Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Panowie! Dbajmy o serce.

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda
Panowie! Dbajmy o serce.

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.11.2009 19:07

Alkohol chroni męskie serca
Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że częste picie alkoholu i to w dużych ilościach, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca u mężczyzn - donosi BBC.(...)Naukowcy po przebadaniu 15 tys. Hiszpanów dowiedli, że im więcej mężczyźni piją alkoholu, tym mniejsze jest ryzyko, że wystąpią u nich choroby serca. Dla osób, które średnio dziennie piją do jednej miarki wódki - 25 ml - ryzyko zachorowań spada o ponad jedną trzecią. A te, które wypijają od 75 ml do 250 ml o połowę. Skuteczność "alkoholowej terapii" nie ma związku z tym, w jakiej formie pije się alkohol - piwa, wina, czy wódki. Jednak mieszanie różnych trunków wzmacniało ten efekt.

Wśród badanych kobiet nie wystąpiły takie same zależności, co u mężczyzn. Naukowcy tłumaczyli to tym, że organizm kobiecy inaczej przyswaja alkohol i z tego powodu u nich picie alkoholu nie chroni serca.

Proponuję - leczmy się :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.11.2009 19:14

Jutro mam grubą kurację... :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 19.11.2009 20:16

Lepiej paść na serce, czy zapić się na śmierć :?:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 19.11.2009 20:47

No to super, jutro idę wykupić "receptę", a w sobotę kuracja.
Plavac też kiedyś potwierdzał tą teorię w wątku: "Przyszła konoba chorwacka w Krakowie".
A szkoda, bo bym dziś chętnie odkaził gardło rakiją ...
Zostaje "słońce Hellady". Ale ciut słabiej działa na wirusy

Komu jak komu, jemu trzeba wierzyć :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 19.11.2009 23:05

weldon napisał(a):Alkohol chroni męskie serca
Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że częste picie alkoholu i to w dużych ilościach, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca u mężczyzn - donosi BBC.(...)Naukowcy po przebadaniu 15 tys. Hiszpanów dowiedli, że im więcej mężczyźni piją alkoholu, tym mniejsze jest ryzyko, że wystąpią u nich choroby serca. Dla osób, które średnio dziennie piją do jednej miarki wódki - 25 ml - ryzyko zachorowań spada o ponad jedną trzecią. A te, które wypijają od 75 ml do 250 ml o połowę. Skuteczność "alkoholowej terapii" nie ma związku z tym, w jakiej formie pije się alkohol - piwa, wina, czy wódki. Jednak mieszanie różnych trunków wzmacniało ten efekt.

Wśród badanych kobiet nie wystąpiły takie same zależności, co u mężczyzn. Naukowcy tłumaczyli to tym, że organizm kobiecy inaczej przyswaja alkohol i z tego powodu u nich picie alkoholu nie chroni serca.

Niemożliwe, nie wiedziałem o dobrych skutkach picia alkoholu. A o sexie nie pisano czy picie alkoholu potęguje i wzmacnia męskość? Słyszałem, że powoduje brak zadyszki, czy to prawda. Pozdrawiam.
P_Piotrek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) P_Piotrek » 19.11.2009 23:27

weldon napisał(a):Alkohol chroni męskie serca
Hiszpańscy naukowcy dowiedli, że częste picie alkoholu i to w dużych ilościach, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca u mężczyzn (...). Jednak mieszanie różnych trunków wzmacniało ten efekt. (...)

A ja słyszałem, że na serce - najzdrowsze jest czerwone, wytrawne wino - wytwarzane tradycyjną metodą - w małych, przydomowych winnicach :wink:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.11.2009 05:27

No to w weekendzik i ja zadbam o serce. :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.11.2009 07:29

Właśnie dziś jest akcja bankiet więc z czystym sumieniem mogę dłużej posiedzieć
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 20.11.2009 08:14

No to chlup... ;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.11.2009 09:35

P_Piotrek napisał(a):A ja słyszałem, że na serce - najzdrowsze jest czerwone, wytrawne wino - wytwarzane tradycyjną metodą - w małych, przydomowych winnicach :wink:

Obrazek
No pewnie, jakiekolwiek zresztą, ale to tylko na kobiece serca :D
Martwi mnie tylko ten akapit, o mieszaniu. Osobiście odradzam.
Kolorowe też.
Tylko czysta.
No i zmrożona tak, że aż gęsta.
No i, jeżeli na serce, to tylko w męskim gronie.
Oczywiście, nie tak, żeby:
Obrazek
bo potem to:
Obrazek

Ważne żeby było:
Obrazek

Ewentualnie można skorzystać i podedukować się w językach:

Obrazek

Cholera, w sumie to to samo, co ci naukowcy, to ja od dawna sam wiedziałem ... :D
mab
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mab » 20.11.2009 09:57

czas iść znowu do KONOBY...:) a nie do apteki...;)
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 20.11.2009 14:32

weldon napisał(a):Ewentualnie można skorzystać i podedukować się w językach:

Obrazek

Cholera, w sumie to to samo, co ci naukowcy, to ja od dawna sam wiedziałem ... :D

To, gdzie w końcu trza iść?
:? Do apteki czy do biblioteki :?: :wink:
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 20.11.2009 16:47

weldon napisał(a):... Osobiście odradzam.
Kolorowe też.
Tylko czysta.
No i zmrożona tak, że aż gęsta....

Jednak wolę te kolorowe bo smak mają lepszy. Co do zmrożenia to się zgadzam z przedmówcą. :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.11.2009 17:15

Moje leczenie poszło się j... :evil: Szef zabronił nam sie napić w robocie po pracy :evil:
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 20.11.2009 17:25

Bocian napisał(a):Szef zabronił nam sie napić w robocie po pracy :evil:

Zapraszam do siebie. U mnie nikt nic nie zabrania ;).
Tylko warunki nieco inne (brak przestrzeni grillowej).

Pozdrawiam
Rafał
Następna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone