Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Okrug Gornji

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 30.05.2008 09:19

Nie ma korków na moście, normalny spowolniony ruch w godzinach szczytu, jak to w małym miasteczku.
Pogoda... no coż. Jest. Powinno być ciepło i słonecznie, nie miałam nic innego, gdy ja byłam.
Willa super, nad samym morzem. Było już o niej pisane na forum.
Dorothea1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dorothea1 » 30.05.2008 09:33

Dzięki za tak szybką odpowiedż
mlodyrychu
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mlodyrychu » 14.07.2009 22:50

hej :)
ja jadę do OG od 1-8 sierpnia :) na ulice KOBIJAK 7 :) mam nadzieje ze bedzie super :) jesli mowicie ze sa tam knajpki to super :)
daleko jest do centrum Trogiru stamtad??
czy jest w OG sie gdzie wieczorami pobawic?? a jesli nie to czy w Trogirze sa jakies dyskoteki??
ewlii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewlii » 15.07.2009 10:29

Witam serdecznie , my w sierpniu będziemy w Okrug Gornji w Willa Angelika na ul. Bulicicev jedziemy z bardzo żywiołowym czterolatkiem i mam pytanie czy oprócz morza znajdę gdzieś w okolicy coś co zainteresowałoby czteroletniego szkraba ? Prawdopodobnie przez pierwsze parę dni będziemy zdani tylko na siebie bo mąż planuje trochę ponurkować dlatego raczej wchodzi w grę piesza wędrówka do jakichś ciekawych miejsc .
Jest to nasza pierwsza wyprawa do Chorwacji stąd moje pytanie , drugie pytanie - jak jest z kursami PADI w tej okolicy ?
Jakie restauracje polecacie dla rodziny z czterolatkiem? Dodam , że synek niestety jest alergikiem więc fastfood odpada.

Coś jeszcze mi się przypomniało - jaką godzinę przyjazdu polecacie tzn w grę wchodzi godzina od 16-22 aby zniwelować do minimum stanie w korkach ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
E.
nat_ja
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nat_ja » 15.07.2009 11:04

A ja polecam dla całej rodziny Fish Picknic na Solte. Koszt ok 170kn/os, w cenie jest obiad na statku, na prawde pyszny, rybka smazona z grilla, surówki, wino, a podczas rejsu podawana jest ciagle rakija i winko no i soki dla 4-latków Statek cumuje w 2 miejscach, pierwszy postój dłuzszy, mozna odpoczac na plazy lub poplywac w basenie drugi postój krótszy i bez basenu Na prawde polecam, mam mile wspomnienia z tej wyprawy

No i oczywiscie koniecznie polecam wodospady Krka, slodk woda, mozna sie kapac pod najwiekszym wodospadem, jest tez mozliwosc poplyniecia statkiem w gore rzeki, piekne widoki

Jeszcze jedna atrakcja, ktora na pewno spodoba sie 4-latkowi, splyw pontonem po Cetinie, kolo Omisia, tzw. rating. Juz nie pamietam ceny, ale chyba 180kn/os, splywy organizowane sa 2xdziennie, rano o 9 i w poludnie kolo 14. Polecam z tego wzgledu, poniewaz w zeszłym roku plynełam i bylam zdziwiona bo razem z nami wiosłowały dzicie oczywiscie pod opieka rodzicow, no dziecko 4-letnie raczej nie wiosłuje ale mysle ze taka przygoda bedzie dla dziecka atrakcja
Jolzag
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolzag » 15.07.2009 11:04

1. Okrug Gornji to raczej malutkie miasteczko, tętniące życiem w dzień, ale o 22.00 jest cisza jak makiem zasiał. Nie bardzo wiem, co oprócz morza można zaoferować 4 latkowi. Pod marketami stoją różnego rodzaju automaty na pieniądze, którymi może pojeździć. Ale zapewniam cię, że nie będzie chciał wyjść z morza. Koniecznie opłucz go zaraz po wyjściu pod prysznicem, bo woda jest cholernie słona. Możesz udać się z nim na wycieczkę do Trogiru. W porcie są piękne łodzie i statki wycieczkowe, które możecie pooglądać, a na deptaku i w wąskich uliczkach Trogiru jest mnóstwo straganów z pamiątkami, lodami, słodyczami oraz gabloty z żywymi owocami morza, które możecie zamówić do jedzienia ( oczywiście nie mówię tu o 4 latku), ale możesz mu pokazać. Tylko trzymaj się za kieszeń
2. Nie mam pojęcia co to jest PADI. W związku z tym odpowiedzi na to pytanie z mojej strony nie dostaniesz.
3. My jadaliśmy w restauracji na końcu deptaka przy małym porcie, do którego przypływają z Trogiru taxówki wodne. Po drugiem stronie ulicy na rogu. Bardzo sympatyczna knajpka. Mają szeroki wybór menu, a obsługa jest rewelacyjna. Zwłaszcza młody kelner, który po konsumpcji zawsze podaje "medicine" czyli likier dla pań i travarice dla panów. Oczywiście gratis od firmy. Bardzo polecam! Bardzo sympatyczni właściciele i rozmawiają trochę po polsku.
4. Niestety co do korków to nie ma reguły. Jak będziesz wjeźdzać na Ciovo to raczej ominie cię stanie w korku. Ale przy wyjeździe jest masakra. Musisz niestety odstać swoje. My 1,5 godziny. Chyba, że wyjedziesz bardzo rano ok. 5.00-6.00. Polecam dlatego tylko piesze wycieczki do Trogiru. Samochodem w ogóle się nie ruszaj. Szkoda Twojego czasu i nerw.
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 15.07.2009 20:33

4. Niestety co do korków to nie ma reguły. Jak będziesz wjeźdzać na Ciovo to raczej ominie cię stanie w korku. Ale przy wyjeździe jest masakra. Musisz niestety odstać swoje. My 1,5 godziny. Chyba, że wyjedziesz bardzo rano ok. 5.00-6.00. Polecam dlatego tylko piesze wycieczki do Trogiru. Samochodem w ogóle się nie ruszaj. Szkoda Twojego czasu i nerw.

Korek jest przy wyjeździe nie każdy dzień oczywiście.
Sobota jest takim dniem...
Reszta dni była bez problemów.
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 15.07.2009 22:02

ewlii napisał(a):Witam serdecznie , my w sierpniu będziemy w Okrug Gornji w Willa Angelika na ul. Bulicicev jedziemy z bardzo żywiołowym czterolatkiem i mam pytanie czy oprócz morza znajdę gdzieś w okolicy coś co zainteresowałoby czteroletniego szkraba ? Prawdopodobnie przez pierwsze parę dni będziemy zdani tylko na siebie bo mąż planuje trochę ponurkować dlatego raczej wchodzi w grę piesza wędrówka do jakichś ciekawych miejsc .
Jest to nasza pierwsza wyprawa do Chorwacji stąd moje pytanie , drugie pytanie - jak jest z kursami PADI w tej okolicy ?
Jakie restauracje polecacie dla rodziny z czterolatkiem? Dodam , że synek niestety jest alergikiem więc fastfood odpada.

Coś jeszcze mi się przypomniało - jaką godzinę przyjazdu polecacie tzn w grę wchodzi godzina od 16-22 aby zniwelować do minimum stanie w korkach ?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
E.

W kwestii kursów PADI, jest w Okrug Gornji całkiem nieźle działający klub nurkowy myślę, że wystarczy zapytać. 8)
ewlii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewlii » 15.07.2009 22:47

Dzięki serdeczne za odpowiedzi . Cały dzień dzisiaj przesiedziałam na forum, zeszyt sobie założyłam i ciekawsze rzeczy spisałam, narazie jestem lekko przerażona funkcją bankomatu :lol:

Czy na Ciovo jest jakaś ciekawa plaża dla dzieci, albo jakiś super plac zabaw?
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 16.07.2009 07:12

Witaj ewlii.
Plaża główna jest 1 km od Twojego domu i one jest przedstawiana jako ta najciekawsza. Nie ma specjalnych atrakcji dla dzieci, wygodne jest to, że są knajpki przy niej, stateczki.
Jeszcze inna i bardziej "atrakcyjna" to plaża w kompleksie Medena.
Jest to za Trogirem, można podjechać samochodem, albo popłynąć wodnym transportem.
Przyznam sie, że osobiście nie jestem wielbicielką tych plaż.
Twój dom jest położony w części południowej Ciovo, na pewno będziesz miała piękny widok na Soltę.
I plaża zupełnie inna: malutka, spokojna, zatoczkowa, czyściutka, bez dostępu samochodem.
Potwierdzam, że Twoje dziecko spędzi w wodzie najwięcej czasu i skupiłabym się na przygotowaniu mu zabawek wodnych.
Jeżeli nie pływa jeszcze to sprzęt do nauki pływania (deska), ponton, a i sprzęt do nurkowania, bo mój szkrab już się z tym nie rozstawał wtedy.
Jakieś siatki do łowienia "zdobyczy", wiaderko czy większa łopata, bo tam żwirek nie piasek. Ja biorę jeszcze jakieś "wodne", mocne auto. Reszta to co sama uważasz.
Pomysł z farbkami też jest świetny - malowanie kamieni.
Przy tej plaży też znajdziesz knajpkę w domu nad plażą.

Klub nurkowy jest w dzielnicy Mavarcica (Mavarstica), ul Pod Luku - jest oznaczony dobrze.
Jeżeli potrzebujesz mapkę to chętnie wyślę, napisz na mail
ewlii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewlii » 16.07.2009 11:54

Bardzo dziękuję za informacje i juz piszę maila

Edit: podaję swojego maila bo nie widzę jak mozna wejść w czyjś profil i wysłać maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
lunek1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lunek1 » 19.07.2009 10:47

Witam
wybieramy się całą rodzinką od 1.08. do okrug gornji i mam pytanko czy posiada ktoś mapkę miasta i wyspy? ewentualnie gdzie bym mógł zakupić takową? :D
piotr-unia
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr-unia » 19.07.2009 16:03

mlodyrychu napisał(a):hej :)
ja jadę do OG od 1-8 sierpnia :) na ulice KOBIJAK 7 :) mam nadzieje ze bedzie super :) jesli mowicie ze sa tam knajpki to super :)
daleko jest do centrum Trogiru stamtad??
czy jest w OG sie gdzie wieczorami pobawic?? a jesli nie to czy w Trogirze sa jakies dyskoteki??

Pozdrów Edytę :wink: she's OK
Kanjpki znajdziesz raczej w Trogirze, nie w OG. Disco? :?: tematu nie badałem, ale ten zabytek pulsuje życiem, na pewno coś znajdziesz. Do Trogiru jest ok. 15 min. z klapka na skróty, z powrotem niestety dwie górskie premie, ale bez załamki. Samochodem ca 1,5 h.
Do Edyty przygotuj sobie pierwszy bieg, inaczej nie wjedziesz. A najlepiej wynajmij skuter, to najsprawniejszy i najszybszy środek lokomocji na wyspie i w mieście. Więcej info? mailme. Pozdro
stola1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stola1 » 19.07.2009 21:21

lunek1 napisał(a):Witam
wybieramy się całą rodzinką od 1.08. do okrug gornji i mam pytanko czy posiada ktoś mapkę miasta i wyspy? ewentualnie gdzie bym mógł zakupić takową? :D

Całej wyspy to nie mam, tylko Riwiera Okrug.
Podeślę, tylko napisz do mnie (adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl), albo podaj swój adres e-mail :).
Ta mapka jest ogólnodostępna - w punkcie informacji, oczywiście bezpłatna.

ewlii - wysłałam do Ciebie! :lol:
lunek1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lunek1 » 20.07.2009 08:24

mój e-mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl dzieki za każde info. My mamy apartament na ulicy put salduna 14 :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne