Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oznakowania aut - informacja podróżna na autach.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ledd1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ledd1 » 28.07.2009 09:45

Tak sobie pomyślałem, że chyba dobrym pomysłem (może już ktoś omawiał) mogą być oznakowania samochodów (byle wydrukowana kartka) na tylnej szybie. To forma komunikacji a dla przykładu myślę że najprostszym będzie opis na kartce np. CHORWACJA - SPLIT albo CHORWACJA - MAKARSKA lub CHORWACJA - ZADAR itp.
Krótka informacja i po trasie zawsze można na krótkim postoju zapytać, zagadać i prowadzić sie wspólnie na kilka aut. Na wypadek usterki - defektu (tfu, tfu, tfu) pomoc jest nieoceniona.
To taka moja refleksja i chyba bardzo prosta do realizacji.
Ze swej strony mogę dodać, że robię start 31.07.2009 o godzinie 18-19 i poginam (przez Słowację) zaczynając jazdę od Cieszyna - Cadca - Żilina itd. po kolei.
Pozdrawiam i zapraszam. "Gąsienica" się połączy. :wink:
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 28.07.2009 09:57

Ledd1 napisał(a):Tak sobie pomyślałem, że chyba dobrym pomysłem (może już ktoś omawiał) mogą być oznakowania samochodów (byle wydrukowana kartka) na tylnej szybie.

Ale my mamy swoje oznakowanie i to nie byle kawałek kartki papieru :wink:
https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php? ... highlight=
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.07.2009 10:00

I jeszcze tu :wink:
Ledd1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ledd1 » 28.07.2009 10:22

.... a napisałem że może to już było... i było - za co z mojej strony sorki.
Cały czas poznaję forum i chyba wybiegłem przed szereg. Ups. :D
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.07.2009 10:24

Nie, błąd - nie wybiegłeś przed szereg.
To raczej przedmówcy chyba nie zrozumieli idei.
Tu nie chodzi o informację, że ktoś jest z forum, tylko o praktyczną pomoc, np. dla tych którzy jadą pierwszy raz i drogę słabo znają.
pozdrawiam
--
damian
Ledd1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ledd1 » 28.07.2009 10:35

W zasadzie taki miałem zamiar tworząc ten post. Głównie miałem na myśli tych którzy potrafią się po drodze zgubić a np. w takim przypadku pomoc kto trafi na "zagubionych" a jedzie w kierunku który widzi opisany na szybie może pomóc. 8)
Nic nie stoi na przeszkodzie pod logiem z naklejką forum umieszczać kierunku lub miejscowości gdzie się jedzie ale jak kto woli. Byle by tylko trafić do celu - bezpiecznie. 8)
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 28.07.2009 11:00

Ledd1 napisał(a):W zasadzie taki miałem zamiar tworząc ten post. Głównie miałem na myśli tych którzy potrafią się po drodze zgubić a np. w takim przypadku pomoc kto trafi na "zagubionych" a jedzie w kierunku który widzi opisany na szybie może pomóc. 8)
Nic nie stoi na przeszkodzie pod logiem z naklejką forum umieszczać kierunku lub miejscowości gdzie się jedzie ale jak kto woli. Byle by tylko trafić do celu - bezpiecznie. 8)

Myślę, że to by się szczególnie przydało przy próbach przekroczenia Słowenii bez winietek. Ktoś, kto zna drogę mógłby wiele zagubionych owieczek uratować przed "strzyżeniem" przez słoweńską drogówkę i nie tylko :)
pozdrawiam
--
damian
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 29.07.2009 07:00

Ledd1 napisał(a):Głównie miałem na myśli tych którzy potrafią się po drodze zgubić a np. w takim przypadku pomoc kto trafi na "zagubionych" a jedzie w kierunku który widzi opisany na szybie może pomóc. 8)

A jak to sobie wyobrażasz jak np. jedziesz nocą? nie prościej zaopatrzyć się w CB ew. dołączyć do kogoś kto jedzie w tym samym terminie co Ty, tu masz auto stop.
Pozdrawiam
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.07.2009 07:08

-Yaro- napisał(a):A jak to sobie wyobrażasz jak np. jedziesz nocą?

Można się zaopatrzyć w różnokolorowe farby lub folie fluorescencyjne
jak również fotoluminescencyjne i machnąć jakiś szlaczek na burcie.

pzdr
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 29.07.2009 07:12

weldon napisał(a):
Można się zaopatrzyć w różnokolorowe farby lub folie fluorescencyjne
jak również fotoluminescencyjne i machnąć jakiś szlaczek na burcie.

pzdr

Taki pojazd na pewno rzuci się w oczy :lol:
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 29.07.2009 07:40

Oj tam, już czepiacie się weldon. Ma pomysł, to trzeba go zaraz wyśmiać? A może nie będzie jechał nocą? Może zobaczy karteczkę, nieduża wystarczy i dzięki temu uniknie kliku nieprzyjemnych zdarzeń/wydatków?
Może to pomoże komuś, kto pierwszy raz pokonuje tą trasę. Może ktoś inny będzie mógł pomóc.
Podczas jazdy na komunikację bym nie liczył, ale np. podczas postojów na prakingu taka krótka informacja - oznaczająca w domyśle również chęć niesienia pomocy - nie byłaby taka zła?
Trochę więcej luzu i pozytywnego myślenia :)
pozdrawiam
--
damian
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.07.2009 08:15

A która część mojej odpowiedzi cię rozśmiesza?

Pytanie brzmiało: co zrobić w nocy? Więc...
Trochę więcej luzu i pozytywnego myślenia :)

Ja na przykład mam odblaskową naklejkę Cro.pl.
Nocą jechał nie będę, ale, jakby kto takową zauważył, to zapraszam na jakąś konwersację.

Obrazek

pzdr
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 29.07.2009 08:28

Ledd1 napisał(a):Pozdrawiam i zapraszam. "Gąsienica" się połączy. :wink:

Pomysł super - idealne uzupełnienie lepki cro.pl
KAMIL1285
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMIL1285 » 29.07.2009 22:29

Ledd1 wyjeżdżam tego samego dnia, własciwie w tych samych godzinach tyle ze z Rybnika. Moze szłoby sie jakoś połączyć, tym bardziej ze jadę pierwszy raz i mam już taki mętlik w głowie która trasa jechać ze jeszcze trochę a wybiorę sie przez Rosję :)
archi
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) archi » 29.07.2009 23:06

Ja również wyjeżdżam tego samego dnia o podobnej porze z okolic Tarnowskich Gór, może zgadalibyśmy się co do trasy?? Miałem zamiar jechać przez Węgry, ale czekam na opinie i sugestie. Jadę pierwszy raz. Podaje maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl pozdro.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone