Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pag rolki, Paklenica

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MateuszS
Odkrywca
Pag rolki, Paklenica

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 20.04.2012 07:41

Witam,

Na majówkę wybieram się na PAG. Czytałem że to fajne miejsce na jeżdżenie na rowerach, ale na kilka dni nie zabieram ich. Mam pytanie czy te trasy rowerowe nadają się do jazdy na rolkach, (są równe asfaltowe). Warto brać rolki?

Pytanie drugie. Może ktoś podpowie. Czy do PN Paklenica warto się wybrać z dziećmi 8 i 9 lat. Jest tam coś ciekawego poza górami?

Skąd pływają jednodniowe wycieczki na RAB? Warto się wybrać?

Czy kanion Zrmanja warty jest wycieczki?

Pozdrawiam

MS
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.04.2012 08:19

MateuszS napisał(a):... Może ktoś podpowie. Czy do PN Paklenica warto się wybrać z dziećmi 8 i 9 lat. Jest tam coś ciekawego poza górami? ...

Nasza miała nieco ponad 4 lata jak tam zawitaliśmy na 1 dzień. Podobało się jej, w sumie tam tylko szlak i góry, ładne widoczki. Ludzie wspinaja się na skałki, można pogapić sie trochę, są co jakiś czas ujęcia z zimną czystą wodą pitną, Co tam byś chciał innego ciekawego po za górami?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.04.2012 08:21

MateuszS napisał(a):Jest tam coś ciekawego poza górami?

Od czasu do czasu kogoś misiu pogoni/zje :wink:
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.04.2012 08:59

do PN Paklenica warto się wybrać ale nie wiem czy dzieci lubią takie wycieczki ? czy już były na czymś podobnym ( z dziećmi bywa różnie), jest tam również jaskinia do zwiedzania ale w tym okresie zamknięta ,trasy rowerowe ? typowych tras dla rowerów nie widziałem ale drogi są fajne ,zależy gdzie będziesz , wycieczki na Rab ...jest to gdzieś na forum z tego co pamiętam to z Novaliji i z Lun
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 09:48

nietypowe trasy rowerowe na Pagu widziałem i spenetrowałem :):):) typowe też :) to że się ich nie widzi to nie znaczy, że ich nie ma..... co wg. Ciebie jest typową trasa ??? tak się zastanawiam ..............

Rolki i owszem w każdy miasteczku jest asfalt przy morzu gdzie jest płasko i można jeździć chyba, że chodzi o pokonywanie dużych odległości ale jak z dziećmi to jest jest ok.

odpowiedź typowa dla pana P. dużo napisane i nic z tego nie wynika
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 20.04.2012 09:54

bluesman napisał(a):nietypowe trasy rowerowe na Pagu widziałem i spenetrowałem :):):) typowe też :) to że się ich nie widzi to nie znaczy, że ich nie ma..... co wg.

Wart tam brać rowery na 5 dni?
Wiadomo ze rowerem się więcej zobaczy niż na nogach czy autem. Ale z drugiej strony dzieci po pagórkach nie pojeżdzą za bnardzo. Są płaskie trasy wzdłuż wybrzeża?
(Rowery miałem na Ciovo i Murter i tam uwazam ze bez sensu jest brac rowery dla dzieci)
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.04.2012 10:05

"typowa trasa " to taka z oznaczeniem trasa rowerowa !!!!!!
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 10:22

wcale nie musi być oznaczona :) by być trasą rowerową :) bez urazy widocznie mało jeździsz na rowerze ;)

Hm czy warto? zależy co chcesz robić :)

Pytanie gdzie dokładnie chcesz być na Pagu?
Ostatnio edytowano 20.04.2012 10:24 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 20.04.2012 10:23

bluesman napisał(a):Pytanie gdzie dokładnie chcesz być na Pagu?

W mieście PAG
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 10:30

Ooooo to przez 5 dni jest gdzie jeździć :). Jest kapitalna trasa w kierunku Novaliji wzdłuż morza, na początku asfalt później ubity szuter, są lekkie podjazdy, widoki rekompensują trudy :) inna trasa to za mostem drogowym (jadąc główną drogą ) w kierunku w głąb Pagu, pierwszy skręt zaraz w lewo jest fajny kościółek na górce i dalej trasa wzdłuż morza jedyna niedogodność to trzeba ominąć wysypisko śmieci, które niebyt ładnie pachnie. Widać gdzie jest wydobywana sól. Jest też droga w kierunku oczyszczalni ścieków bezpośrednio z miasta. Jak będziesz chciał na zdjęciach pokaże Ci gdzie to jest. Polecam też wyprawę na św. Vida ( opisywana przeze mnie droga przy morzu w kierunku Novaliji) ale to nie jest łatwa trasa (tylko na nogach) niby wysokość śmieszna ale z dziećmi to nie wiem........ Natomiast fajna trasa jest bezpośrednio z miasta na przekaźnik telefonii komórkowej niedaleko ale na rowerze da się wyjechać tylko trzeba mieć kupę siły natomiast na butach ok. :) wyjście zaczyna się przy cmentarzu.
Ostatnio edytowano 20.04.2012 12:21 przez bluesman, łącznie edytowano 3 razy
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 10:34

daj maila to wyślę Ci kilka zdjęć
MateuszS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MateuszS » 20.04.2012 11:06

bluesman napisał(a):daj maila to wyślę Ci kilka zdjęć
Ostatnio edytowano 20.04.2012 11:33 przez MateuszS, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 11:11

no wiesz? procenty usunąć ??? :P
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 20.04.2012 11:27

Poszło
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 20.04.2012 11:58

bluesman fajnie opisałeś trasy ale ( bez urazy) dla kogoś kto nie był to taka czarna magia , a mosty są dwa , droga do fajnego kościółka wzdłuż morza ? ja bym tak tego nie nazwał ( wysypisko i oczyszczalnię mogłeś pominąć ) ale pewnie się czepiam , na miejscu zobaczą i będą zadowoleni bo Pag to fajna miejscowość , ale raczej rowerami nie wyjadą główną drogą w kier. Szimuni i Novaliji a z góry to jest dopiero widok ,powodzenia i szerokiej drogi
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne