Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

piękny błękit wody i piaszczyste dno :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 19.10.2010 11:56

Witam,
Po pierwsze chciałbym się przywitać na forum ze wszystkimi oraz zachęcić do lektury :)

Rok temu podczas wakacji w Egipicie wraz z dziewczyną oraz kolegą i jego dziewczyną zadaliśmy sobie pytanie "gdzie za rok?"... zaraz chwilkę jeszcze zima przed nami, no ale zawsze można planować dwa wyjazdy na raz, a napewno można rzucić pomysł. I tak wpadliśmy na Chorwację. Pozostawało pytanie gdzie dokładnie, który region wybrać... Jaki budżet na to przeznaczyć.

I tak przyszedł marzec pojechaliśmy wyszaleć się na snowboardzie we włoskich dolomitach. Serdecznie pozdrawiam Paganella Ski przy Andalo!
Co prawda dla mnie mało udogodnień ze względu na jedynie dwie hopy w snowparku... no ale przynajmniej się wyjeździłem :)

Przyszedł czas pakować się i wróciliśmy do rzeczywistości. Ja z dziewczyną na studia, a znajomi do nauki przed maturą... koniec czerwca (sesji koniec) szybko przyszedł i zaczęło się poszukiwanie konkretnej destynacji...
w między czasie wymieniłem samochód decydując się na BMW 525 TDS e39. Wiadomo po zakupie mnóstwo wydatków, płyny, filtry, wszelkie niedogodności usunąć i zagrożenia. W końcu czeka nas trasa na wakacje - samochód musi być niezawodny...
Obrazek
tym sposobem wymieniłem hamulce, opony, oleje, wszelkie płyny i filtry oraz światła - kwoty przy marce BMW dość przystępny.
Obrazek
w dalszej częsci tego wpisu są lampy pomarańczowe na samochodzie, stare, zmatowiałe. Po prostu brak zdjęć z dnia wyjazdu, a jakoś tak pasowały żeby wkleić

Więc cóż... trzeba będzie umilić sobie drogę na wakacje... wykonałem zabudowę car-audio (przód głośniki dwu drożne odseparowane, tył - dwa aktywne subwoofery w miejscu średnio-nisko tonowych za kanapą w podszybiu, które zostały spięte wzmacniaczem no i radio zamiast klasy professional wstawiłem fabryczne BMW BUSINESS CD z systemem DSP [ czyli z cyfrowym procesorem dźwięku]). Podczas gdy ja spędzałem każdą wolną chwilę po pracy w garażu dopieszczając samochód, moja dziewczyna poszukiwała dalej destynacji - przeważała Korcula...
Jednak odległość nas zniechęcała, a przeglądane zdjęcia zachwycały... i ten dylemat...

tak mijały wakacje, przyszła sesja poprawkowa, a my wciąż nie wiemy gdzie jechać... może Makarska Riviera... może Tucepi (znajomy wrócił zachwycony)...
Miliony myśli...
przychodzi dzień 15września jedziemy na zakupy - coś zawsze warto ze sobą zabrać do jedzenia na początek wyjazdu. No to jedziemy na zakupy. Jest godzina 20 po zakupach siadamy w salonie bierzemy mapę Chorwacji i rysujemy na niej kratkę. Stawiamy każdemu sektorowi numerek od 1 do 6 i rzucamy kostkami. Każdy jeden rzut.
W wyniku otrzymujemy Kvarner i Istrię. No dobra ale gdzie dokładnie. I teraz szybki przegląd forum, które i tak wcześniej śledziliśmy. W rezultacje wciąż brak podjętej decyzji...
Dzwonimy do koleżanki, której tata ma kantor po ile euro dla nas. po 5 minutach uzyskujemy odpowiedź 3,80 pln przy zakupie minimum 600euro. Nie ma najmniejszego problemu. Za godzinę będziemy.
Po odebraniu waluty znów siadamy w domu i ustawiamy "Hołowczyca" znaną na forum trasą.
Warszawa-Cieszyn-Brno-Mikulov-Wien-Graz-Mureck-Lenart-Ptuj-Zagreb-Karlovac i co dalej.

Patrzymy na mapę i widzimy Baśka, patrzymy na kolegi dziewczynę Basię i szybkie stwierdzenie "Basiu jedziemy do Ciebie". no i kończymy ustawiać automapę do końca trasy.

o 24 się rozstajemy z zapakowanym samochodem w super nastrojach i o 9 się spotykamy, więc pora spać...

przychodzi 16 września godzina 7:30 wstaje moja dziewczyna i szykuje śniadanie, ja w tym czasie korzystam i śpię jak najdłużej. Niby wszyscy mamy prawa jazdy, ale coś mam w sobie, że nie lubię być wożonym. Jedyne miejsce w samochodzie dla mnie to za kierownicą.
Obrazek
Obrazek
o godzinie 8:45 wyjeżdżamy po znajomych. Po drodze na BP i do pełna... Już znikają pierwsze niemalże 4stówy na ropę do naszej Bawarki. U znajomych jeszcze dopakowujemy samochód małymi pierdółkami i ostatecznie o godzinie 10 wyjeżdżamy z Warszawy wjeżdżając do Janek.

O godzinie 14:30 jesteśmy na BP w Cieszynie i czas na dotankowanie, oczom nie wierzę... Samochód, któy lubi wypić teraz wziął tylko za 160pln... Szybkie obliczenia i wynik 7.8 litra przy pełnym obciążeniu po naszych krajowych drogach... Wsiadam, odpalam i na komputerze sprawdzam jakiego rzędu mam przekłamania i widzę 7.9.

Bardzo nas ucieszyła ta wiadomość zwłaszcza, że kolejne tankowanie dopiero na Shellu w austriackim Leibnitz(5.1uero za 1litr ON) przed zjazdem z autostrady i wjazdem do Słowenii.

...

Ciąg dalszy nastąpi...
Obrazek
między innymi foto relacja z wyspy KRK, Puli oraz wycieczki na mecz mistrzostw świata w siatkówce polska 3-2 niemcy we włoskim Trieście, który odbywał się podczas naszego urlopu.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 19.10.2010 12:48

bezelek_89 napisał(a):5.1uero za 1litr ON

Piękna cena tego oleju, to około 20 zł 8O 8O 8O
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 19.10.2010 12:55

piotrulex napisał(a):Dawaj relacje jak na cromaniaka przystalo, car audio, ksenony i takie tam raczej srednio nas interesuja

niekażde BMW to "dresowóż", tak jak właściciel to "dres"...
niektórzy kupują takie samochody ze względu na komfort podróżowania, bezawaryjność, zamiłowanie do marki...
i jako miłośnik tej marki zrzeszony na bmw5er.pl staram się przedstawiać dobrą stronę BMW - w postaci kultury na drodze i nie wstawiać pseudo ksenonów, pługowatych zderzaków czy innych neonów...

Dla mnie jest to optymalny samochód, który możliwe, że zostanie zastąpiony kolejnym z tym samym znakiem tylko serii 7 z 4litrowym silnikiem benzynowym.

Każdy jeździ tym na co go stać i w czym się dobrze czuje.

Obrazek
a to jest widok, do ktorego tak zmierzalismy!
widok, który tak bardzo nas urzekł, że mamy ochotę już tam wrócić...
no ale teraz czekają nas wyjazdy snowboardowe w formie zajawek, ale też zawodów.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 19.10.2010 12:56

dasuch napisał(a):
bezelek_89 napisał(a):5.1uero za 1litr ON

Piękna cena tego oleju, to około 20 zł 8O 8O 8O

pomyłka... 5,1 pln w przeliczeniu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2010 13:42

dyskusja nie na temat z tego wątku jest przeniesiona TU
Dajcie mu pisać a swoje problemy rozwijajcie np. w ww. linku :roll:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.10.2010 14:21

bezelek_89 napisał(a):
Obrazek
a to jest widok, do ktorego tak zmierzalismy!
widok, który tak bardzo nas urzekł

Może uprzedź trochę fakty i powiedz........gdzie to jest? 8O :wink:
To Twoje zdjęcie czy z sieci?
Bo trochę chyba........."picowane". :wink:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.10.2010 14:36

Zdjęcie trochę "dziwne" ale mam wrażenie, że to Baśka na KRK.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 19.10.2010 14:38

anakin napisał(a):Może uprzedź trochę fakty i powiedz........gdzie to jest? 8O :wink:
To Twoje zdjęcie czy z sieci?
Bo trochę chyba........."picowane". :wink:

Najedź na fotkę strzałką i prawym klawiszem myszy kliknij.
zjedź na dół i kliknij "informacje o obrazku"

Ukarze się adres portalu na którym jest umieszczone zdjęcie.

Wydaje się, że sobie zapożyczył sobie tę fotkę do celów dydaktycznych. :lol:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 19.10.2010 14:40

Przecież kolega bezelek pisał, że chcą do Baśki.... czyli to Baška. :lol: :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 19.10.2010 14:46 przez Ania W, łącznie edytowano 1 raz
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 19.10.2010 14:46

woka napisał(a):Zdjęcie trochę "dziwne" ale mam wrażenie, że to Baśka na KRK.

Prawie bingo !
Ale to będzie raczej Baśka Voda na Rivierze makarskiej.
Wygląda to raczej na kontynent niż na wyspę.

Są tam takie barki na plaży w Baśkiej Vodzie i panorama by się zgadzała.

Zdjęcie jest "dziwne" bo jest zmniejszony format i trochę dodano fotoszopa :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 19.10.2010 14:51

skywalker_01 napisał(a):Wygląda to raczej na kontynent niż na wyspę.

:lol: .... dobre.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.10.2010 14:53

skywalker_01 napisał(a):Ale to będzie raczej Baśka Voda na Rivierze makarskiej.
Wygląda to raczej na kontynent niż na wyspę.

To w końcu,która ta Baśka??? 8O
Bo się trochę pogubiłem....
GPS kierował na Krk....
Więc skąd Baśka Voda? 8O
bezelek...rozwiąż..zagadkę. :wink:
PysiaPysio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PysiaPysio » 19.10.2010 15:10

Piotrek_B napisał(a):dyskusja nie na temat z tego wątku jest przeniesiona TU
Dajcie mu pisać a swoje problemy rozwijajcie np. w ww. linku :roll:

tyle tylko że w tym linku TU mogą pisać tylko moderatorzy
Przepraszamy, ale tylko moderatorzy mogą odpowiadać na posty na tym forum

więc rozwijanie nie wchodzi w grę :lol:
Ostatnio edytowano 19.10.2010 15:12 przez PysiaPysio, łącznie edytowano 1 raz
dychy4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) dychy4 » 19.10.2010 17:30

Baśka na Krk-u, na 100%.
bezelek_89
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bezelek_89 » 19.10.2010 18:41

anakin napisał(a):bezelek...rozwiąż..zagadkę. :wink:

jest to Baśka na wyspie KRK!!

skywalker_01 napisał(a):Wydaje się, że sobie zapożyczył sobie tę fotkę do celów dydaktycznych. :lol:

bingo... tylko, że biorę udział w konkursie i to moja galeria zdjęć, a nieużyczone do celów własnych :)
a jest to zdjęcie ustrzelone lustrzanką cyfrową na pełnym manualu z późniejszą korekcją w photoshopie!
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone