Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Onz I Kosowo

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szopen
Croentuzjasta
Onz I Kosowo

Nieprzeczytany postnapisał(a) szopen » 10.10.2008 09:18

Wbrew protestom USA, ONZ poparło wniosek Serbii by zapytać międzynarodowy trybunał o to, czy deklaracja niepodległości Kosowa była w zgodzie z międzynarodowym prawem.

74 kraje się wstrzymały, 77 za, 6 krajów (w tym USA, Albania i 4 wyspiarskie kraiki na pacyfiku) przeciw.

UE (głownie Francja i Niemcy) ostrzegały Serbię, że zadawanie takich pytań jest bardzo nieprzyjaznym i nieodpowiedzialnym krokiem, ale w głosowaniu wstrzymały się od głosu. Serbia odparła, że nigdy dotąd w historii ONZ żadnemu krajowi nie odmówiono prawa do wysyłania zapytań do międzynarodowego trybunału.

Polska wstrzymała się od głosu.

http://www.b92.net/eng/news/politics-ar ... v_id=54059

Pare dni wcześniej
"Third news came from Poland, where Poland’s President has reversed decision to open an embassy in Kosovo and establish diplomatic relations at an ambassadorial level between the two. “I have my own competences to declare that I am not signing off the Polish ambassador in Kosovo,” Polish President, Lech Kaczynski said in New York. The Polish Government recognised Kosovo on February 26 2008, just days after the declaration of Kosovo’s independence from but Kaczynski opposed the government’s move. He asserted never to have hidden the fact that “the government move was a mistake.”
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2009 22:12

Właśnie miałem okazję doświadczyć złości Serbów na Polaków za nasze poparcie dla Kosova (Serbowie nie wpuścili mnie z Kosova na przejściu w Merdare i kazali jechać do Skopje i przez Kumanovo) wyjaśnili mi to Polscy żołnierze KFOR na granicy Mecedonii z Kosovem
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 04.08.2009 23:20

To pewnie nie złość Serbów tylko z tego co wiem wobec wszystkich cudzoziemców bez wyjątku stosują zasadę że jak się wjechało do Kosowa z innej strony (Macedonii, Albanii, Czarnogóry, nie wiem jak z drogą lotniczą) to nie wpuszczają z Kosowa do Serbii "właściwej".
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2009 23:58

zawodowiec napisał(a):To pewnie nie złość Serbów tylko z tego co wiem wobec wszystkich cudzoziemców bez wyjątku stosują zasadę że jak się wjechało do Kosowa z innej strony (Macedonii, Albanii, Czarnogóry, nie wiem jak z drogą lotniczą) to nie wpuszczają z Kosowa do Serbii "właściwej".

Tłumaczył mi to też pogranicznik z Kosova jak nas Serbowie zawrócili, ja jechałem najpierw do Grecji (przez Czechy, Słowację, Węgry, Serbię i Maceodnie) i chciałem płynąc na Korfu ale był 2-dniowy strajk i pojechałem do Sarande w Albanii na 5 dni i stamtąd popłynąłem na Korfu a wracałem z Grecji przez całą Albanię i do Kosova i dalej chciałem do Serbii, chodziło im bardzo o to że jak jechałem w tamtą stronę to na wjeździe do Macedonii dostałem pieczątkę a przy wyjeździe mi nie postawili i o to im chodziło.

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone