Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odpoczynek na linii Umar-Novigrad-Porec. Gdzie i czy warto?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 24.06.2010 10:30

Witam.
Wybieram sie do Cro w ciemno od 26.07.2010 (2 doroslych i 2 dzieci). Mam do Panstwa takie oto pytanie - ktore mniejsze miejscowosci miedzy Umarem Novigradem i Porecem sa rzyjazne dla rodzinnej turystyki w takiej zatloczonej porze pod koniec lipca? Nie wiem, czy warto wynajmowac w duzych miastach, dla tego pytam o te mniejsze miejscowosci - ne mam pojecia, w ktorych sa dobre plaze i prywatne kwatery blisko morza (wole prywatne kwatery od hoteli).
A moze sie myle, i mniejsze miejscowosci nie sa atrakcyjniejsze od wymienionych miast (np. brak wolnych miejsc w sezonie)?
Czy ceny na tym wybrzerzu w sezonie przekraczaja 60-80 euro za 4 osobowa rodzine /dziennie?

Bede bardzo wdzieczny za kazda informacje

P.S. Zazwyczaj jezdze do Dalmacji, ale w tym roku chcemy odwiedzic Venecje, wiec dla tego wybieramy sie na Istrje.
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 24.06.2010 11:00

W zeszłym roku planowaliśmy zakotwiczyć się w jakiejś mniejszej miejscowości w tym rejonie (w większych już wcześniej bywaliśmy). Ostatecznie na miejscu (przejeżdżając przez wszystkie) zdecydowaliśmy się przewrotnie na Porec. Moim zdaniem najciekawsze rozwiązanie. Ale wiadomo: każdy lubi coś innego. Mieszkając w Poreciu najbardziej podobało nam się na plażach pobliskich lagun. Dojazd samochodem w 3 minuty, nie było problemu z zaparkowaniem. Plaża miejska mało ciekawa. Mniej podopbał mi się Novigrad, a najmniej ciekawy Umag, mimo że spędzałem w nim kiedyś 2 tyg.
Jeżeli szukasz faktycznie spokojnego miejsca przede wszystkim do plażowania - najbardziej podobało mi się w wiosce Crveni Vrh przy granicy ze SLO, jednak w większej miejscowości więcej atrakcji popołudniowych na wyciągnięcie ręki.
Każdy będzie Ci subiektywnie polecał coś innego.
Pozdrawiam
olko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 24.06.2010 11:01

Dziekuje bardzo za info!
olko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 13.07.2010 09:35

Moze kto wrocil z Poreca i podzieli sie doswiadczeniem tegorocznym? :-)
Bede wdzieczny za informacje w ktorej czesci Poreca najlepiej szukac prywatnych kwater z widokiem na morze oraz czy przy lagunach jest tez sektor prywatny, czy tam sa tylko hotele. No i pytanie najwazniejsze - po ile dzisiaj apartamenty w Porecu? ;-)
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.07.2010 12:08

Porec jest dość dużym (jak na Istrię) i gwarnym (w sezonie dużo turystów) miastem, choć w okresie w którym tam byłem (od 19.06 do 3.07.2010) jeszcze tłumów nie było. A może coś w okolicy Poreca? Świetną lokalizacją jest Vrsar (7 km od Poreca) i Funtana (5 km od Poreca). Jeśli Funtana to fajna i czysta plaża jest przy hotelu Funtana. Dodatkowym jej atutem jest możliwość wypożyczenia rowerów wodnych, kajaka itp a także wydzielona część z płytką wodą i łagodnym zejściem żwirkowym dla maluchów.
W czerwcu za apartament 3-4 osobowy płaciłem 45 euro za dzień, ale do plaży było tak z 5-10 minut spaceru (z dzieckiem i bogatym zestawem łopatek, wiaderek itp)
Co do apartamentów w samym Porecu nie pomogę :cry:
Ale za to z całego serca polecam Istrię bo to naprawdę piękny kawałek Chorawcji.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 14.07.2010 12:14

A tu dołączam link o Vrsarze:
forum/viewtopic.php?t=27848
olko
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) olko » 16.07.2010 16:02

arek_sosnowiec napisał(a):A tu dołączam link o Vrsarze:
forum/viewtopic.php?t=27848

Dziekuje, Arku!
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 16.07.2010 21:43

Zavadcoff napisał(a):... Mieszkając w Poreciu najbardziej podobało nam się na plażach pobliskich lagun. Dojazd samochodem w 3 minuty, nie było problemu z zaparkowaniem. Plaża miejska mało ciekawa. Mniej podopbał mi się Novigrad, a najmniej ciekawy Umag, mimo że spędzałem w nim kiedyś 2 tyg.

Moje wrażenia są dokładnie odwrotne.
Poreć może robi wrażenie, ale na pierwszy raz w CRO.,
Potem schodzi do roli masowego wczasowiska z betonowo-kamiennymi "tarasami" na tzw. "plażach".
Po drugim razie uciekłem szybko do Funtany a potem dalej.
Novigrad ma charakter. Spokojnie, cicho a kąpać się można pod samymi murami starówki.
Miasteczko jest urokliwe.

:)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone