Re: Ominięcie autostrady w Słoweni przez Bad Radkersburg i O
napisał(a) bonovox75 » 05.06.2017 22:28
maciejdm1 napisał(a):dids76 napisał(a):Też mam ją na ten rok jako opcję, tym bardziej że jadę w Austrii drogą B66.
dids76 jak tą B66 się jedzie, duży ruch ? Ja będę wyjeżdżał 16 lipca, w niedzielę po południu, myślę , że będę na tej trasie mocno po północy. Bo też myślałem tak pojechać... dwa razy leciałem przez Graz.
Witam,
w zasadzie to 3-krotnie jechałem tymi trasami (do/z) Cro w sierpniu i za każdym razem w nocy z małymi dziećmi

. Ruch po stronie austriackiej bardzo umiarkowany, wręcz spokojny. W wielu miejscach w obszarach zabudowanych legalne 'ograniczenie' do 80 km/h. Zatem można jechać zgodnie z przepisami i to całkiem bystro.
W Słowenii natomiast drogi trochę gorszej jakości, ale ruch nawet był mniejszy niż w Austrii. Te tereny obfitują w lasy, zatem trzeba brać poprawkę na zwierzaki. Tubylcy natomiast potrafią pędzić i to nawet ciężarówkami. W nocy (po 22:00) może być problem ze znalezieniem czynnej stacji benzynowej. Z tego co kojarzę, to w Murskiej Sobocie (SLO) była jedna czynna w nocy.
W tym roku też planuję jechać tą trasą. W porównaniu z autostradą w SLO przez Maribor (też 1 raz jechałem w sierpniu) jedzie się wolniej o jakieś 40 minut. Przy obecnych obawach co do korków na przejściu w Gornji Macelj to w zasadzie będzie najszybsza trasa.