzie.
teraz pomysł na peljesac i raczej zmiana trasy.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 18.02.2008 13:24

Jak startujesz ze Szczecina albo okolic to może być dobra trasa. Jak z Gdańska to wg mnie trochę za bardzo naokoło :)

rg napisał(a):odcinek bratysława-balaton-banja luka. pytanie ile może zająć przejazd przez węgry (m.in. częściowo drogą 86) przy jeździe zgodnie z przepisami węgierskimi ?

Przy takim wariancie ja bym rozważył ominięcie Balatonu, jazdę do końca 86 przez Redics i Mursko Sredisce (malutki kawałek Słowenii), wpadnięcie na chorwacką autocestę za Varazdinem, przed Zagrzebiem odbicie na autocestę belgradzką na wschód (nie zapycha się tak jak A1) i na wysokości Okucani skręt w prawo na Bosanską Gradiskę i Banja Lukę.

86 ma mało terenów zabudowanych, przy małym ruchu (w nocy) i szybkości troszkę powyżej dopuszczalnej poza zabudowanymi mykniesz od Bratysławy do Murskog Sredisca w 3 godzinki, w dzień pewnie trochę dłużej.

Wariant przez Keszthely nad Balatonem, Barcs, Viroviticę i Daruvar jest tylko 11 km krótszy (jak się nie pomyliłem) i zajmie więcej czasu. No chyba że taką trasę planujesz krajoznawczo to inna sprawa.

rg napisał(a):czy jest realne spokojne przejechanie jednego dnia trasy balaton-bih-peljesac (ewentualnie początek zamiast balatonu w rejonie granicy węgry/chorwacja w okolicach miasta barcs) ?

Od Barcs jak najbardziej, nawet z widokowymi postojami w BiH. Odcinka od Balatonu do Barcs nie znam, nie wiem ile jest terenów zabudowanych ani jak bardzo się zapycha tirami i wiejskim ruchem, ale ogólnie zobacz moją odpowiedź na poprzednie pytanie.

pzdr :)
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 18.02.2008 14:04

zawodowiec napisał(a):Jak startujesz ze Szczecina albo okolic to może być dobra trasa. Jak z Gdańska to wg mnie trochę za bardzo naokoło :)

Przy takim wariancie ja bym rozważył ominięcie Balatonu, jazdę do końca 86 przez Redics i Mursko Sredisce (malutki kawałek Słowenii), wpadnięcie na chorwacką autocestę za Varazdinem, przed Zagrzebiem odbicie na autocestę belgradzką na wschód (nie zapycha się tak jak A1) i na wysokości Okucani skręt w prawo na Bosanską Gradiskę i Banja Lukę.

Wariant przez Keszthely nad Balatonem, Barcs, Viroviticę i Daruvar jest tylko 11 km krótszy (jak się nie pomyliłem) i zajmie więcej czasu. No chyba że taką trasę planujesz krajoznawczo to inna sprawa.

pzdr :)

dzięki za porady !

odpowiem hurtem:
- szczecin i okolice
- rozważę ominięcie balatonu
- planuję krajoznawczo też
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 18.02.2008 15:23

Bratyslava 6.oo - (84) Kaszthely 11.oo - Barcs 14.oo - B.Gradiska 16.oo
Przez BiH licz 5 - 7 h. Tereny od Banja Luki do Mostaru piękne widokowo
ale nie pogonisz "ciężka" droga i bośniackie suszarki.
Z Mostaru na Peljesac jeszcze ok.200 km.
Przy jeździe non-stop na 1.oo w nocy będziesz w Orebic (?)
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 18.02.2008 17:16

rg napisał(a):dlaczego od razu 'zakręcona' ?
w roku 2006 jechałem i wracałem przez d-a-slo (dwie różne trasy), byłem w okolicach zadar'u. w 'd' przed granicą z 'a' wykopki, tyle że robią trzeci pas.
przejazd przez 'a' taki sobie - wykopki, jeden pas w tunelach - jak na autostrady raczej wolno. a w słowenii wielki korek przy wjeździe do ljubljany. na szczęscie w 'cro' stara droga obok jezior pusta zamiast korków na bramkach i przed tunelami na autostradzie.
teraz pomysł na peljesac i raczej zmiana trasy.

OK, rozumiem.
O drogach przez BiH pisał swego czasu Jacek z Czarnego Dunajca, także tutaj. Koleś ma także swoją stonkę www, powinieneś znaleźć.
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 18.02.2008 17:16

Ryszard_K napisał(a):Bratyslava 6.oo - (84) Kaszthely 11.oo - Barcs 14.oo - B.Gradiska 16.oo
Przez BiH licz 5 - 7 h. Tereny od Banja Luki do Mostaru piękne widokowo
ale nie pogonisz "ciężka" droga i bośniackie suszarki.
Z Mostaru na Peljesac jeszcze ok.200 km.
Przy jeździe non-stop na 1.oo w nocy będziesz w Orebic (?)

dzięki za info !
wygląda ciekawie ;-)
bratysława - barcs -> 8 godzin jazdy
barcs - bos.grad. -> 2 godziny (ok. 115 km)
przez bih 5-7 czyli razem od barcs przez całą bih nawet 9 godzin.
plus dojazd do bratysławy !
trzy dni i dwa noclegi - ładnie ;-)
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 18.02.2008 17:26

gospodarz napisał(a):OK, rozumiem.
O drogach przez BiH pisał swego czasu Jacek z Czarnego Dunajca, także tutaj. Koleś ma także swoją stonkę www, powinieneś znaleźć.

tą relację znam, były nawet zgrupowane wątki o drogach przez bih w jednym miejscu. planowałem taką trasę na rok 2005 ale nie wyszło. może teraz ?
a pytam znowu, bo coraz więcej ludzi tamtędy jeździ i podzieli się nowszymi informacjami.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 18.02.2008 17:30

no, taką trase wybrałeś.
Wyjechałem z Gdańska o 4.oo (niedziela) w Orebicu byłem o 9.oo w poniedziałek. W tym 4 h drzemki na parkingu w Ogulin
rg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) rg » 18.02.2008 17:45

Ryszard_K napisał(a):no, taką trase wybrałeś.
Wyjechałem z Gdańska o 4.oo (niedziela) w Orebicu byłem o 9.oo w poniedziałek. W tym 4 h drzemki na parkingu w Ogulin

o takiej trasie myślę i chiba ją wybiorę :-)

gdańsk - orbic -> jaka piękna trasa, no i prawie non-stop.
twardy jesteś ;-) z gdańska jechałeś przez całą polskę ?
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 18.02.2008 17:58

nie mam innego wyjścia. podróż rozpoczynam w niedziele, dzięki temu unikam TIRów. Na 2 -pasmówce za Łodzią jestem ok. 8 - 9, a dalej to już
z górki. Również na 86 (H) w niedziele jest spokojniej chociaż suszarki za każdym razem spotykam w tym samym miejscu

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi