Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

okrug gornij

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafi1975
Globtroter
okrug gornij

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 04.07.2006 18:18

Witam wszystkich bardzo serdecznie ,jestem nowym forumowiczem oraz pierwszy raz sie udaję do Cro z moją małą rodziną tzn małżonką i 5 letnim synem autem ,ford sierra i tu moje pytanie wszystkich starych wyjadaczy czy nie bede miał problemów z autem zaznaczam ze jest to auto już wiekowe tzn 15 letnie.Proszę mi doradzić także trasę ,czy lepjej na pierwszy raz przez Wiedeń czy Budapeszt ,wiem że te pytania sie powtarzają wiele razy ,ale biorę na forum pewne poprawki ,rczej jestem realista .Wyjeżdżam 4 sierpnia Na wyspę Ciovo,może ktoś tez jedzie w tym terminie i czy to dobry pomysł jechac w piątek hm sam nie wiem pozdrawiam wszystkich :papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 04.07.2006 19:47

rafi1975 napisał(a):Witam wszystkich bardzo serdecznie ,jestem nowym forumowiczem oraz pierwszy raz sie udaję do Cro z moją małą rodziną tzn małżonką i 5 letnim synem autem ,ford sierra i tu moje pytanie wszystkich starych wyjadaczy czy nie bede miał problemów z autem zaznaczam ze jest to auto już wiekowe tzn 15 letnie.Proszę mi doradzić także trasę ,czy lepjej na pierwszy raz przez Wiedeń czy Budapeszt ,wiem że te pytania sie powtarzają wiele razy ,ale biorę na forum pewne poprawki ,rczej jestem realista .Wyjeżdżam 4 sierpnia Na wyspę Ciovo,może ktoś tez jedzie w tym terminie i czy to dobry pomysł jechac w piątek hm sam nie wiem pozdrawiam wszystkich :papa:

powinieneś wymienić chłodnicę jesli ma 15 lat !!!
na Ciovo można spędzić po dwie godziny w korkach przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu także chłodnica jest ważna.
P>S
Jak auto ma 15 lat to i dobrze! na Civo są ciasne ulice także nie będzie ci szkoda porysować takiego starego auta. :wink:
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 04.07.2006 19:49

witaj rafi
w piątek tez jade na ciovo więc jak wróce chętnie odpowiem na pytania.
ale ja nie o tym..
miałem kiedys sierrke kombi1,6 benzynka i musze przyznać że jest to bardzo wygodny samochód(zaznacze że też miałem ok 15 letniego)
wybrałem sie kiedyś do niemiec (miasto koblenz) miałem 1000 km do zrobienia.
po pierwszych 100 km odleciało mi tylne koło :D ,okazało zie że uleciała śróba z półosi.znalazłem mechanika na wsi a ten jako że takiej śróbki nie miał zaspawał mi półoś i piaste.pojechałem dalej.na granicy pękła mi linka od prędkościomierza.pojechałem dalej.200 km przed celem w sierrce zaczęła przeciekać pompa wody.jechałem od stacji do stacji i lałem wode.dojechałem na miejsce w 16 godzin.na miejscu nakupiłem cześci i naprawiłem co trzeba było.z powrotem nie miałem kłopotów.

wbrew pozorom nie pisze tego dlatego żeby cie zniechęcić -wręcz odwrotnie
auta starej daty mają to do siebie że jeśli ma sie troche oliwy w głowie to można sobie samemu poradzić z usterkami
nowe samochody są naćpane elektroniką,mała pierda i auto stoi(przekonałem sie na własnej skórze) a potem bulisz chłopie.
więc pakój rodzine do sierrki i mykaj wypoczywać :D
Sylwia15
Odkrywca
AGA&ADAM

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwia15 » 04.07.2006 20:48

jak wrócicie chętnie skorzystam z pomocy :P
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 05.07.2006 08:49

AndrzejJ. napisał(a):
rafi1975 napisał(a):Witam wszystkich bardzo serdecznie ,jestem nowym forumowiczem oraz pierwszy raz sie udaję do Cro z moją małą rodziną tzn małżonką i 5 letnim synem autem ,ford sierra i tu moje pytanie wszystkich starych wyjadaczy czy nie bede miał problemów z autem zaznaczam ze jest to auto już wiekowe tzn 15 letnie.Proszę mi doradzić także trasę ,czy lepjej na pierwszy raz przez Wiedeń czy Budapeszt ,wiem że te pytania sie powtarzają wiele razy ,ale biorę na forum pewne poprawki ,rczej jestem realista .Wyjeżdżam 4 sierpnia Na wyspę Ciovo,może ktoś tez jedzie w tym terminie i czy to dobry pomysł jechac w piątek hm sam nie wiem pozdrawiam wszystkich :papa:

powinieneś wymienić chłodnicę jesli ma 15 lat !!!
na Ciovo można spędzić po dwie godziny w korkach przy wjeżdżaniu i wyjeżdżaniu także chłodnica jest ważna.
P>S
Jak auto ma 15 lat to i dobrze! na Civo są ciasne ulice także nie będzie ci szkoda porysować takiego starego auta. :wink:

Andrzej, daj już sobie spokój z tym Ciovo... Masz alergię na tę nazwę, czy jak??? Mamy sobie tu pomagać, a nie siać ferment... A poza tym ,jak znam życie, zaraz z Vedranem znów skoczycie sobie do gardeł ;) Andrzejku, po co?...
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 05.07.2006 09:28

Witam ponownie i odnoszę wrażenie ,ża na forum nie wszyscy są pomocni i mili,zwracam sie do Adama i Agi aby po przyjeżdzie sie odezwali i dali znać o swoich wrażeniach ,podróży i przezyć związanych z Chorwacją pozdrawiam .Nie interesuja mnie sprawy kłótni z kimś tam i innych problemach natury prywatnej dziękuję
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 05.07.2006 18:45

witam.
rafi będe napewno.
jeszcze 44 godziny i wyjazd :D
pozdro
skr
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skr » 18.07.2006 13:14

rafi1975 napisał(a):Witam ponownie i odnoszę wrażenie ,ża na forum nie wszyscy są pomocni i mili,zwracam sie do Adama i Agi aby po przyjeżdzie sie odezwali i dali znać o swoich wrażeniach ,podróży i przezyć związanych z Chorwacją pozdrawiam .Nie interesuja mnie sprawy kłótni z kimś tam i innych problemach natury prywatnej dziękuję

Ja wróciłem przed dwoma dniami z Ciovo, cały i zdrowy (żonka także) i dodam że moje autko jest w takim samym stanie jak przed wyjazdem :)
Drogi owszem wąskie ale spokojnie bez paniki można sobie poradzić. Trzeba tylko uważać na skutery.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 18.07.2006 14:01

Witam wszystkich bardzo serdecznie ,jestem nowym forumowiczem oraz pierwszy raz sie udaję do Cro z moją małą rodziną tzn małżonką i 5 letnim synem autem ,ford sierra i tu moje pytanie wszystkich starych wyjadaczy czy nie bede miał problemów z autem zaznaczam ze jest to auto już wiekowe tzn 15 letnie.Proszę mi doradzić także trasę ,czy lepjej na pierwszy raz przez Wiedeń czy Budapeszt ,wiem że te pytania sie powtarzają wiele razy ,ale biorę na forum pewne poprawki ,rczej jestem realista .Wyjeżdżam 4 sierpnia Na wyspę Ciovo,może ktoś tez jedzie w tym terminie i czy to dobry pomysł jechac w piątek hm sam nie wiem pozdrawiam wszystkich

generalnie jechać i się nie przejmować bo w nowych autach też pada byle co a trudniej naprawić.

Zasada podstawowa - przygotuj autko -
1. Tak jak AndrzejJ napisał (ale bez przesady żeby chłodnicę wymieniać) - sprawdź układ chłodzenia przed startem -węże, opaski czy nie poparciałe, czy wentylator działa prawidłowo - jeśli elektryczny sprawdź przed wyjazdem jak go można do aku podpiąć na krótko - w razie awarii czujnika temperatury (ewentualnie zabierz parę kabelków z zaprawionymi odpowiednimi konektorkami), bańkę z wodą do kofra 5 litrów (w razie czego możesz ręce opłukać lub dolać do układu).
2. Układ hamulcowy - sprawdź stan wężyków i przewodów z układu czy się nie pocą czy nie są nadmiernie skorodowane lub sparciałe, przeczyść zaciski żeby dobrze odbijały i nie trzymały niepotrzebnie klocków na tarczy, same klocki też muszą mieć odpowiednią grubość (w cro zużywają się szybciej niż u nas na równym terenie). Sprwadź ręczny - linka powinna bez oporów się ruszać i nie być postrzępiona (no i zaciski nie wiem czy masz bębny (najprawdopodobniej) czy tarcze z tyłu - żeby hamulec ręczny nie trzymał niechciany).
3. Warto przed wyjazdem wymienic filtr powietrza
4. Stan kół - opon - wyważenie + stan koła zapasowego czy powietrza nie gubi.

jak mi sie coś przypomnie to dopiszę :wink:
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 19.07.2006 17:57

Witam Rich 72 i bardzo Ci dziękuję za te wiesci i rady wszusystko juz to zrobiłem i czekam tylko na wyjazd .Wyjeżdzam 03-08 mam jeszcze tylko pytanie czy na trasie jest coś do przenocowania sie z rodzina w miarę rozsądnej ceny .Pozdrawiam serdecznie i życzę miłych dalszych wakacji
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 19.07.2006 18:25

zależy o której z domu wystartujesz bo ja zakładam nocleg w okolicach Karlovaca ale mam parę km bliżej jednak założenia obejmują fakt że jedziemy na 3 auta (co wydłuża trochę podróż) i z dość małymi dziećmi 2x 4 lata i 1 2,5 latek także postoje obowiązkowe.
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 20.07.2006 12:06

HM wiesz ja też jade na dwa auta i dzieci jest trójka mój syn ma 4,5 roku wiec też będę gdzieś nocował ale myślałem cos o Śłowenii może do karlowaca to mam 1000 km wiec nie chce jechac na wariata ,mam czas ,powiedz mi jak pogoda nie mam co sie martwić o słoneczko chyba prawda .Pozdrawiam Cię serdecznie i dziękuje za odpowiedzi
zawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawis » 20.07.2006 12:48

Witaj
Stare jak i te nowsze autka mają to do siebie, że lubią "klęknąć" w dość nietypowych miejscach :wink: a tu trochę drogi masz do przejechania "od strzała" więc "ściera" :wink: musi byc przygotowana do podróży.
Ale wszystko zależy od dotychczasowej eksploatacji twojego auta i jeżeli czujesz, że obskoczy tę trasę ( ponad 3 tyś. km ) to loozik 8)

Na Ciovo faktycznie jest wąsko i "korkowo" ale my w tamtym roku jak chcieliśmy gdzieś wyjechać to wystarczyło zebrać się około 8-9 rano i na spokoju bez korków można się wydostać z wyspy.
Jezeli bedziesz jechać autostardą to zaplanuj podróż tak aby do tuneli dojechać nad ranem ( koło 6-7) a przejedziesz je bez stania w korkach.
pozdr
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 20.07.2006 13:24

no to zarąbiście jestem prawdziwym patriotą...... :? musiałem na mapie sprawdzić gdzie w Polsce Sieradz leży :oops: - troszkę dziwne zważywszy fakt że co do Chorwacji takich problemów nie mam ( jakoś nie sprawdzam gdzie leży Knin, Sinj czy Orasacz - bo wiadomo gdzie te miasta leżą :wink: )

Nie wiecie czy to normalne :?: :?: :?:

Wracając do tematu- w takim układzie masz 4 h w plecy od startu w porównaniu do mnie więc do Karlovaca bym się nie upierał dojechać (ale też zależy bo jest to bezproblemowo w zasięgu w zależności o której wystartujesz) - nie noclegowałem w tym rejonie ale widziałem parę tabliczek informujących o wolnych pokojach w rejonie przejścia granicznego zarówno po stronie Słoweni jak i Cro (od Mariboru przez Durmanec i Stubicke Toplice - jest nawet hotel :roll: z fajnymi cenami)

http://www.centraleuropetravel.com/pl/c ... hotel-6647
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 25.07.2006 20:19

Witaj Rafi
obiecałem sie odezwać jak wróce
powiem krótko -będziecie zadowoleni!!!
jak co to pytaj
pozdro
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi