Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pasy bezpieczeństwa

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Pasy bezpieczeństwa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2009 11:11

Witajcie..szukałem na forum ale nic w tym temacie nie znalazłem. Chodzi mi mianowicie o taką rzecz. Czy w razie kontroli przez policje chorwacką honoruje ona zaświadczenie o możliwości jazdy bez zapiętych pasów przez kierowcę który posiada , oczywiście polskie zaświadczenie o możliwości ich nie zapinania (ze względów medycznych). Ciekawy jestem, może ktoś z Was miał jakieś w tym temacie spostrzeżenia.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.02.2009 11:32

Jeśli zaświadczenie będziesz miał przetłumaczone, to nie sądzę by ktokolwiek kwestionował opinię lekarską.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2009 04:45

jeszcze jedno pytanie...przetłumaczenie na jaki język???.wystarczy na angielski czy chorwacki
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 31.03.2009 09:57

Nie znam przepisów w tej kwestii ale tłumaczenie na chorwacki to by lekka paranoja była - bo myśląc w ten sposób by trzeba też na czeski, słowacki, węgierski, niemiecki, słoweński itd (niepotrzebne skreślić) :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.03.2009 10:04

Sądzę że na angielski powinno wystarczyć. Jest to ogólnie przyjęty język we wszelkiej maści dokumentach przewozowych, oczywiście jako że to papier nietypowy może być kwestionowana jego treść przez policjanta angielskiego nieznającego i w tym przypadku pozostanie Ci tłumaczenie się (być może nawet na komisariacie) jednak tam pomoc językowa już będzie więc ukarany nie zostaniesz. Myślę jednak że to dość pesymistyczna wizja. Większość policjantów w Chorwacji (i nie tylko) język angielski zna, bądź udaje że zna, więc nie sądzę że spotkasz się z takim scenariuszem :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.04.2009 05:52

dzięki , jakby co to podzielę się na forum swoim doświadczeniem w temacie po powrocie....może komuś się przyda.....jeszcze 53 dni ..tylko :wink: :wink:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone