Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

OLX - płatności, uwaga na oszustów!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 03.02.2021 23:46

Cześć, temat ni w ząb nie dotyczy Chorwacji ale może kogoś uda się ostrzec przed utratą pieniędzy. Pewnie każdy z Was miał bądź ma styczność z OLX. Sam portal jest genialny ale niedawno wprowadzili nową funkcję - olx płatności. I nie byłoby w tym nic złego, że oszuści już to podłapali i oszukują ludzi.
Sprawa z dzisiaj. Dotyczy mojej osoby więc piszę z autopsji :D
Wystawiłem jakąś zabawkę po dziecku na olx. Po niespełna 5 minutach poprzez WhatsApp odezwał do mnie się jakiś człowiek, że jest zainteresowany zakupem. Pisał bezbłędną polszczyzną, ze wszystkimi polskimi znakami. Spytał się, czy ogłoszenie jest aktualne i czy zgadzam się na wysyłkę.
Potwierdzilem. Następnie napisał, że on kupuje i w związku z sytuacją na świecie wybiera płatności olx. Przy dodawaniu ogłoszenia coś takiego mi wyskoczyło więc wiedziałem, ze coś takiego istnieje ale z czym to się je to już niekoniecznie. Po chwili wysłał mi rzekomego screena z przelewu. Zdziwiło mnie widoczny stan salda jego konta. Przecież w potwierdzeniach przelewu tego nie pokazują. Pomyślałem, że może zdjęcie pulpitu zrobił. Pod zdjęciem był link z tekstem"olx-delivery" w adresie. Kliknąłem. On mi jeszcze w międzyczasie wyjaśnił, że to jest wpłata na kartę, wystarczy potwierdzić. Jako pierwsze wyskoczylo: podaj nr karty, nasteonie: podaj kod cvv. Tu już mi się lampka zapaliła. A jak w następnym kroku prosiło o podanie stanu konta i zalogowanie do systemu wiedziałem, że trzeba spie*****
Na szczęście tego nie zrobiłem. Momentalnie zalogowałem się do konta ale z aplikacji w telefonie i przelałem pieniądze z konta, które było połączone z kartą na subkonto, dodzwoniłem się do obsługi klienta, kartę zablokowałem. Telefon przyszło mi skanować antywirusem. Zawsze się zastanawiałem jak głupi muszą być ludzie, którzy tracą w ten sposób pieniądze a dzisiaj sam bym się głupkiem okazał.
Dodaje screen z WhatsApp z nr tel tego automatu. Może komuś w ten sposób pomogę.
Załączniki:
Screenshot_20210203_234533_com.whatsapp.jpg
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: OLX Płatności - uwaga na oszustów!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 04.02.2021 00:05

greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.02.2021 00:38

sviva napisał(a):Jako pierwsze wyskoczylo: podaj nr karty, nasteonie: podaj kod cvv. Tu już mi się lampka zapaliła. A jak w następnym kroku prosiło o podanie stanu konta i zalogowanie do systemu wiedziałem, że trzeba spie*****
Na szczęście tego nie zrobiłem. Momentalnie zalogowałem się do konta ale z aplikacji w telefonie i przelałem pieniądze z konta, które było połączone z kartą na subkonto, dodzwoniłem się do obsługi klienta, kartę zablokowałem. Telefon przyszło mi skanować antywirusem.

To, że próba oszustwa to oczywiste... tylko nie rozumiem Twoich działań. Skoro nie podałeś danych karty, to po co ją zablokowałeś? :roll:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.02.2021 06:24

greenrs napisał(a):
sviva napisał(a):Jako pierwsze wyskoczylo: podaj nr karty, nasteonie: podaj kod cvv. Tu już mi się lampka zapaliła. A jak w następnym kroku prosiło o podanie stanu konta i zalogowanie do systemu wiedziałem, że trzeba spie*****
Na szczęście tego nie zrobiłem. Momentalnie zalogowałem się do konta ale z aplikacji w telefonie i przelałem pieniądze z konta, które było połączone z kartą na subkonto, dodzwoniłem się do obsługi klienta, kartę zablokowałem. Telefon przyszło mi skanować antywirusem.

To, że próba oszustwa to oczywiste... tylko nie rozumiem Twoich działań. Skoro nie podałeś danych karty, to po co ją zablokowałeś? :roll:

Żeby wyskoczyło okno ze stanem konta trzeba było podać dane karty :D Więc je podałem. Kartą płatniczą jak kredytową płaciłem w internecie niejednokrotnie. Czy to za zakupy na aliexpress, płatności za winiety, itd. Zatrzymałem sie na podawaniu stanu konta.

Janusz Bajcer napisał(a):Na Google o tym sporo
https://www.google.com/search?client=ms ... zu%C5%9Bci

Wiem, ze sporo bo zacząłem potem czytać. Pierwsze co to wpisałem adres www, który dostałem w linku i poczytałem o nim - wtedy już wiedziałem, że to oszustwo.
Ostatnio edytowano 04.02.2021 10:21 przez sviva, łącznie edytowano 1 raz
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.02.2021 08:26

Nigdy, nie podpinam karty pod żadne portale.
Chwilowo miałam kilka razy pod b.ing podpiętą, ale to po informacji na @, że zrobią mi zwrot za nocleg tytułu wykorzystania linku promocyjnego. Wtedy podpinałam i jak kasa weszła (zwykle kilka godzin) usuwałam dane. Na stałe nigdzie nie mam.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 04.02.2021 09:17

sviva napisał(a):Żeby wyskoczyło okno ze stanem konta trzeba było podać dane karty :D Więc je podałem. Kartą płatniczą jak kredytową płaciłem w internecie niejednokrotnie. Czy to za zakupy na aliexpress, płatności za winiety, itd. Zatrzymałem sie na podawaniu stanu konta.

piekara114 napisał(a):Nigdy, nie podpinam karty pod żadne portale.
Chwilowo miałam kilka razy pod b.ing podpiętą, ale to po informacji na @, że zrobią mi zwrot za nocleg tytułu wykorzystania linku promocyjnego. Wtedy podpinałam i jak kasa weszła (zwykle kilka godzin) usuwałam dane. Na stałe nigdzie nie mam.

Bezpieczniej wyrobić sobie kartę prepaid. Akurat przymierzam się do tego.

piekara z internetu niczego nie usuwasz na stałe. Internet nie zapomina :D Jeśli ktoś po drodze przechwyci Twoje dane to usuwanie ich nic nie da.

sviva napisał(a):
greenrs napisał(a):Na Google o tym sporo

Wiem, ze sporo bo zacząłem potem czytać. Pierwsze co to wpisałem adres www, który dostałem w linku i poczytałem o nim - wtedy już wiedziałem, że to oszustwo.

To akurat nie ja napisałem :oczko_usmiech:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.02.2021 10:24

greenrs napisał(a):Na Google o tym sporo

Wiem, ze sporo bo zacząłem potem czytać. Pierwsze co to wpisałem adres www, który dostałem w linku i poczytałem o nim - wtedy już wiedziałem, że to oszustwo.[/quote]

To akurat nie ja napisałem :oczko_usmiech:[/quote]
Wiem, namieszałem w edycji postu :hut:

Generalnie mi się chyba udało. Zostawiłem 100 zł na koncie i chcę zobaczyć czy znikną czy zostaną. Byłem wczoraj na lokalnej policji ale oni ręce rozłożyli, że to cyberprzestępczość i oni nie wiele mogą bo i tak sprawcy nie znajdą.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.02.2021 12:00

greenrs napisał(a):piekara z internetu niczego nie usuwasz na stałe. Internet nie zapomina :D Jeśli ktoś po drodze przechwyci Twoje dane to usuwanie ich nic nie da.
Są jeszcze ustawienia prywatne w przeglądarce i wszelkie płatności właśnie tak realizuję. Zawsze to dodatkowe zabezpieczenie.
Iwan44
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwan44 » 04.02.2021 12:54

Ja gdy coś wystawiam na Olx, to pod opisem produktu mam napisane, że nie odpowiadam na Watsapp i SMS, odrazu blokuję numer. Nikt nie zawraca dupy i nie pisze. Raz też chcieli mnie oszukać linkiem z danymi.
Habanero
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 04.02.2021 14:29

Nie tak dawno jak 2 tyg. temu trafiłem na ten filmik.
Jak działają oszuści na Olx.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 04.02.2021 14:41

U mnie było prawie identycznie jak na filmie.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 05.02.2021 11:13

Na b.ing na stałe podaje się tylko numer karty. Kod cvv podaje się jednorazowo tylko w przypadku zagwarantowania płatności kartą.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 06.02.2021 17:23

travel napisał(a):

Na b.ing na stałe podaje się tylko numer karty. Kod cvv podaje się jednorazowo tylko w przypadku zagwarantowania płatności kartą.

Ważne, żeby nie podawać danych nigdy. Sam bym się przejechał i to zdrowo chociaż z internetem jestem raczej obyty.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 15.02.2021 08:08

Kilka razy korzystałem z OLX-a i być może miałem szczęście lub też dołożyłem należytej staranności kwoty rzędu 1500-2000PLN i było ok. z tym, że opcja przesyłki za pobraniem i z możliwością otwarcia przesyłki przy kurierze, sprawdzenie od kiedy osoba jest na OLX i co/w jakiej ilości aktualnie sprzedaje :)

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone