Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

okrug gornij

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 26.07.2006 21:06

Ok witam WAS więc powiedzcie mi jak minęła podróż bo to dla mnie najwazniejsze ,czy były korki ,jaka trasa ,ile jechaliscie godzin ,jakie ceny winiet bo moze sie cos zmieniło.jak pogoda,i co najwazniejsze ile WAM wyszło kilometrów pozdrawiam WAS i prosze o odpowiedz ,miłych dalszych wakacji i miłego wypoczynku :D
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 31.07.2006 17:57

Cześć rafi
nie mogłem wcześniej sie tu zjawić i dopiero teraz mam chwile czasu.
wyjechaliśmy o 16.00 z żor.droga na Cieszyn potem kierunek Zylina na słowacji i dalej autostrada na Bratysławe..w Cieszynie kupiłem winiete na słowacje (na czechy nie potrzebowałem bo jechałem E75 ok 40 km)dałem 40 zł za miesięczną(chyba przepłaciłem ale nie chciało mi sie latać po tych budkach i sprawdzać gdzie taniej).droga przez słowacje super.Nie "pirace" więc jechałem 120-130km\h.W Bratysławie skierowałem sie na Węgierskie miasto Mosonmagyarovar droga E65.Potem zwykłymi drogami na Szombathely i dalej na przejście graniczne ze słowenią w Redics.Na granicach nie stałem nic a nic max 5 min.W cro za verazdinem wjechałem na autostrade.Jechałem do zjazdu na miejscowość Senj już nad adriatykiem,oczywiście mogłem jechać dalej autostradom ale chciałem zobaczyć jak wygląda ta słynna droga"vedranka" kiedy dojechaliśmy do senj musiałem troche sie przespać była godz 3.30.więc na parkingu w samochodzie kimneliśmy sie do 7.00-i dalej na ciovo.droga obfituje w przepiękne widoki i jeśli ma sie czas to warto nią jechać. na ciovo byliśmy na 12.00 ,z małym postojem w zadarze.
łącznie zrobiłem 1100 km z małym hakiem.
i tak na wstępnie odstaliśmy ok 40 min w korku z trogiru na ciovo.
Na samej wyspie jest troche wąskich przejazdów i ciasnych zakrętów ale spoko da sie jezdzić.na wyspie jest kapitalnie i tyle.
tylko te korki denerwują.powiedzmy że jechałem z wyspy do trogiru 10 razy z tego 9 stałem w korku od 20 do 50 min.i pora nie ma tu znaczenia chyba że po 20.00 to niewiem.a dodam że nie ciekawie sie stoi przy 36-stopniach.mam klime ale nie zawsze warto ją włączyć(względy zdrowotne) żeby zjechać do miasta pare kilometrów.i tak wróciłem chory.
droga powrotna to zimny prysznic na autostradzie przy tunelach sweti rok.wyjechaliśmy o 8.00z ciovo w trogirze byliśmy na 9.00!!!
czyli już godzina w plecy.potem na autostrade ,do tuneli szybko a potem 2 godziny w koreczku.dalej droga super w domu byłem o 24.00.
za autostrady w cro zapłaciłem coś ok.28 euro.kilometry wyszły mi prawie te same co jadąc vedranką.
to tyle jak co to pytaj
pozdro.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 31.07.2006 18:06

AGA&ADAM napisał(a):Cześć rafi
nie mogłem wcześniej sie tu zjawić i dopiero teraz mam chwile czasu.
wyjechaliśmy o 16.00 z żor.droga na Cieszyn potem kierunek Zylina na słowacji i dalej autostrada na Bratysławe..w Cieszynie kupiłem winiete na słowacje (na czechy nie potrzebowałem bo jechałem E75 ok 40 km)dałem 40 zł za miesięczną(chyba przepłaciłem ale nie chciało mi sie latać po tych budkach i sprawdzać gdzie taniej).droga przez słowacje super.Nie "pirace" więc jechałem 120-130km\h.W Bratysławie skierowałem sie na Węgierskie miasto Mosonmagyarovar droga E65.Potem zwykłymi drogami na Szombathely i dalej na przejście graniczne ze słowenią w Redics.Na granicach nie stałem nic a nic max 5 min.W cro za verazdinem wjechałem na autostrade.Jechałem do zjazdu na miejscowość Senj już nad adriatykiem,oczywiście mogłem jechać dalej autostradom ale chciałem zobaczyć jak wygląda ta słynna droga"vedranka" kiedy dojechaliśmy do senj musiałem troche sie przespać była godz 3.30.więc na parkingu w samochodzie kimneliśmy sie do 7.00-i dalej na ciovo.droga obfituje w przepiękne widoki i jeśli ma sie czas to warto nią jechać. na ciovo byliśmy na 12.00 ,z małym postojem w zadarze.
łącznie zrobiłem 1100 km z małym hakiem.
i tak na wstępnie odstaliśmy ok 40 min w korku z trogiru na ciovo.
Na samej wyspie jest troche wąskich przejazdów i ciasnych zakrętów ale spoko da sie jezdzić.na wyspie jest kapitalnie i tyle.
tylko te korki denerwują.powiedzmy że jechałem z wyspy do trogiru 10 razy z tego 9 stałem w korku od 20 do 50 min.i pora nie ma tu znaczenia chyba że po 20.00 to niewiem.a dodam że nie ciekawie sie stoi przy 36-stopniach.mam klime ale nie zawsze warto ją włączyć(względy zdrowotne) żeby zjechać do miasta pare kilometrów.i tak wróciłem chory.
droga powrotna to zimny prysznic na autostradzie przy tunelach sweti rok.wyjechaliśmy o 8.00z ciovo w trogirze byliśmy na 9.00!!!
czyli już godzina w plecy.potem na autostrade ,do tuneli szybko a potem 2 godziny w koreczku.dalej droga super w domu byłem o 24.00.
za autostrady w cro zapłaciłem coś ok.28 euro.kilometry wyszły mi prawie te same co jadąc vedranką.
to tyle jak co to pytaj
pozdro.

vedranka to fajna nazwa na ten odcinek drogi z Trogiru na Ciovo co stoisz w korkach :D :D :D super! :wink:
AGA&ADAM
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) AGA&ADAM » 31.07.2006 20:56

No jak zmiksujesz Vedrana z Jadranem to musi wyjść Vedranka :twisted:
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 15.08.2006 18:52

Witam ,wczoraj wróciłem z Ciowo ,służę rada i moge udzielić informacji,powiem jedno jest tam pięknie i jeśli pojedziecie będziecie zadowoleni,lecz najtrudniejsza jest jednak droga a mówiąc ścislej korki które WAS czekaja pozdrawiam i zyczę miłego wypoczynku
jarojaw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarojaw » 23.08.2006 10:12

Witam ,wczoraj wróciłem z Ciowo ,służę rada i moge udzielić informacji,powiem jedno jest tam pięknie i jeśli pojedziecie będziecie zadowoleni,lecz najtrudniejsza jest jednak droga a mówiąc ścislej korki które WAS czekaja pozdrawiam i zyczę miłego wypoczynku

Witam!
Po 14 h jazdy wróciliśmy z Ciovo.rafi1975 dobrze to określił - jest tam pięknie.Spędziliśmy tam 17dni w Okrugu Gurnij.Uliczki ciasne ale przejezdne.Przyjąłem styl jazdy Chorwatów :) i spokojnie da sie jeździć.Kiedy się na niebie pojawiają chmurki wszyscy wyjeżdżają zwiedzać Chorwacje.KORKI dramat.Ale można spróbować dojechać do mostu w TROGIRZE od strony Arbaniji.Z Okrugu G. droga na Źedno i z Źedna na Arbanije->Trogir.W Źedno można pojechać w przeciwną stronę niż do Arbaniji i dojechać do końca drogi asfaltowej.Piękny widok na całą wyspę i okoliczne wysepki.Może dołącze zdjęcia jak się wypakujemy i zrzucę fotki na kompa.Można bez problemu wyjechać z Ciovo rano ok 6:30 i powrócić ok21:00.My zostawialiśmy samochód w centrum Okrugu i płynęliśmy statkiem-taxówką do Trogiru.Cena biletu to 12 kun za osobę.
----------------------------------------------------------------------------------
I na koniec trochę mniej fajna informacja - ceny kosmiczne, 2-3 krotnie wyższe(nie wszystko) niż w Polsce.Jedynie co udało mi się zauważyć tańszego to Ślaga(bita śmietana) do kawy.
rafi1975
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafi1975 » 14.11.2006 19:57

Witam po długjej nieobecnośći na forum w tym roku byłem na Ciovo razem z rodzina i drugim autem jechał kolega z pracy oczywiście w dużej mierzę dzięki Magdzie ,dawno z nią nie rozmawiałem i nie miałem okazji jej podziękować więc zrobie to teraz DZIĘKUJĘ za pieknę wrażenia miłe chwile piękny krajobraz i wszystko miłe co mnie i moja rodzine mogłospotkać .Dziękuję Magdo .Jeśli ktoś chce jakis rad odnośnie podróży czy pobytu służę pomocą przypominam że byłem na wyspie Ciove w miejscowosci Okrug Gornij pozdrawiam forumowiczów :)
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 20.11.2006 19:16

:papa:
maar
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maar » 18.02.2007 21:41

rafi1975 napisał(a):Jeśli ktoś chce jakis rad odnośnie podróży czy pobytu służę pomocą przypominam że byłem na wyspie Ciove w miejscowosci Okrug Gornij pozdrawiam forumowiczów :)

Witaj, w tym roku planuję wyjazd do Chorwacji. Jeżeli możesz tom podeślij mi swój adres e-mail. Mam kilka pytań dotyczących wyjazdu w tamtą stronę.
Pozdrawiam
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 18.02.2007 22:14

Witaj Marku.
po pierwsze na forum znajdziesz skarbnicę wiedzy o ciovo a przede wszystkim wszystkie wady i atuty wyspy :D
po drugie zapraszam Cie osobiście do obejrzenia zdjęć i krótkiego przeglądu po okolicy z mojego ostaniego pobytu.
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=156 ... ht=#156623
po trzecie pozdrawiami zyczę miłej lektury.
Torcida1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torcida1 » 20.02.2007 21:04

Witam. Na mojej stronie też są zdjęcia głównie z Ciovo i Trogiru. Może niezbyt profesjonalnie, ale jest: www.chorwacja.xa.pl
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi